Manipulatori su osobe koje tendeciozno prebacuju krivicu na vas, ne prihvatajući sopstvenu odgovornost ni u čemu. Evo kako da ih prepoznate i da naučite da se od njih zaštitite.

- Oni umeju od crnog da naprave belo, i da vas uvere da vas sva vaša čula varaju. Njihova taktika podrazumeva ucene, posebno emocionalne, zatim pretnje, sluđivanje, pasivnu agresiju, okrivljavanje, izazivanje osećaja sažaljenja... - objašnjava Ana Rodić, savetnik za lični razvoj, NLP master i hipnoterapeut. Završila je PEAT procesor program po metodi dr Ž.Slavinskog i edukant je napredne edukacije iz oblasti Transakcione analize u okviru Balkanske asocijacije transakcionih analitičara TAUS.

Prema njenim rečima kada počnete da se pravdate manipulatoru, to je kao da ste mu dali zeleno svetlo za nastavak maltretiranja.

- On vaše objašnjenje doživljava kao vašu slabost i nesigurnost, i onda "daje gas", jer možda uskoro puknete pod pritiskom i učinite ono što on/a želi.

img-20240712-130540-509.jpg
Privatna Arhiva 
Ana Rodićfoto: Privatna Arhiva

Manipulatori su, kaže, često i narcistički nastrojene ličnosti, "operisani" od empatije, te odmah odustanite od ideje da će vas razumeti ili osetiti simpatiju.

- Ako vas optužuje da ste krivi za njihovu patnju, podsećam vas da je svako odgovoran za to kako se oseća, i da vi ne možete da ih povredite ako oni to ne žele tako da dožive. Posebno niste odgovorni za njihovu reakciju na vaše postupke - ističe naša sagovornica i dodaje da manipulativno ponašanje nije polno determinisano.

Savet zlata vredan

Ne prihvatajte igru, već ili ih ignorišite, ili vratite istom merom, u smislu da manipulatoru jasno stavite do znanja da ste svesni njegove/njene odgovornosti u odnosu, i na šta se ta odgovornost tačno odnosi.

Pripremila: V.N.