Bliži se početak nove školske godine, pa je kupovina školske torbe tema koja postaje sve aktuelnija poslednjih dana. S obzirom da deca provedu otprilike pola godine noseći svoje školske torbe, kupovina pravilno dizajnirane torbe jako je važna.

Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut otkriva nekoliko saveta koji će vam pomoći da kupite odgovarajuću školsku torbu.

Savet br. 1

Vaše dete može misliti da je torba sa jednim Save and Update Time kaišem u trendu, ali takve torbe su mnogo lošije za zdravlje od onih sa dva kaiša. Torbe sa jednim kaišem uzrokuju da se težina torbe neravnomerno raspoređuje, povlačeći jednu stranu njihovog tela. Ovo može dovesti do čitavog niza problema, kao što su bol u leđima, bol u vratu, zakrivljenje kičme. Kupovina torbe sa dva kaiša će obezbediti da se težina ravnomerno rasporedi i pomoći će da se izbegnu ovakvi problemi.

Savet br. 2

Način na koji torba pristaje vašem detetu će uticati na raspodelu težine, što će zauzvrat uticati na njegova leđa, ramena, vrat. Ako kupite torbu koja nije prevelika za Vaše dete to će sprečiti da se torba spusti previše nisko i povuče dete nazad, što će dovesto do prekomernog naginjanja napred. Podesite kaiševe prilikom kupovine, kako biste bili sigurni da vaše dete nosi torbu na pravilan način.

Savet br. 3

Izbegavanjem prevelike torbe, bićete sigurni da će se težina torbe pravilno rasporediti. Deca imaju tendenciju da radije nose nepotrebne stvari nego da ih redovno menjaju. Manji ranac će sprečiti usvajanje ove loše navike.

Preporučuje se da težina torbe bude oko 10 % težine deteta. Ove smernicese u većini slučajeva ne poštuju jer mališani na svojim leđima vuku više od petine vlastite težine, što za posledicu ima to da čak dve trećine školske dece ima neko odstupanje u držanju tela.

fizioterapeut.jpg
Privatna Arhiva 
Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut foto: Privatna Arhiva

Kako treba da izgleda pravilno dizajniran ranac?

• Kupite ranac koji je napravljen od lakših materijala poput platna, umesto od kože

• Odlučite se za torbu čiji su kaiševi adekvatno postavljeni mekom penom, tako da ne opterećuju ramena

• Poleđina ranca bi trebalo da ima podstavu. Ako na zadnjoj strani nema podstave, knjigama se može vršiti pritisak na dečja leđa.

• Pregrade u torbama moraju biti postavljene tako da se težina torbe ravnomerno raspodeli

• Odlično je imati kaiševe za kukove ili pojas oko struka kako težina ranca ne bi bila ograničena samo na ramena

Osim što se mora koristiti pravilno dizajniran ranac, neophodno je da dete pravilno rasporedi svoj pribor u njemu.

Zdravlje.Kurir.rs