7 jasnih znakova da je vaš imunitet oslabio: Ako ih prepoznate odmah primenite sledeće savete
Foto: Shutterstock

DOKTOR OTKRIVA

7 jasnih znakova da je vaš imunitet oslabio: Ako ih prepoznate odmah primenite sledeće savete

Saveti stručnjaka -

- Bolest je ona koja nam ukazuje da je naš imunitet zakazao, i da nema snage za borbu. Međutim, kada imunitet počne da slabi, šalje našem organizmu razne znakove. Zato je važno da osluškujete svoje telo i da uočite promene koje mu se dešavaju - objašnjava dr Ivan Đurić, lekar opšte prakse i otkriva šta nedvosmisleno ukazuje na pad imuniteta.

Učestale infekcije

* Ukoliko u poslednje vreme patite od raznih infekcija, verovatno je došlo do pada imunog sistema. Razne upale uva, grla, prehlade i pojava herpesa, samo su jedan od znakova da je vaše telo posustalo.

Umor koji ne prolazi

* Slab imunitet se najpre ogleda u umoru koji je konstantan. A pad energije, iscrpljenost i česte promene raspoloženja, signal su tela da mu treba pomoć.

Loš san

Nesanica je još jedan razlog zašto može doći do slabljenja imunog sistema. Ako spavate manje od osam sati na dan, vaše tijelo gubi brojne prednosti za organizam i imunitet vam sigurno ne radi kako bi trebao.

Teško zarastanje rana

Teško zarastanje i najmanjih posekotina, znak je da vašem organizmu fali cink, jer je on važan za regenerisanje ćelija.

Ekce, bubuljice, opadanje kose

Ekcem na koži, bubuljice, kao i uvećano opadanje kose, jasni su znaci da treba da radite na podizanju imuniteta.

opadanje kose
foto: Shutterstock

Svakodnevni stres, nezdrava i masna hrana, nedostatak fizičke aktivnosti i brz način života, neki su od uzroka pada imunog sistema.

Kako možete da ojačate imunitet?

  • Pokrenite se - vežbanje ima mnogobrojne zdravstvene dobiti po naš organizam. Vežbanjem postižete podizanje imuniteta, a štitite se i od srčanih bolesti i osteoporoze.Umerena fizička aktivnost pet puta nedeljno po pola sata ubrzo će doneti samo koristi vašem organizmu.
  • Kvalitetan san znači kvalitetan odmor. Zato se potrudite da svom telu obezbedite 7 – 9 sati sna. Stimulativne supstance, kao što su kofein i alkohol, izbegavajte uveče, jer njihova upotreba dovodi do ometanog sna.
  • Pušenje dovodi do velikih zdravstvenih rizika, a to su astma, srčani udar i brojne vrste kancera. Sve to loše utiče na imuni sistem, pa razmislite o definitivnom prekidu pušenja.
  • Industrijski prerađena hrana, brza hrana, slatkiši i grickalice, sadrže prazne kalorije, koje našem organizmu ne donose ništa dobro. Ova hrana u sebi nema vitamine, vlakna i minerale, a često sadrži aditive i hemiju, koji su štetni po zdravlje.
  • Uvrstite sveže voće i povrće u vašu ishranu, i svom telu obezbedite potrebno gorivo za normalan i zdrav rad.
Druženje sa kućnim ljubimcima otklanja stres i jača imunitet
Druženje sa kućnim ljubimcima otklanja stres i jača imunitetfoto: Shutterstock
  • U konsultaciji sa lekarom, možete uvesti razne vitamine i suplemente, kako biste doprineli svom zdravlju.
  • Budite pozitivni i mnogo se smejte. Osećaćete se sjajno, a to će doprineti i vašem zdravlju.
  • Istraživanja su pokazala da kućni ljubimci jačaju naš imuni sistem. Lakše i brže ćete se izboriti sa infekcijama i virusima, ako imate kućnog ljubimca. Ako vašem detetu u detinjstvu poklonite kućnog ljubimca, ono će manje patiti od alergija u kasnijem dobu.
  • Druženje sa starim prijateljima ili pronalaženje novih, pozitivno utiče na naš imunitet. Jer ukoliko ste izolovani i usamljeni, štetite svom organizmu. Zato, jačajte svoje društvene veze i uvidećete mnoge blagodeti po celokupno zdravlje.

Prenela: V. N.

Izvor: Saveti lekara/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track