Ovo su podmukli simptomi RAKA JAJNIKA: Često znaju da zavaraju jer prvo pomislimo na urinarnu infekciju i PMS
Foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

dr Marijana MiloviĆ Kovačević, onkolog

Ovo su podmukli simptomi RAKA JAJNIKA: Često znaju da zavaraju jer prvo pomislimo na urinarnu infekciju i PMS

Saveti stručnjaka -

Rak jajnika zauzima neslavno osmo mesto na listi svih maligniteta, a prema najnovijim statistikama 1 od 78 žena suočava se sa ovim problemom. O faktorima rizika, dijagnostici i lečenju, za Zdravlje Kurir govori dr Marijana Milović Kovačević, onkolog i načelnica dnevne bolnice internističkih grana u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

U početnim stadijumima rak jajnika često ne izaziva tegobe i zbog toga se retko otkriva u ovoj fazi. Kada se simptomi pojave, ni tada nisu specifični i lako se mogu pripisati i nekom drugom, manje ozbiljnom stanju. Zato su preventivni pregledi veoma važni kao i pridavanje pažnje svim neobičnim promenama u zdravlju creva i urinarnog trakta.

- I mlade i starije žene moraju da budu svesne da ova bolest postoji, da je podmukla i da ne daje nikakve simptome koji su laki za prepoznavanje. U tom smislu važno je ne zanemarivati bilo kakve promene koje su neuobičajene, promene u peristaltici (pokreti crevnog kanala), urinarne tegobe koje takođe mogu vrlo lako da ipak budu kacinom jajnika - kaže dr Milović Kovačević.

Doktorka ističe važnost redovnih preventivnih pregleda i ozbiljno shvatanje svih neuobičajenih simptoma.

- Važni su redovni pregledi kod ginekologa i vrlo ozbiljno shvatanje da bilo kakve promene na jajniku mogu ipak biti malignitet čak i kod mlađih žena, koji se ne smeju ni na koji način potceniti, nego se mora ozbiljno pristupiti dijagnostičkim metodama i uraditi panel tumorskih markera. Ako postoji sumnja, ipak se mora ići ka hiruškom zahvatu u cilju prepoznavanja ove bolesti pravovremeno - kaže dr Milović Kovačević.

rak jajnika
foto: Shuterstock

Najčešći simptomi raka jajnika su:

Pošto ovi simptomi nisu dramatični, obično je potrebno dosta vremena da bi se žena zbog njih obratila lekaru, a bolest u međuvremenu napreduje.

Genetski testovi otkrivaju mutacije od značaja

Iako ne postoji skrining test za rano otkrivanje bolesti, postoje genetski testovi koji mogu da otkriju mutacije od značaja kod pacijentikinja. Tako na primer, BRCA testiranje u Srbiji uspostavljeno je pre osam godina i ušlo je u standardnu kliničku praksu, a omogućava da se pacijentkinjama daje savremena precizna terapija koja se dobija o trošku osiguranja.

- U različnim grupama su sigurno one žene koje ipak imaju u porodici bilo karcinomu dojke, bilo karcinom jajnika, jer tada je verovatno, postoji BRCA 1 ili BRCA 2 mutacija ili već i neka alteracija koja je njoj slična i te žene imaju već stola ka karcinomima i najpre karcinomu jajnika i dojke. Svakako, i žene koje nemaju pozitivnu porodičnu istoriju treba da idu redovno na ginekološke preglede, a bilo kakav diskomfort i neka neprijatnost u stomaku u maloj karlici koja je neoubičajna, ne bi trebalo nikada da se pocenjuje i da se pripisuje kod mladih žena PMS simptomima, kod starih žena eventualno nekim promenama u pražnjenju. One se moraju ozbiljno sagledati, ozbiljno shvatiti i posumnjati na ovu bolest, jer mnoge žene ni ne posumnjaju na ovu bolest - objašnjava doktorka.

ginekolog, pregled kod ginekologa, testiranje plodnsoti
foto: Shutterstock

Preko 60 odsto pacijentkinja u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u trećem ili četvrtom stadijumu.

Inovativne terapije u Srbiji dostupne od 2017. godine

Pošto tumor u velikom procentu slučajeva ima tendenciju ponovnog rasta, postoji značajna potreba za novim terapijskom opcijama. Kod nas se poslednjih nekoliko godina situacija na polju treapija promenila na bolje.

- Što se tiče inovativnih terapija situacija je kod nas već od 2017. krenula ozbiljno da se menja. Sada imamo Avastin, imamo i dosta biosimilara, to je anti-VEGF terapija (borba protiv stvaranja novih krvnih sudova), a od 2019. imamo i PARP inhibitore, koji su bili prvo kod relapsnog karcinoma jajnika, a od 2020. imamo i ih i za rani karcinom jajnika. Tu zapravo primena tog leka, specifičnog selektivnog ciljanog leka, u up front line lečenju, zaista pomaže da te pacijentkinje mogu da dožive duboku starost da dožive. Tada je čak i treći stadijum kod određenja pacijenata izlečiv.

Upozoravajuća statistika

U našoj zemlji godišnje od ovog karcinoma oboli oko 800 žena, dok 450 žena izgubi bitku zbog ove bolesti. Praktično, svakoga dana tri žene dobiju dijagnozu raka jajnika, a jedna premine.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track