"Ako imate više od 35 godina i hipertenziju, a pritom i pušite, bolje to ne radite": Doktorka o ODLAGANJU CIKLUSA zbog odmora
Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Dr Božana STEPANOV, ginekolog

"Ako imate više od 35 godina i hipertenziju, a pritom i pušite, bolje to ne radite": Doktorka o ODLAGANJU CIKLUSA zbog odmora

Saveti stručnjaka -

Pažljivo ste planirali odmor, usklađivali datume, cene, destinacije, do kraja uspešno uklopili sve, a onda shvatili da vas upravo u tom periodu očekuje i menstrualni ciklus. Godišnji odomori i putovanja su najčešće vreme i razlozi zbog kojih se traži savet ginekologa o odlaganju ciklusa.

U poslednje vreme ova praksa je učestala i među tinejdžerkama mlađim od 16 godina. Iako je za većinu žena odlaganje menstruacije bezopasno, razgovor sa ginekologom pre te odluke je obavezan, jer je najčešći način za pomeranje ciklusa upotreba kontraceptivnih pilula koje sadrže hormone. Takva odluka svakako ne bi trebala da bude redovna praksa, već da se koristi samo u iznimnim situacijama.

Uvek se prethodno posavetujte sa lekarom

Na koje sve načine pomeranje može da se uradi, koliko je bezbedno, može li da ima neke neželjene posledice, pitanja su na koja odgovara dr Božana Stepanov, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta.

- Savet i upozorenje za sve, naročito za mlade devojke i roditelje - uvek se pre uzimanja bilo kakvih hormona posavetujte sa lekarom,obavestite o postojanju akutnih ili hroničnih oboljenja, uzimanju nekih drugih lekova i informišite se dobro o rizicima i neželjenim dejstvima leka - kaže dr Božana Stepanov.

Kada pacijentkinja ima redovne menstrualne cikluse, to je uglavnom jednostavno uradititi, navodi doktorka Stepanov, dok je kod pacijentkinja koje imaju neredovne cikluse odlaganje menstruacije potrebno isplanirati.

- Te pacijentkinje svom ginekologu treba da se jave mesec- dva ranije, kako bi pomeranje ciklusa moglo što precizniije da se isplanira.

Kontraceptivne pilule za odlaganje menstruacije

Odlaganje ciklusa kontraceptivnim pilulama deluje vrlo jednostavno. Kada se popije poslednja tableta iz pakovanja (21. ili 28. dan), nastavlja se sa uzimanjem pilula iz sledećeg pakovanja, bez pauze.

Tablete iz druge kutije uzimaju se do željenog datuma, a očekuje se da će menstruacija da nastupi dva do tri dana nakon poslednje pilule.

- Sledeća kutija započinje se redovno, nakon sedam dana pauze. To, ipak, prilično zbunjuje organizam i trebalo bi da se koristi vrlo retko. S obzirom na to da se pomeranje ciklusa uvek radi uz hormonske tablete, za njihovu primenu važe iste kontraindikacije kao i kada ih prepisujemo iz nekih terapijskih razloga i iz tog razloga je obavezno da se pre njihove primene konsultujete sa svojim ginekologom, da nikako sami ne pomerate šemu - naglašava dr Stepanov.

Pažljivo ste planirali odmor, usklađivali datume, cene, destinacije, do kraja uspešno uklopili sve, a onda shvatili da vas upravo u tom periodu očekuje i menstrualni ciklus
Pažljivo ste planirali odmor, usklađivali datume, cene, destinacije, do kraja uspešno uklopili sve, a onda shvatili da vas upravo u tom periodu očekuje i menstrualni ciklusfoto: Shutterstock

Odlaganje menstruacije tabletama

Menstruacija može da se odloži i Gestagenim preparatima kojih na našem tržištu ima nekoliko.

- Uzimaju se najmanje 3 dana pre očekivane menstruacije, dva puta na dan. Koriste se onoliko dana koliko se želi odložiti menstruacija, ali nikako duže od dve nedelje. Nekoliko dana nakon prestanka uzimanja tableta mentruacija će se pojaviti. Važno je napomenuti da te tablete nemaju kontraceptivno dejstvo i ne štite od neželjene trudnoće. Zbog kontraindikacija koje nosi, ni odlaganje menstruacije Gestagenim preparatima nikako se ne preporučuje bez nadzora lekara.

Da li je odlaganje menstruacije opasno?

– Kod pacijentkinja koje prvi put uzimaju hormone, a uz to dosta vremena provode na suncu, može da dođe do nekih neželjenih reakcija poput povećane osetljivosti na sunce, mučnina, probojnih krvarenja ili slično. U slučaju pojave bilo kakvih neželjenih propratnih simptoma, uzimanaje leka se prekida, ali tada očekujemo menstrualno krvarenje, što remeti naše prvobitne planove na letovanju - kaže dr Stepanov.

Odluka o odlaganju ciklusa svakako ne bi trebala da bude redovna praksa, već da se koristi samo u iznimnim situacijama.
Odluka o odlaganju ciklusa svakako ne bi trebala da bude redovna praksa, već da se koristi samo u iznimnim situacijama.foto: Shutterstock

Rizik od krvnih ugrušaka, srčanog ili moždanog udara

Kada je reč o štetnosti povremenog uzimanja hormonskih tableta, dr Stepanov napominje da kod zdravih pacijentkinja koje nemaju kontraindikacije nema negativnog uticaja na zdravlje.

- Naročit oprez, kada je reč o odlaganju ciklusa, moraju da imaju žene starije od 35 godina, one koje puše ili imaju visok krvni pritisak, jer ti faktori mogu da povećaju rizik od krvnih ugrušaka, srčanog ili moždanog udara.

Pripremila: Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track