Pokvaren zub mnogi stručnjaci porede sa tempiranom bombom koja po organizmu rasipa bakterije i širi bolesti. Ukoliko se ne leči mogu da nam stradaju srce, pluća, mozak i praktično svi organi.

Pitali smo stomatologa kakvu štetu u našem organizmu može da napravi pokvaren zub.

- Oralno zdravlje je deo opšteg zdravlja, što znači da je zdravlje zuba od velike važnosti za zdravlje čitavog organizma. Kada se kvar zuba ne leči, bakterije koje izazivaju oboljenja zuba, inficiraju zubnu pulpu. Infekcija se dalje sa pulpe zuba može proširiti na koren zuba, i uzrokovati nakupljanje gnoja na vrhu korena - kaže dr sci. Nataša Pejčić, stomatolog.

Nakupljanje gnoja dalje može uzrokovati intenzivan bol, otok i crvenilo.

- Ako se zubni procesi ne leče, infekcija se može proširiti u okolna meka tkiva i kosti i može uzrokovati oticanje lica, vrata i može postati vrlo bolna. Složena anatomska struktura lica i viličnih kostiju je takva da su zubi u bliskom kontaktu sa anatomskim strukturama koje ih okružuju i u donjoj i u gornjoj vilici. Svako širenje infekcije sa zuba u bliske anatomske prostore predstavlja rizik za opšte zdravlje - upozorava dr Pejčić.

Pokvaren zub može se uporediti s tempiranom bombom koja po organizmu rasipa bakterije i širi bolesti, pa zbog toga mogu da stradaju srce, pluća, mozak i praktično svi organi.

Problem nastaje kad bakterije dospeju u krvotok

Ako bakterije iz zubne infekcije dospeju u krvotok, mogu izazvati bakterijemiju odnosno prisustvo bakterija u krvi.

- Ovo može dovesti do sepse, ozbiljne i potencijalno fatalne sistemske infekcije koja zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Sepsa može uzrokovati višestruko otkazivanje organa i može biti smrtonosna.

Doktorka upozorava da kada zub sam od sebe prestane da boli, znači da se infekcija već proširila izvan zuba na okolno tkivo.

- Ovo može zamaskirati simptome,odnosno pacijenti misle da je proslo, jer ih više ne boli. Ali zubna infekcija, ne može nestati sama od sebe bez lečenja, već se samo širi dalje na viličnu kost i okolna tkiva.

profimedia0143754457.jpg
Profimedia 
Održavanje dobre oralne higijene je najvažnijefoto: Profimedia

Posledice hronične dentalne infekcije

Hronične dentalne infekcije mogu oslabiti imunološki sistem i povećati rizik od drugih opštih zdravstvenih problema, kao što su na primer kardiovaskularne bolesti, dijabetes, Alchajmerova bolest i komplikacije u trudnoći.

Zdravi zubi, zdrav organizam

Održavanje dobre oralne higijene, redovne stomatološke kontrole i brzo reagovanje na simptome ključni su za sprečavanje ovih komplikacija i očuvanje celokupnog zdravlja.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.