Tamna linija na noktu može biti znak za uzbunu: Dermatolog upozorava da obratite pažnju
Foto: Shutterstock

SAVET

Tamna linija na noktu može biti znak za uzbunu: Dermatolog upozorava da obratite pažnju

Saveti stručnjaka -

Kada pomislite na rak kože, neke stvari koje vam mogu pasti na pamet su neobične mladeži ili pege ili crvene mrlje iritirane kože - a ne koreni vaših noktiju. Međutim, provera noktiju je jednako važna, kao i provera ruku, ramena i leđa.

Dermatolog Lindzi Zubricki upozorava svojih 1,4 miliona TikTok pratilaca na maligni tip raka kože na noktima koji često ostaje neotkriven i obično se pogrešno dijagnostikuje kao modrica ili zarobljena osušena krv.

- Na primer, ako ste ikada udarili nožni prst vratima ili ga povredili vratima automobila, ili ste slučajno ispustili težak predmet na nožni prst, možda ste sledećeg dana primetili tamnu tačku ispod nokta. Zove se subungualni hematom i to je normalna reakcija tela, rekla je Zubricki u videu.

Posle nekoliko nedelja, hematom (koji je u osnovi osušena krv) će se pokvariti i ostaćete sa zdravim novim noktom. Međutim, postoje i druge vrste tamnih pruga na noktima na koje treba obratiti pažnju, upozorila je dr Zubricki.

@dermguru Literally what cant glycolic acid do? Glycolic acid for dark pits, glycolic acid for dark knees, glycolic acid for body odor, glycolic acid for flaky scalp, glycolic acid for cracked heels. The possibilities are endless 🤯 #dermguru #glycolicacid #theordinaryglycolicacid #glycolicacidasdeodorant #glycolicacidforscalp ♬ Carmen Habanera, classical opera(1283412) - perfectpanda

- Ako imate tamno pigmentiranu vertikalnu liniju koja teče niz nokat, to svakako treba proveriti, rekla je ona. To bi potencijalno mogao biti veoma ozbiljan oblik raka kože koji se zove subungualni melanom.

Neki ga mogu opisati kao da ste crnim ili braon flomasterom povukli liniju na noktu
Neki ga mogu opisati kao da ste crnim ili braon flomasterom povukli liniju na noktufoto: Profimedia

Ovo je znak koji vas, kao dermatolog, molim da ne ignorišete

Iako retko, subungualni melanom može postati ozbiljan ako se ne leči. Prema Klivlendskoj klinici, rak noktiju se javlja u matriksu noktiju, koji je povezan sa nervima, krvnim sudovima i limfnim tkivom. Za razliku od uobičajenih oblika raka kože, subungualni melanom nije površan; umesto toga, ona se ukorenjuje u ćelijama melanocita. Melanom ispod nokta obično ima poseban oblik.

- Neki ga mogu opisati kao da ste crnim ili braon flomasterom povukli liniju na noktu, objašnjava Klivlendska klinika. Pojavljuje se kao tamna linija na vašem noktu i ide odozdo prema gore. Ova linija može u početku biti mala, ali kasnije može narasti da pokrije ceo nokat i proširi se do kutikule. Promena boje može biti nepravilna i različite nijanse crne -braon.

Uzimajući u obzir koliko često su naše ruke izložene direktnoj sunčevoj svetlosti, možda ćete biti iznenađeni kada čujete da subungualni melanom nije uzrokovan izlaganjem suncu. Rak, koji se često nalazi na velikom prstu na nozi i palcu ili kažiprstu, takođe može uzrokovati napukline ili napukline slojeva noktiju, nepravilan pigment, otok i promjenu boje zanoktice.

- To je zabrinjavajući znak kada imate promenu boje ili pigmentaciju koja počinje da se uvlači u kožu, rekla je Zubricki.

Međutim, nisu sve tamne linije na noktu opasne.

-Mnogi ljudi mogu imati benignu liniju na noktu koja se zove, što je sasvim normalno, objasnila je ona. Uzdužna melanonihija je svetlije boje, može biti vidljiva na više noktiju i stabilna je.

- Subungvalni melanom čini samo 0,7 do 3,5 odsto svih vrsta melanoma u svetu, naglašava Klivlendska klinika. U svakom slučaju, ako primetite novu tamnu liniju na noktu ili bilo kakvu nepravilnost na koži, važno je da se konsultujete sa svojim dermatologom.

Jednom kada je otkriveno da se radi o subungvalnom melanomu, biće potrebna operacija, odnosno uklanjanje nokta. U nekim slučajevima potrebna je i hemoterapija ili terapija zračenjem.

Prenela: N.R.

Izvor: Vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track