Išijas može da dovede do ozbiljnih komplikacija: Fizioterapeut otkriva kako da ga prepoznamo i na vreme lečimo
Foto: Shutterstock

Važno je

Išijas može da dovede do ozbiljnih komplikacija: Fizioterapeut otkriva kako da ga prepoznamo i na vreme lečimo

Saveti stručnjaka -

Išijas je termin za koji smo svi čuli. Ali hajde da saznamo šta je, kako da ga prepoznamo, ali i kako da ga sprečimo…

Pitali smo Vukadina Spalevića, strukovnog fizioterapeuta - šta je išijas?

- Išijas ili išijalgija je stanje koje karakteriše bol koji se iz donjih leđa širi niz nogu. Bol nastaje nagnječenjem jednog od pet kičmenih korenova živaca koji zajedno čine nerv išijadikus. Zanimljivo je da išijas nije medicinska dijagnoza već simptom, odnosno skup simptoma.

Kako prepoznati išijas?

- Ovaj bol često se može mešati sa drugim oblicima bola u leđima, međutim ako je vaš bol povezan sa išijasom onda ćete najverovatnije najjači bol osećati u donjem delu leđa, a širiće se duž noge. Bol je često povezan sa osećajem utrnulosti ili peckanja i obično pogađa jednu stranu više nego drugu.

Zašto nastaje bol?

- Bol je obično uzrokovan pritiskom na nerv išijadikus. Postoji niz stvari koje mogu izazvati pritisak na nerv, diskus hernija, povreda, upala, otok… Pogađa čak i trudnice kada materica vrši pritisak na nerv išijadikus.

Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut
Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeutfoto: Privatna Arhiva

Koji su faktori rizika?

- Određeni individualni faktori i faktori životnog stila mogu povećati rizik od išijasa. Srednje životno doba je primarni faktor rizika. Gojaznost može biti još jedan faktor, jer prekomerna težina može stvoriti dodatni pritisak kičmenom stubu. Određena zanimanja takođe mogu dovesti do povećanog rizika od išijasa. A to su poslovi koji zahtevaju podizanje teškog tereta. Ali može se javiti i kao posledica dugog sedenja, posebno zbog lošeg držanja, s toga je blisko povezan sa kancelarijskim radnicima.

Kako sprečiti nastanak išijasa?

- Redovno kretanje i vežbanje su ključni delovi prevencije. Konkretno vežbe koje će vam ojačati mišiće leđa su najznačajnije. Ne opterećujte leđa kada podižete teške predmete i održavajte pravilan položaj tela kada sedite duže vreme.

Da li mogu nastati komplikacije?

- Ako sumnjate na išijas uvek je poželjno zatražiti stručnu pomoć kako ne bi došlo do oštećenja nerva. Komplikacija koja može nastati je gubitak osećaja na zahvaćenoj nozi. To uključuje i slabost mišića, koja će izvati otežanu pokretljivost noge.

Kako tretirati išijas?

- Lečenje će zavisiti od vaše specifične situacije. Često uključuje fizikalnu terapiju koja će vam pomoći u ublažavanju bola. Program rehabilitacije uključuje vežbe za jačanje mišića i ispravljanja držanja. Preporučuje se i terapija masažom koja će pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bolova. Nepravilnim vežbanjem možete pogoršati stanje, pa je poseta fizioterapeutu bitna kako biste bili sigurni da radite ispravne vežbe. Fizioterapeut će vam savetovati i promene u načinu života, što će vam pomoći da sprečite ponavljanje išijasa u budućnosti.

Izvor: A.V./Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track