Upala jajnika nekada ne daje simptome: Infekcija može trajati godinama i dovesti do steriliteta
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog

Upala jajnika nekada ne daje simptome: Infekcija može trajati godinama i dovesti do steriliteta

Saveti stručnjaka -

Upala janika najčešće je bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika, jajovoda i materice, a često je udružena i sa upalom mokraćne bešike. Nekada žena može da ima upalu jajnika, a da nema nikakve simptome.

- Infekcije mogu trajati godinama i ako se ne leče ostavljaju trajne posledice kao što su: začepljenje jajovoda, priraslice, pretvaranje jajovoda u kese ispunjene tečnošću, što za posledicu ima sterilitet, veći rizik za vanmateričnu trudnoću, hroničn bol u maloj karlici, smanjenje kvaliteta života i manju radnu sposobnost - kaže prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinolog.

Upala jajnika je karakteristična za devojke i mlađe žene do 30 godina, mada se može javiti i u starijoj dobi.

Prema njenim rečima faktori rizika za nastanak upale jajnika su brojni.

- Tu su pre svega nezaštićeni seksualni odnosi tj. nekorišćenje kondoma, veći broj abortusa, spirala, nelečene vaginalne infekcije, a posebno infekcije izazvane gonokokom, hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom, oslabljen imunitet, dugotrajno nošenje tesne odeće, nagle promene temperature, kupanje u hladnoj, prljavoj vodi, kao i upala slepog creva ili česte upale mokraćne bešike - navodi dr Kostić.

Dr Kostić ističe da se dijagnostika upale jajnika postavlja ginekološkim pregledom, dobro uzetom anamnezom, laboratorijskim analizama krvi (posebno SE, Le, CRP), pregled urina, cervikalnim i vaginalnim brisevima na bakterije - posebno na gonokok, hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, UZ pregledom i laparoskopijom u težim slučajevima.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track