Teška astma najteže se dijagnostikuje: U Srbiji je ima 6.000 pacijenata, a evo kako se leči
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

doc. dr Sanja Hromiš, alergolog

Teška astma najteže se dijagnostikuje: U Srbiji je ima 6.000 pacijenata, a evo kako se leči

Saveti stručnjaka -

Teška astma je najteža forma bolesti koja se javlja u oko 3 % svih pacijenata sa astmom. Procenjuje se da u Srbiji ima najmanje 6.000 odraslih pacijenata sa teškom astmom. Ovi pacijenti zahtevaju najviši intenzitet lečenja, a njihova bolest se odlikuje stalno prisutnim simptomima i visokim rizikom za nastanak teških pogoršanja.

- Često dolazi do oštećenja funkcije pluća, razvoja neželjenih događaja zbog prekomerne upotrebe lekova i nastanka pridruženih bolesti kao što su gastritis, osteoporoza, povišen krvni pritisak, šećerna bolest i dr. Kvalitet života je izuzetno narušen, česta su bolovanja, finansijske poteškoće zbog smanjenja radne sposobnosti, a može doći i do socijalne izolovanosti i skraćenja životnog veka - kaže doc. dr Sanja Hromiš, specijalista pneumoftiziologije i supspecijalista alergolog u Institutu za plućne bolesti Vojvodine.

Tipični simptomi astme su suv nadražajni kašalj, osećaj nedostatka vazduha ili gušenja, zamaranje pri obavljanju uobičajenih aktivnosti i zviždanje u grudima.

Doktorka Hromiš ističe da postavljanje dijagnoze teške astme zahteva veliko angažovanja medicinskog osoblja i resursa.

- Neophodno je utvrditi da li je loše kontrolisana bolest posledica prisustva drugih bolesti, neadekvatnog uzimanja terapije, izloženosti alergenima ili iritansima kod kuće ili na radnom mestu ili je posledica zaista teške bolesti. Osim toga, teška astma nije jedinstvena bolest, u njenoj osnovi mogu postojati različiti imunološki poremećaji koje je potrebno što preciznije odrediti, jer od toga zavisi dalje lečenje. U IPBV godinama unazad radi Centar za lečenje teške astme sa timom lekara i medicinskih sestara koji su angažovani u zbrinjavanju ovih pacijenata. U radu učestvuju i mnogi lekari drugih specijalnosti koji pomažu u postavljanju dijagnoze i zbrinjavaju pacijenata (multidisciplinarni timovi lekara).

U Srbiji se, naglašava dr Hromiš, lečenje teške astme sprovodi prema najnovijim svetskim smernicama i protokolima, a od 2018. godine su dostupni su i inovativni, biološki lekovi.

- Biološki lekovi su zapravo posebno pripravljeni proteini (antitela) koja se daju pod koži ili venskim putem, a koji blokiraju tačno određene imunološke procese koji su odgovorni za tešku formu bolesti. Terapija se može primeniti kod pacijenata koji u osnovi svoje bolesti imaju imunološke mehanizme koje je moguće blokirati ovim lekovima. Biološka terapija se uvek primenjuje sa standardnim lekovima za astmu.

Pošto se radi o veoma skupim lekovima, njihova primena je od ogromnog značaja za pacijente, jer može dovesti do potpunog povlačenja svih ili većine simptoma astme, što omogućava da se pacijenti ponovo vrate normalnom životu, postaju radno sposobni, funkcionalni u svojim porodicama i socijalno aktivni.

Astma
foto: Profimedia

„Udrženje pacijenata sa teškom astmom“ je formirano 2020. godine, a svojim aktivnostima pomaže obolelima u borbi sa ovom teškom bolešću.

- Savetujem svim pacijentima i njihovim porodicama da se aktivno uključe u rad udruženja i povežu sa ljudima koji ih najbolje mogu razumeti i sa kojima mogu podeliti brige, savete i iskustva - kaže doktorka Hromiš.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track