3 vežbe koje početnici najčešće pogrešno izvode: Trener otkriva kako ostati nepovređen
Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Dan fizičke aktivnosti

3 vežbe koje početnici najčešće pogrešno izvode: Trener otkriva kako ostati nepovređen

Saveti stručnjaka -

Nije lako krenuti s vežbanjem. Dok se trudimo da popravimo svoje zdravlje, kondiciju ili da smršamo, dešava se da pravimo i greške u vidu nepravilnog izvođenja pojedinih vežbi, posebno ako smo početnici.

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja, kao i fitnes trener Milan Zarić otkriva tri najčešće zamke u koje ljudi upadaju, bilo u teretani ili prilikom vežbanja kod kuće, kao i načine da popularne vežbe izvedemo pravilno i što je još važnije, bezbedno.

- Često se u fitnes krugovima vodi polemika o tome kako koji vežbač izvodi neku vežbu. Neretko u zavisnosti od toga dajemo ocenu stručnosti trenera koji trenira tog vežbača, dakle to je veoma vruća i uvek aktuelna tema. Moje mišljenje, kao nekoga ko je završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i ko kao trener radi već više od 20 godina malo drugačije. Ja vežbe, odnosno izvođenje istih ne delim prema tome da li se izvode pravilno ili nepravilno već da li su one dok se izvode određenom tehnikom bezbedne za korisnika ili ne, odnosno da li postoji uvećan rizik od povređivanja ili ne - objašnjava Milan Zarić.

Milan Zarić
Milan Zarićfoto: Privatna Arhiva

Među vežbama koje posetioci fitnes klubova najčešće pogrešno, odnosno nebezbedno izvode, sledeće tri se vrlo ističu.

1. Čučanj

Jedna od najčešćih grešaka kod izvođenja čučnjeva koja može da dovede do različitih problema je nepravilno držanje leđa, navodi trener.

čučanj, nepravilno izvođenje
čučanj, nepravilno izvođenjefoto: Petar Aleksić

- Kada izvodite čučanj, trebalo bi da težite održavanju prirodne krivine u donjem delu leđa (lumbalna lordoza) i držite leđa relativno ravno. Preterano zaobljena ili ispravljena leđa mogu da povećaju pritisak na kičmu i izazovu nelagodu ili povrede. Ovo je posebno važno kod vežbača koji imaju problema s leđima - opominje Milan.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se 10. maja kako bi se podigla svesti o njenoj koristi u prevenciji hroničnih bolesti.

Stabilnost leđa u čučnju osigurava se aktivacijom mišića torza, uključujući trbušne mišiće i mišiće donjeg dela leđa. Ovo pomaže u održavanju pravilne držanja tela i smanjuje pritisak na kičmu.

čučanj, pravilno izvođenje
čučanj, pravilno izvođenjefoto: Petar Aleksić

- Nepravilno savijanje leđa, kao što je savijanje unazad ili previše naginjanje napred, takođe može da izazove neravnotežu i poveća rizik od povrede.

2. Iskorak

Pravilna tehnika iskoraka se može svesti na nekoliko saveta, a najčešća greška je pogrešno težište koje je uslovljeno nizom pogrešnih pokreta.

iskorak, nepravilno izvođenje
iskorak, nepravilno izvođenjefoto: Petar Aleksić

- Kada god pogledam oko sebe vidim mnogo vežbača koji na potpuno pogrešan način rade iskorak, a takav rad ne vodi nigde, osim u povredu. Jedan od glavnih pokazatelja da li ste dobro izveli vežbu je ugao između potkolenice i natkolenice noge koja je ispred. Vodite računa da koleno ne pređe vrhove prstiju ili vrhove patika kada se spuštate ili podižete u iskorak. Najbolje je da centar kolena bude u ravni sa korenom stopala, to je idealna putanja - savetuje Milan.

Treba voditi računa da kod svake vežbe, a ne samo iskoraka, leđa budu savršeno prava, pretklon je dozvoljen, ali u određenoj meri i vrlo kontrolisan. Leđa neka prate putanju spuštanja karlice.

- Stopalo koje je ispred treba da bude sve vreme na zemlji, dok je stopalo noge koja je pozadi uvek u pokretu zavisno od faze izvođenja, ali i oslonjeno najmanje na prstima u svakom trenutku - sugeriše naš sagovornik.

iskorak, pravilno izvođenje
iskorak, pravilno izvođenjefoto: Petar Aleksić

Disanje je vrlo bitna stavka pravilnog izvođenja, izdah je uvek prilikom podizanja tela, dok je udah u fazi spuštanja.

3. Sklekovi

Izvođenje sklekova ne zahteva posebnu opremu ili sprave, međutim istraživanje koje je u Beogradu 2012. godine sprovedeno govori da čak 80 odsto ispitanika ovu vežbu radi nepravilno.

sklekovi, nepravilno izvođenje
sklekovi, nepravilno izvođenjefoto: Petar Aleksić

- Najčešće ili tipične greške kod većine njih bili su, previše spušten torzo, nepravilan položaj leđa, loše postavljene šake u odnosu na laktove i nepravilan položaj glave - navodi trener.

Kako pravilno izvoditi sklekove?

sklekovi, pravilno izvođenje
sklekovi, pravilno izvođenjefoto: Petar Aleksić

- Zauzmite ležeći položaj, licem prema podlozi, opruženih nadlaktica i sa osloncem na šake raširene u širini ramena, dok su stopala spojena ili blago razdvojena. Udahnite i savijte laktove približavajući grudni koš podlozi bez pregibanja donjeg dela leđa. Opružite nadlaktice i zauzmite početni položaj. Izdahnite vazduh na kraju pokreta.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track