Gotovo polovina stanovnika planete pati od tegoba izazvanih gastritisom, upalom sluznice želuca. Najčešće je uzrokuju virusna ili bakterijska infekcija, stres ili iritacija alkoholom, lekovima, a obično se javlja kod osoba pozitivnih na heliko bakteriju.

Akutni gastritis javlja se naglo i brzo prolazi, hronični može trajati godinama, a onaj nelečeni doprinosi nastanku čira na želucu, te ga ne treba olako shvatati, kaže nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.

Najčešći simptomi su bol ili osećaj nelagode u gornjem delu stomaka, nadutost, štucanje, podrigivanje, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, tamna stolica, a krajnje upozorenje je krv u stolici. Pravilna ishrana i izbegavanje namirnica koje nadražuju želudac od presudne su važnosti u terapiji.

- Interesantno je da pojedine namirnice imaju preventivno dejstvo i tu spadaju zeleni čaj i hrana bogata antioksidansima, pre svega sveže povrće i voće. Hrana koja može sprečiti rast i razvoj heliko bakterije uključuje: karfiol, kupus, rotkvice, povrće iz grupe kupusnjača, bobičasto voće (borovnice, kupine, maline, jagode), kurkumu, blagi začin koji može imati protivupalna svojstva - sugeriše nutricionista.

zeleni-caj-shutterstock-251566309.jpg
Shutterstock 
zeleni čaj i hrana bogata antioksidansima deluju preventivnofoto: Shutterstock

Namirnice od pomoći

Bez obzira na to koji je uzrok upale sluznice želudca i da li je u pitanju akutan ili hroničan problem, izbor namirnica bi trebalo da bude isti. Hrana koja će vam pomoći da ublažite tegobe uključuje:

  • namirnice bogate dijetnim vlaknima (jabuka, ovsena kaša, brokoli, mahunarke)
  • hranu sa vrlo malo masti (riba, piletina i ćuretina, belanca jaja, mladi sir)
  • hranu sa niskim sadržajem voćnih kiselina (sveže povrće: šargarepa, krastavac; krompir)
  • voće sa niskim sadržajem šećera (bundeva, borovnice, jabuke, jagode)
  • hranu koja je izvor probiotika (kefir, jogurt, kiseli kupus)
  • žitarice kao što su pirinač, ovas, ječam, proizvodi od celih zrna žitarica
  • začine: nana, đumbir, kurkuma
  • med

Izbegavajte

Pored toga što je važno da odaberete prave namirnice, značajno je i koliko su česti i obilni sami obroci.

profimedia0255182548.jpg
Profimedia 
osobe sa gastritisom loše reaguju na luk, posebno sirovfoto: Profimedia

- Idealno je da imate više malih obroka na svakih, na primer tri sata, umesto da pravite velike pauze između obroka - savetuje Jovana Srejić Ferluga i nabraja hranu koju bi trebalo da izbegavate, jer će pogoršati simptome:

  • alkohol, kafa, crni čaj
  • namirnice sa visokim sadržajem kiselih sastojaka (kao što su citrusi i paradajz)
  • voćni sokovi
  • masna, pržena i začinjena hranu
  • crni i beli luk
  • crveno meso
  • mesne prerđevine
  • masne grickalice
  • slatkiši i čokolada
  • pržena jaja
  • jezgrasto voće
  • kukuruz
  • proizvodi od belog brašna
  • crni biber
  • gazirani napici, energetska pića
  • hrana na koju ste alergični

- Ukoliko unosite hranu koja vam ne prija čak i u vrlo maloj količini, ona može uzrokovati oštećenje sluznice i nastanak upalnog procesa – upozorava naša sagovornica.

Nataša Lazović