Evo u kakvoj vezi su aritmija i gasovi u stomaku: Kada srce krene da preskače, proverite probavu
Foto: Shutterstock

kardiolog pojašnjava

Evo u kakvoj vezi su aritmija i gasovi u stomaku: Kada srce krene da preskače, proverite probavu

Saveti stručnjaka -

Srčana aritmija je nepravilan rad srca koji nastaje kada električni signali koji govore srcu da kuca, ne funkcionišu kako treba. Srce može kucati prebrzo ili presporo, ili obrazac otkucaja srca može biti nedosledan, navode stručnjaci sa Mejo klinike. Manje je poznato da ove srčane smetnje mogu biti posledica smetenji u varenju tj. gasova u stomaku.

Srčana aritmija se može osećati kao treperenje, lupanje ili ubrzani rad srca. Neke srčane aritmije su bezopasne, dok druge mogu izazvati simptome opasne po život.

Prof. dr Siniša Pavlović, kardiolog, podelio je na Instagramu primer iz svoje prakse sa pacijentkinjom koja je rešila problem sa aritmijama kada je uklonila problem sa nadimanjem.

- Pre nekoliko godina došla je kod mene pacijentkinja kojoj sam poslušao srce i pregledao stomak jer je bio vrlo naduven. Predložio sam joj da uzme lek za smanjenje nadutosti i gasova u stomaku, što ona u početku nije htela da prihvati. Međutim, posle nekog vremena, ipak je prihvatila da uzme taj lek. Dakle, ona je izbacila višak gasova koji su joj pritiskali kolon koji ide tačno ispod dijafragme. Kada se on napuni gasovima, pritisne dijafragmu, zatim ona pritisne srce i onda ono krene da preskače. Kada se dijafragma opusti onda je problem rešen - kaže prof. dr Siniša Pavlović, kardiolog.

bol u stomaku, nadutost, bol, stomak
foto: Shutterstock

Sistem za varenje i srce su povezani

Sistem za varenje i srce su zamršeno povezani preko vagusnog nerva, glavne komponente autonomnog nervnog sistema. Ovaj nerv igra vitalnu ulogu u regulisanju različitih telesnih funkcija, uključujući rad srca i varenje. Kada postoje poremećaji u digestivnom traktu, signali se mogu preneti do srca, potencijalno utičući na njegov ritam, navodi se na sajtu Memon Medicinskog Instituta.

Prekomerni gasovi u stomaku, često rezultat gutanja vazduha tokom jela, uzimanja gaziranih pića ili određenih namirnica, mogu dovesti do nadimanja i nelagodnosti. Širenje želuca usled gasova može vršiti pritisak na okolne organe, uključujući i srce. Iako ovaj pritisak sam po sebi ne može direktno da izazove palpitacije, povezana nelagodnost može doprineti povećanju svesti o nečijem otkucaju srca.

želudac, želudačna kiselina, refluks kiseline, bol u želucu, problemi sa želucem
foto: Shutterstock

Loše varenje takođe može uticati na srce

Takođe, loša probava, koju karakteriše teškoća u varenju hrane, može stvoriti nelagodan osećaj u stomaku. Ova nelagodnost, u kombinaciji sa zamršenim nervnim vezama, može doprineti palpitacijama kod nekih osoba. Bitno je napomenuti da, iako može postojati uočena veza, povezanost lošeg varenja i ubrzanog rada srca je individualna.

Priredila: O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track