Šta može da otkrije EKG analiza, a šta ne? Dobar nalaz ne znači uvek da vam je srce zdravo
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Pitali SMO KARDIOLOGA

Šta može da otkrije EKG analiza, a šta ne? Dobar nalaz ne znači uvek da vam je srce zdravo

Saveti stručnjaka -

Kada odete na pregled srca, jedna od osnovnih analiza koju će kardiolog tražiti od vas je EKG (elektrokardiogram). Svi smo za njega čuli, ali da li baš tačno znamo čemu služi i šta govori ta važna analiza.

O značaju EKG-a u dijagnostici srčanih oboljenja, razgovaramo sa prof.dr Petrom Otašević, upravnikom Klinike za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

- EKG je osnovna metoda koju koristimo u kardiologiji i rutinski se radi pri gotovo svakom kontaktu s pacijentom. Sam EKG beleži električnu aktivnost srca. Ova metoda nam omogućava da pre svega sagledamo da li je srčani ritam pravilan ili postoji neka aritmija, kao i da li postoji neka smetnja u sprovođenju električnih impulsa kroz srce. Takođe nam EKG može pokazati i da li postoji zadebljanje ili proširenje neke od srčanih šupljina (pretkomore i komore), da li postoji zapaljenje srčane kese ili samog srčanog mišića. Dalje, kod bolesnika s bolom u grudima EKG nam može reći da li se radi o akutnom infarktu miokarda ili ne - objašnjava prof.dr Otašević.

Nažalost, ističe naš sagovornik, EKG ne može uvek pokazati da li postoje suženja na krvnim sudovima srca kod bolesnika koji nemaju tegobe u trenutku pregleda.

- Od EKG-a, dakle, počinje kardiološki pregled, ali se njime ne završava - naglašava dr Otašević.

Najčešći razlozi za EKG analizu

Šta se može otkriti EKG-om

  • vrsta aritmije
  • predinfarktno stanje
  • zadebljanje srčanog mišića

Šta ne može da otkrije EKG?

  • suženja krvnih sudova
  • miokarditis
  • bolest zalistaka, pa se radi test opterećenja, naročito kod bolesnika koji se žale na bol u grudima

Elektrokardiografija se izvodi tako što se četiri elektrode, postavljaju na zglobove ruku i nogu, a ostalih šest, koje su u formi vakum – pumpice, na precizno definisana mesta na grudnom košu pacijenta.

Alarmantna statistika

Nažalost, svaki peti pacijent ne preživi akutni infarkt, a prema podacima Instituta “Batut” iz 2021. godine, više od 55.000 ljudi u Srbiji umrlo je od kardiovaskularnih bolesti.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track