Letovanje u trudnoći: Doktorka otkriva sve o čemu trudnice moraju da povedu računa
Foto: Shuterstock

VAŽNO JE

Letovanje u trudnoći: Doktorka otkriva sve o čemu trudnice moraju da povedu računa

Saveti stručnjaka -


Mnoge trudnice se ovih dana pitaju da li je bezbedno da idu na letovanje, i da li će sunčanje i kupanje u morskoj vodi uticati na njeno i bebino zdravlje? Pitali smo prim. dr Aleksandru Kostić, ginekologa-endokrinologa ima li razloga za strah.

- Savet trudnicama je da štite samu sebe od pregrejavanja i dehidracije, jer tako štite i trudnoću, jer je beba u materici potpuno zaštićena od spoljnih faktora, osim ako ti isti ne ugrožavaju buduću majku. U svakom slučaju, poželjno je da trudnica, naravno uz dozvolu svog ginekologa, može da se opusti i uživa na mestima koja joj prijaju i radi boljeg psihičkog stanja, tj. zadovoljstva koje joj letovanje pruža - objašnjava doktorka Aleksandra Kostić.

Pijte dosta tečnosti

Vodite računa o ishrani u trudnoći tokom letovanja, pogotovo o dovoljnom unosu tečnosti. Tokom visokih temperatura, veoma je važno da pijete dovoljno vode kako ne biste dehidrirali i kako bi vam metabolizam dobro funkcionisao.

Ona podseća na neka osnovna pravila kojih svi, a posebno tudnice, treba da se pridržavaju tokom letovanja.

- Inače, izlaganje sunca na plaži ne treba da je duže od jednog sata, a zatim se prelazi u hladovinu. Ako je moguće, noge treba da su uzdignute u ležaljci. Preporučljivo je unostiti dovoljno tečnosti, kao i svežeg voća i povrća, tj. salata. Ulazak u vodu treba da je postepen, radi adaptacije, a nakon plivanja bez forsiranja, po izlasku iz vode, zameniti donji deo kupaćeg kostima, jer je sa mokrim kupaćim kostimom češća vaginalna infekcija kandidom. Takođe, nije dozvoljeno ni ronjenje na većim dubinama - ističe dr Kostić.

Postoje 3 vrste UV zraka: UVA, UVB i UVC.

- Zato je neophodno imati zaštitnu kremu faktor 30 sa UVA filterima, tokom izlaganja suncu. Neophodne su i naočare za sunce i šešir velikog oboda. Takođe, ne treba ići na plažu u periodu od 10 do 16 h i za to vreme treba imati popodnevni odmor u sobi ili „debeloj“ hladovini - savetuje dr Kostić.

Ulazak u vodu treba da je postepen, radi adaptacije
Ulazak u vodu treba da je postepen, radi adaptacijefoto: Shuterstock

Da li je u trudnoći sigurniji put avionom ili automobilom?

Iako je možda, na prvi pogled, avion bolje rešenje zbog uštede vremena i kraćeg putovanja, ovaj način putovanja se ne preporučuje, naročito tokom prva tri, odnosno poslednja tri meseca trudnoće. Stručnjaci kažu da je najbolje rešenje put automobilom, jer je rizik od nastanka komplikacija u odnosu na avion, dosta manji. Uprkos tome što vožnja automobilom može da bude nezgodna i neudobna za trudnice, ona je idealno rešenje jer može da se zaustavi kad god je to njoj potrebno.

I da - ponesite lepezu ili mali peškir koji možete nakvasiti vodom, kako biste mogli da se rashladite u svakom trenutku.

Još jednom podsećamo da porazgovarate sa vašim lekarom i ginekologom pre odlaska na letovanje, kako biste zajedno mogli da ustanovite koji lekovi i suplementi bi vam bili od koristi u slučaju pojave određenih tegoba. Osim toga, ako se nalazite na stalnoj terapiji određenim lekovima još pre trudnoće, bilo bi dobro da nabavite neophodne zalihe.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track