Svaki put kad izgorite veće su šanse za pojavu MELANOMA: Kako zaštititi kožu tokom leta
Foto: Shuterstock

PITALI SMO STRUČNJAKA

Svaki put kad izgorite veće su šanse za pojavu MELANOMA: Kako zaštititi kožu tokom leta

Saveti stručnjaka -

Nova istraživanja pokazuju da redovno korišćenje preparata sa SPF 15 smanjuje za 50 odsto šanse za dobijanje melanoma kože. A svaki put kad koža izgori povećavaju se šanse da se u kasnijem životnom dobu pojavi kancer kože.

Takođe, svako tamnjenje kože podrazumeva manje ili veće oštećenje kože od sunca. Svako crvenilo označava da je koža izgorela, a pojava plikova povećava mogućnost od razvoja kancera kože, upozorava mag. farm. spec Emilija Trbović, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.

Šta je melanom i na kojim mestima može da se javi?

Melanom predstavlja rak kože koji se može javiti na već postojećem mladežu ili na neizmenjenoj koži. Može se pojaviti na bilo kom delu kože, sluzokože čak i na noktu ili u oku, obično smeđe ili crne boje. Ono što mi možemo uraditi kako bi prevenirali jeste praćenje promena na koži barem jednom mesečno.

mag. farm. spec Emilija Trbović, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.
mag. farm. spec Emilija Trbović, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.foto: Privatna Arhiva

Zašto je samopregled toliko važan?

Svaka neuobičajena promena na koži ili mladežima zahteva detaljan pregled kod dermatologa.

- Zato što je u ranim fazama ova vrsta kancera u potpunosti izlečiva, dok ćelije raka nisu obuhvatile duboka tkiva kože što otežava lečenje. Treba obratiti pažnju na ivice mladeža promenu pigmenta i veličinu. Ova vrsta melanoma je češća kod devojaka zbog povećanog izlaganja suncu i solarijumima. Takođe, u rizične populacije za dobijanje ovog kancera su osobe koje su u detinjstvu imale opekotine od sunca. Kod osoba koje imaju veliki broj mladeža se preporučuje barem jednom godišnje rutinska kontrola stanja mladeža. Kod mladeža može se pojaviti svrab ili krvarenjeobjašnjava Trbović.

Kod osoba koje imaju veliki broj mladeža se preporučuje barem jednom godišnje rutinska kontrola stanja mladeža.
Kod osoba koje imaju veliki broj mladeža se preporučuje barem jednom godišnje rutinska kontrola stanja mladeža.foto: Shutterstock

Treba birati kreme sa SPF od najmanje 15, ako je koža svetla, preporuka je SPF od 30 do 50.

Način na koji se koriste SPF proizvodi i koje sve druge zaštitne mere se mogu preduzeti kako se ne bi dogodile opekotine od sunca, rak kože, rano starenje kože i drugi rizici od prekomernog izlaganja suncu su brojni.

- Dobro bi bilo ograničiti vreme na suncu, posebno između 10 i 14 sati, kada su sunčevi zraci najintenzivniji. Poželjno je nositi odeću koja pokriva kožu izloženu suncu, kao što su košulje dugih rukava, pantalone, naočare za sunce i šeširi sa širokim obodom. Koristiti kreme za sunčanje širokog spektra sa SPF vrednostima od 15 ili više redovno i prema uputstvu. Treba birati kreme sa SPF od najmanje 15, ako je koža svetla, preporuka je SPF od 30 do 50. Krema za sunčanje širokog spektra pruža zaštitu od ultraljubičastog (UV) zračenja sunca. Postoje dve vrste UV zračenja od kojih se morate zaštititi – UVA i UVB. Široki spektar pruža zaštitu od oba. Kreme za sunčanje koje nisu širokog spektra ili nemaju SPF od najmanje 15 ne mogu nas zaštiti od prevremenog starenja kože i pojave raka kože – ističe Trbović.

Krema za sunčanje nanosi se najmanje svaka dva sata, a češće ako se neko znoji ili nakon izlaska iz vode
Krema za sunčanje nanosi se najmanje svaka dva sata, a češće ako se neko znoji ili nakon izlaska iz vodefoto: Profimedia

Krema za sunčanje nanosi se najmanje svaka dva sata, a češće ako se neko znoji ili nakon izlaska iz vode. Potrebno je naneti kremu minimum 15 minuta pre nego što se izađe napolje. Ovo omogućava kremi za sunčanje (sa SPF 15 ili više) da ima dovoljno vremena da pruži maksimalnu korist.

- Vrlo je važna i količina kreme koja se upotrebljava, a ona treba da bude dovoljna da se pokrije celo lice i telo (izbegavajući oči i usta). Preparati za zaštitu od sunca se proizvode u vidu spreja, losiona ili kreme. Važno je napomenuti da je u svrhu pravilne primene preparata za zaštitu od sunca potrebno nanositi 15 minuta pre izlaganja suncu i obnavljati na svaka dva sata. Međutim, nijedan nivo SPF zaštite ne štiti kožu 100 odsto, zbog čega je potrebno odgovorno se ponašati na suncu – ističe Trbović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track