Menstrualni bolovi su za većinu žena uobičajena pojava svakog meseca. Tokom menstrualnog ciklusa telo oslobađa hormon prostaglandin koji uzrokuje da se materica skuplja pa ove kontrakcije mogu izazvati grčeve u stomaku. Međutim, određeni menstrualni bolovi nisu uobičajeni, pa je važno napraviti razliku i na vreme se javiti ginekologu kako bi ispitao da li se iza neobičnio jakih bolova krije neki drugi zdravstveni problem.

radomir-anicic.jpg
Kurir TV Doc. dr Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva

Doc. dr Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva na svom Instagram profilu objasnio je u kojim slučajevima su menstrualni bolovi signal za javljanje lekaru.

- Ukoliko su bolovi toliko jaki da vas onemogućavaju u dnevnim aktivnostima, ukoliko su praćeni mučninom, dijarejom i povraćanjem i ukoliko ne prolaze ni na jedan analgetik, potrebno je da se javite ginekologu jer mogu ukazivati na neki problem - objasnio je doktor.

Sa normalnim menstrualnim bolom, žene su u mogućnosti da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti ili da ublaže blage bolove ili grčeve lekovima koji se izdaju bez recepta. Jednom kada vas bol spreči da obavljate svoje svakodnevne aktivnosti, važno je da proverite uzrok. 

Kada je iscrpljujući bol cikličan, što znači da se javlja u isto vreme svakog meseca, to bi mogao biti simptom fibroida materice ili adenomioze - dva problema koja mogu izazvati izuzetno bolne menstruacije i oštre, ubodne grčeve, prenosi magazin Huffpost.

mucnina-shutterstock-2319658005.jpg
Shutterstock Ukoliko su praćeni mučninom, dijarejom i povraćanjem važno je da razgovarate sa lekarom

Ako se bol pojavi iznenada i jak je, to može biti znak torzije jajnika, gde se jajnik "uvrće" sam od sebe, ili znak vanmaternične trudnoća, gde se trudnoća implantira na abnormalnom mestu.

Ponekad, jaki neoubičajeni menstrualni bolovi mogu biti sumnja na endometriozu, stanje u kojem sluznica materice raste izvan materice. U tom slučaju bolovi se mogu javiti i tokom seksualnog odnosa ili prilikom odlaska u toalet.

Ako bolove prati i pojačano krvarenje, uvek je dobra ideja da razgovarate sa svojim ginekologom koji će utvrditi da li su potrebni dodatni pregledi ili neki poseban tretman. 

Priredila: O.M.