Pitali smo ginekologa: Da li HPV može da utiče na trudnoću?
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Prim. dr Aleksandra Kostić

Pitali smo ginekologa: Da li HPV može da utiče na trudnoću?

Saveti stručnjaka -

Genitalni HPV se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. Međutim, svaki kontakt kože sa kožom, a ne samo seksualni odnos, može da prenese zarazu. Pitali smo prim. dr Aleksandru Kostić, ginekologa-endokrinologa da li HPV može da utiče na trudnoću.

- Tipovi HPV-a koji prouzrokuju rak grlića materice su veoma rasprostranjeni, ali neželjeni efekti na trudnoću za sada nisu ustanovljeni. Iako imate HPV, nastavite sa normalnim praćenjem trudnoće - kaže doktorka Kostić.

Kako se zaštititi?

- Iako veoma efikasno štiti od drugih seksualno prenosivih bolesti, kondomi nisu dobra zaštita od infekcije HPV-om. To je zato što HPV može da se nalazi na koži nepokrivenoj kondomom. Danas postoji vakcinacija koja može da zaštiti žene od dva najčešća tipa HPV virusa.

Vakcina protiv HPV dostupna je u Srbiji od juna 2022. godine za sve devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Poseban fokus za HPV imunizaciju su deca sedmih razreda, jer se u tom periodu obavljaju sistematski pregledi na kojima se pored obaveznih vakcina može primiti i vakcina protiv HPV.

Da li genitalni HPV može da se leči?

- Lekovi koji deluju na tipove HPV-a koji prouzrokuju genitalne bradavice ne deluju na tipove virusa koji izazivaju rak grlića materice. Srećom, većina HPV infekcija prođe sama i žene, bez komplikacija, ozdrave u periodu od 6 do 24 meseci.

Pripremila: Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track