7 stvari koje ne smeju da rade osobe sa diskus hernijom: Jedna je najopasnija i pogoršava bol
Foto: Profimedia

Stručnjak otkriva

7 stvari koje ne smeju da rade osobe sa diskus hernijom: Jedna je najopasnija i pogoršava bol

Saveti stručnjaka -

Ako imate diskus herniju znate koliko je frustrirajuće kada shvatite da nešto što je tako jednostavno, kao što je saginjanje da biste vezali pertle, može da izazove strašne bolove. Pitali smo fizioterapeuta šta nikada ne smeju da rade osobe koje imaju ovaj problem.

- Period oporavka može biti veoma težak, ako za to vreme ne izbegavate aktivnosti koje bi mogle dodatno povrediti leđa - kaže Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut i otkriva koje aktivnosti i vežbe treba izbegavati kod lumbalne diskus hernije.

Potpuna neaktivnost

U akutnoj fazi diskus hernije verovatno ćete dosta vremena provesti odmarajući. Međutim, potpuno izbegavanje aktivnosti ne rešava problem. Odmaranje često produžava vreme rehabilitacije i daje lažni osećaj poboljšanja. Kada ponovo počnete sa aktivnostima, bol će se vratiti, ponekad i gori nego ranije. Pokretljivost i kontrolisani pokreti, a samim tim i bolja cirkulacija pomoći će vam da se brže oporavite.

Dugo sedenje

Dugo sedenje, uključujući vožnju, može pogoršati simptome diskus hernije. Sedenje, posebno u pognutom položaju, pruža dodatno opterećenje i veći pritisak na kičmeni nerv, što će pogoršati vašu bol. Dok sedite trudite se da održite prirodnu zakrivljenost kičme.

Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut
Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeutfoto: Privatna Arhiva

Savijanje napred

U akutnoj fazi diskus hernije savijanje napred može biti veoma otežavajuće. Većina aktivnosti u toku dana zahteva savijanje. Nažalost, savijanje može pogoršati vašu bol. U ovakvim situacijama bolje je uraditi čučanj i na taj način izbeći savijanje lumbalnog dela kičme.

Lumbalna (slabinska) diskus hernija predstavlja pomeranje diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, pri čemu može doći do uklještenja nervnog korena.

Vežbanje visokog rizika

U akutnoj fazi diskus hernije aktivnosti kao što su trčanje i određeni sportovi treba isbegavati kako biste omogućili vašem telu da se oporavi. Ove aktivnosti možete zameniti vežbama sa manjim naporom i tako ćete održati pokretljivost i ubrzati proces rehabilitacije.

Dizanje teškog tereta

Ako ste navikli da dižete teške terete, morate znati da ova sila kompresije kroz kičmu može povećati vašu bol.

Prema podacima iz literature čak oko 80 % stanovništva se u ranijim ili kasnijim godinama života žali na na bol i ukočenost u slabinskoj kičmi, sa ili bez bola u nozi, koji u velikom broju slučajeva nastaju zbog diskus hernije.

Trbušnjaci

Trbušnjaci su jedan od najgorih izbora vežbi za diskus herniju. Posebno pogoršavaju lumbalnu diskus herniju.

Loš položaj tokom spavanja

Kod diskus hernije se obično javlja problem sa spavanjem, a kvalitet sna i položaj tokom spavanja uticaće na proces oporavka. Za osobe koje spavaju na boku korišćenje jastuka između kolena pomoći će da se podrže kukovi i donji deo leđa i tako se izbegne dodatno opterećenje.

Kvalitet sna i položaj tokom spavanja uticaće na proces oporavka
Kvalitet sna i položaj tokom spavanja uticaće na proces oporavkafoto: Profimedia

Sve je rešivo uz određene smernice i tretman

Povreda diska ne znači da ćete biti ograničeni do kraja života. Većina slučajeva može da se reši uz određene smernice i tretman. Zapamtite, veliki deo procesa lečenja zavisi od vas, od toga koliko budete poštovali program oporavka. Koristite ove savete kako biste izbegli pogoršanje bola i kako biste se brže osećali bolje.

Izvor: A.V./ Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track