Umor, osećaj hladnoće i dobijanje kilograma simptomi su hipotireoze, ali i drugih bolesti. Ima, međutim, još jedna stvar koja može da ukaže na hipotireozu, a to je proređivanje obrva.

Zašto nam se obrve proređuju i opadaju, pitali smo prim. dr Goranu Isailović, dermatovenerologa.

- Opadanje obrva spada u deo sindroma alopecije areata ili opadanja dlaka u pečatima, a prvo se javljaju bele dlake. To je jedna vrsta autoimune bolesti, najčešće izazvana stresom, a nekada se javlja i u sklopu Hašimoto tireoiditisa. Često se dešava da se u sklopu ove bolesti pojavi i gubitak pigmenta. Postoje još neka oboljenja sa gubitkom obrva, od kojih se neka prenose polnim putem – objašnjava doktorka Isailović.

Alopecia areata (alopecia – ćelavost, areata – kružno polje) je iznenadan gubitak kose ili dlaka na licu ili telu u pečatima.

Čupkanje obrva kao tik za oslobađenje od anksioznosti

Kao jedna od psihičkim problemima izazvanih dermatoza je i trihotilomanija tj. čupanje dlaka na obrvama kao tik za oslobađanje od anksioznosti

shutterstock-2265831627.jpg
Shuterstock 
Veliki stres često za posledicu ima opadanje obrvafoto: Shuterstock

Ukoliko primetite da vam opadaju obrve obavezno poseti lekara kako bi se utvrdio tačan uzrok

Ona kaže da je prvo potrebno ispitati da li postoji poremećena funkcija štitne žlezde, uz konsultaciju sa endokrinologom.

- Gubitak obrva je najčešće znak usporenog rada štitne žlezde, odnosno nedovoljne proizvodnje hormona tiroksina, koji je najvažniji za proizvodnju folikula dlake. Zato ukoliko primetite da vam opadaju obrve, veoma je važno da utvrdite šta je uzrok proređivanja obrva kako ne biste pogoršali stvar i kako biste ih polako obnovili. Naravno, neophodna je i kontrola stresa - savetuje dr Isailović.