Lakše do bebe uz histeroskopiju: Sve što bi trebalo da znate o zlatnom standardu u lečenju neplodnosti
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Dr Aleksandar Šobot, ginekolog

Lakše do bebe uz histeroskopiju: Sve što bi trebalo da znate o zlatnom standardu u lečenju neplodnosti

Saveti stručnjaka -

Kako bi se pospešio uspeh asistirane reprodukcije primenjuju se različite dijagnostičke i terapijske procedure. Histeroskopija je zlatni standard u proceni šupljine materice i kao dijagnostičko terapijska metoda se učestalo primenjuje u svakodnevnom radu ginekologa.

U postupku vantelesne oplodnje ima značaj na nekoliko načina - u sklopu pripreme za taj proces, gde značajno povećava uspešnost, ali i kada preokrene tok i dovede do trudnoće i pre ulaska u sam proces.

- Histeroskopija je jedna od najpouzdanijih metoda za procenu šupljine materice i postojanja intrauterine patologije, kao što su submukozni miomi, polipi, priraslice, septumi ili pregrade do hroničnog endometritisa. Retrospektivne studije pokazale da upravo takva patologija može da ima direktan uticaj na ostvarivanje trudnoće. U takvim situacijama histeroskopija kao minimalno invazivna hiruška metoda omogućava nam da otklonimo patološke lezije šupljine materice i tako uradimo pripremu za naredni postupak asistirane reprodukcije - objašnjava dr Aleksandar Šobot, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta iz Novog Sada.

U današnje vreme prevalenca infertiliteta se kreće do 17 %, dok je prosečna stopa uspeha vantelesne oplodnje oko 30 %

Rešenje je za priraslice na jajovodima

Ne tako retko, kaže doktor, unutrašnja ušća jajovoda prekrivena su priraslicama koje fizički ometaju transport spermatozoida do jajnika.

- Otklanjanjem postojećih priraslica i naknadnom mehaničkom dilatacijom unutrašnjeg ušća jajovoda utičemo na prohodnost istih. Takvim zahvatom omogućavamo prirodno začeće ciljanim odnosima u slučaju da je potvrđena prohodnost jajovoda.

Kome se savetuje?

  • Kod pacijenata kojima se transvaginalnim ultrazvukom dijagnostikuje patologija šupljine materice pre pokušaja prirodnog začeća indikovano je uraditi histeroskopiju.
  • Kod pacijenata koji su imali neuspeli In vitro fetilizacija (IVF) ili Intracitoplazmatska injekcija (ICSI), a da imaju uredan transvaginalni ultrazvučni nalaz, pre svega radi procene stanja i postojanja patologije endometrijuma.
Histeroskopija je zlatni standard u proceni šupljine materice i kao dijagnostičko terapijska metoda se učestalo primenjuje u svakodnevnom radu ginekologa
Histeroskopija je zlatni standard u proceni šupljine materice i kao dijagnostičko terapijska metoda se učestalo primenjuje u svakodnevnom radu ginekologafoto: Shuterstock

Šta pospešuje histeroskopija?

- To je efikasna i bezbedna procedura koja dovodi do povećanja stope uspeha VTO kod prethodnog neuspelog postupka. Ona se može izvoditi kod sumnje na patološki nalaz kavuma uterus, ali i kod ultrazvučno urednog nalaza. Bilo da se na samoj histeroskopiji nađe uredan ili patološki nalaz stopa uspeha se povećava zbog potencijalnog pozitivnog uticaja na tretman prethodno neprepoznate patologije kavuma, kao i molekularnim promenama koje nastaju u endometrijumu kao posledica odgovarajuće traume načinjene ulaskom histeroskopa u šupljinu materice, pojašnjava doktor.

Naš sagovornik navodi da se u brojnim centrima za vantelesnu oplodnju širom Evrope histeroskopija primenjuje i pre prvog postupka, kako bi se proverila šupljina materice, endometrijum.

- Kliničkim istraživanjima dokazano je da tada postoji veća stopa trudnoća, ali da ona nije statistički značajna. Kako bi se to i potvrdilo, neophodna su nova i opsežnija klinička istraživanja.

Šta nam sve otkriva ova metoda?

- Nakon uvođenja histeroskopa u kanal grlića materice, a potom u šupljinu materice mogu se registrovati urođene anomalije materice, od kojih su najčešće pregrade ili septumi, potom submukozni miomi ili miomi na peteljci, zatim polipi ili mikropolipoza. Takođe, može se registrovati i Asherman sindrom, tj. priraslice koje nastaju posle oštećenja bazalnog sloja endometrijuma, najčešće nakon opsežnih kiretaža. Pored benignih tumora, ne tako često mogu se registrovati i maligni tumori. U slučaju postojanja hronične infekcije endometrijuma, histeroskopski se takva vrsta infekcije takođe može otkriti.

Kako se izvodi?

- Histeroskopija predstavlja endoskopsku proceduru direktne vizualizacije materične šupljine, uz istovremenu dijagnostiku i hirušku terapiju patoloških stanja, kao što je resekcija kompletnog ili inkompletnog septuma, urođene anomalije uterusa, kao što je T-shape uterus (metroplastika). Nakon uvođenja optike u materičnu šupljinu jasno možemo vizualizovati unutrašnje ušće jajovoda, hiruški resecirati eventualno postojanje priraslica, kao i načiniti minimalno invazivnu dilataciju unutrašnjeg ušća jajovoda. Nakon instiliranja fiziološkog rastvora indirektno se može proveriti prohodnost jajovoda primenom ultrazvuka.

Otkriva i hronične infekcije endometrijuma

On dodaje i da se hronične infekcije endometrijuma mogu videti primenom histeroskopije.

- Registrovane promene endometrijuma se posledično tretiraju odgovarajućim antibioticima čime se povećava stopa uspeha VTO.

Većina žena se može vratiti normalnim aktivnostima, uključujući i posao već nakon 24 sata. Kod manjeg procenta žena neophodno je uzeti nekoliko dana odmora, naročito ako su imale tretman resekcije submukoznog mioma.

Komplikacije histeroskopije

Komplikacije nisu učestale i svedene su na manje od jedan odsto.

- Uvođenjem histeroskopa u šupljinu materice može doći do perforacije uterusa i povrede okolnih organa, prenošenja infekcije kroz uterus, jajovode u trbušnu duplju, embolizacije vazdušnim mehurima, opterećenost vaskularnog korita fluidom i produženim krvarenjem.

Najčešće se izvodi u anesteziji

Histeroskopija se može izvoditi u ambulantnim uslovima bez anestezije primenom mini histeroskopa. Međutim, klinički se najčešće procedura izvodi u anesteziji, uz primenu analgetika nakon završetka histeroskopije.

Savet

Ukoliko imate problema da ostvarite trudnoću, prošlo je više od 6 meseci, a imate više od 35 godina, potražite pomoć stručnjaka za sterilitet. Ukoliko imate manje od 35 godine, to isto napravite nakon 12 meseci i ciljanih nezaštićenih seksualnih odnosa.

Pripremila: Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track