Krv u urinu je prvi znak karcinoma bešike: Evo koje još simptome ne smete da ignorišete
Foto: Shutterstock, Nenad Kostić

PROF. DR ZORAN DŽAMIĆ, urolog

Krv u urinu je prvi znak karcinoma bešike: Evo koje još simptome ne smete da ignorišete

Saveti stručnjaka -

Procenjuje se da u Srbiji svake godine za više od 1.000 ljudi rak bešike ima fatalan ishod. Ova bolest često ne bude otkrivena na vreme, jer pacijenti ne prepoznaju ili zanemaruju simptome, među kojima je promena boje urina prvi i najčešći.

Povodom kampanje "Slušaj svoju bešiku" koja se globalno obeležava ovog maja u celom svetu i svečanog otkrivanja istoimenog murala Nikole Radojčića u Beogradu, prof. dr sci. med. Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije poručuje da je karcinom mokraćne bešike kod nas „zaboravljeni rak“, koji sada u svetu ima nove terapijske opcije koje daju nadu pacijentima da će sa tom opakom bolešću duže i bolje živeti.

prof. dr sci. med. Zoran Džamić
prof. dr sci. med. Zoran Džamićfoto: Nenad Kostić

- Slušaj svoju bešiku znači vodite računa o kvalitetu vašeg mokrenja, kao i o boji urina. Urin je produkt metabolizma, sadrži u sebi različite supstance koje se moraju izbaciti iz organizma, ali kao medij može da sadrži u sebi neke alarmantne krvne elemente koje mogu da vas upute na to da se nešto dešava u urinarnom traktu - kaže profesor Džamić.

Boja je ta koja dominira

Mada promene mogu da se primete i u mirisu, boja je ta koja je dominantna, posebno kada se u toaletu na beloj površini pojavi sukrvica.

- To deluje vrlo dramatično i često natera pacijenta da ode kod doktora, što je dobro. Nije za džabe toalet bele boje, baš zbog toga da bi se videla promena u kvalitetu tih supstanci.

pleta upozoravajućih boja
pleta upozoravajućih bojafoto: Promo

Pojava krvi u urinu je vrlo specifična. Često je bezbolna, kapriciozna, javi se iznenada pa nestane. Onda se javi ponovo posle mesec ili dva, a proces traje i tumor raste. Bilo da je krv svetla, tamna, da su prisutni ugrušci ili je mlaz mokraće u celosti krvav, potrebno je hitno javiti se urologu.

Pojava krvi u urinu javlja se iznenada, pa nestane
Pojava krvi u urinu javlja se iznenada, pa nestanefoto: Nataša Lazović/Kurir

- Ova pojava je nagla, neočekivana, ne mora neko da doživi neku traumu, pa da mokri krv. Javlja se iz čista mira, pri punom zdravlju i posle dva sata, kada ponovo mokrite, ista može da bude savim bistra. Dakle kvi može čas da ima, čas da je nema. Još jedan od simptoma može da bude potreba za neodložnim, imperativnim mokrenjem u datom trenutku - navodi urolog.

Ostale tegobe

Tegobe koji takođe treba da motivišu pacijeta da ode kod lekara su i poremećaji u vidu češćeg mokrenja, težeg mokrenja, iritacije ili osećaja da bešika nije sasvim ispražnjena.

- Pored krvi urinu koju vidimo i koja sama po sebi izgleda dramatično, postoji i mikroskopska pojava krvi. Dakle, mi mokrimo krv, a da to ne znamo. Treba naglasiti da ova promena nije normalna, ni mikroskopska, a posebno ona vidljiva i znak je da odmah, bez odlaganja treba da odemo kod urologa.

Prognoza i lečenje

Ukoliko urolog ustanovi da je reč o raku bešike, a napomenimo da krv u mokraći ne mora nužno da znači da jeste, prognoze su odlične ukoliko je reč o početnom stadijumu bolesti.

lekari, pacijenti i novinari ispred murala
lekari, pacijenti i novinari ispred muralafoto: Promo

- Hirurgija je tu na prvom mestu kao zlatni standard lečenja i apsolutno omogućava definitivno izlečenje. Međutim, ono što je loša strana uroloških karcinoma jeste da se u 75 odsto slučajeva javljaju ponovno. Dakle, bitno je da se vodi računa i da se kontrole rade sukcesivno, odnosno bitno je da se i ponovljeni tumor otkrije na vreme kako bi se odstranio. Mi imamo pacijente koji žive kvalitetno dugo godina, a koje operišemo svako malo. Kada je tumor površinski, onda je i lečenje lakše - naglašava prof. dr sci. med. Zoran Džamić.

Kada je, međutim, reč o uznapredovalom tumoru, ili tzv. infiltriranom tumoru, efekti hirurškog lečenja su vrlo neizvesni.

- Na kraju, kada imate vrlo uznapredovale karcinome o kojima i pričamo u ovoj kampanji, onda na scenu stupaju citostatici i imunoterapija koja daje nadu pacijentima da će sa tom opakom bolešću duže i bolje živeti. Očekujemo da ćemo uskoro biti u mogućnosti da i mi lečimo pacijente najnovijim terapijama koje su u svetu najzastupljenije - poručuje urolog.

Ostavite pušenje, zdravo se hranite

Profesor naglašava da je prvi faktor rizika za karcinom mokraćne bešike – pušenje. To je, kako kaže, dokazano i studijama i statistikama koje prate pacijente.

- Nemojte da pušite, vodite račina o zdravoj ishrani, budite fizički aktivni, nemojte da radite u industriji boja, a ako imate u porodici nekoga sa tumorom, budite vrlo oprezni.

Autor: Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track