Dok upala pomaže u procesu izlečenja tela, hronična upala je zapravo faktor rizika za brojne zdravstvene probleme, kaže nutricionista Jovana Srejić Ferluga. Na sreću, postoji mnogo stvari koje možete učiniti da smanjite upalu i poboljšate svoje opšte zdravlje.

Mnoga istraživanja pokazuju da hronični upalni procesi povećavaju rizik od razvoja bolesti, kao što su:

  • Gojaznost
    Metabolički sindrom
    Predijabetes (insulinska rezistencija)
    Dijabetes tipa 2
    Bolesti srca
    Inflamatorna bolest creva, uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis
    Neki oblici raka
    Artritis
    Alchajmerova bolest
merenje-secera-u-krvi-shutterstock-1921373294.jpg
Shutterstock Upale povećavaju rizik od razvoja dijabetesa

Ono što je manje poznato jeste da i određene životne navike, kao i ono što jedemo, direktno utiče na nivo upale, navodi nutriconista.

Anti-inflamatorna hrana

Anti-inflamatorna dijeta se obično zasniva na svežim celim namirnicama, odnosno na hrani bogatoj hranljivim materijama koja sadrži antioksidante. Najsnažniji antioksidanti su vitamin C, vitamin E, beta kroten, selen, cink.

- Antioksidanti su izuzetno važni jer smanjuju nivo slobodnih radikala, koji su reaktivni molekuli i koji mogu izazvati upalu kada se ne drže pod kontrolom - opominje naša sagovornica.

voce-i-povrce-shutterstock-1827408254.jpg
Shutterstock Povrće i voće su najpoželjnije grupe namirnica

Neke antiinflamatorne namirnice koje bi trebalo uključiti u ishranu su:

  • Povrće, kao što su brokoli, kelj, paprike, prokelj, kupus i karfiol
    Voće, posebno intenzivno obojeno voće (biljni pigmenti su snažni antioksidansi), kao što su borovnice, šipak, grožđe i trešnje
    Voće sa visokim sadržajem masti, kao što su avokado i masline
    Zdrave masti poput maslinovog ulja i ulja avokada
    Masne vrste riba, kao što su losos, sardine, haringe, skuša i inćuni
    Orašasto voće, kao što su bademi i drugi orasi
    Tamna čokolada
    Začini, kao što su kurkuma, piskavica i cimet
    Zeleni čaj
    Crveno vino, jer jedinjenje koje se zove resveratrol u vinu može imati antiinflamatorna svojstva
    Namirnice koje sadrže probiotske bakterije, kao što su biološki pripremljena turšija (kiselenje samo korišćenjem soli), kefir, jogurt
maslinovo-ulje.jpg
Shutterstock Birajte zdrave masnoće

- Antiinflamatorna dijeta treba da obezbedi zdravu ravnotežu proteina, ugljenih hidrata i masti u svakom obroku. Međutim, za zdravlje je još važnije staviti fokus na unos mikronutrijeata, tj. paziti da ishranom zadovoljimo potrebe tela za vitaminima, mineralima, fitonutrijentima, vlaknima i vodom - savetuje Jovana.

Hrana koju treba izbegavati

Određene navike u ishrani mogu izazvati upalu, što uključuje:

  • Velike količine šećera i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze
    Rafinisane ugljene hidrate (belo brašno)
    Trans masti, koje se često na deklaraciji proivoda nalaze kao hidrogenizovane i delimičnohidrogenizovane biljne masnoće ili margarin. Ovaj naštetniji oblik masnoća se nalazi i u kokicama predviđenim za pripremu u mikrotalasnoj rerni, dodacima za kafu koji ne sadrže mlečne komponente
    Alkohol
    Crveno meso i njegove prerađevine
zudnjaza-slatkim-shutterstock-183368096.jpg
Shutterstock Šećer izaziva upale

Konkretne namirnice su povezane sa povećanim rizikom od hronične upale su:

  • Slatka pića, kao što su gazirani napici, voćni sokovi, ali čak i neki neki hladni čajevi i sportska pića
    Pekarski i konditorski proizvodi od rafinisanih ugljenih hidrata, poput belog hleba i bele testenine, keks
    Deserti, kao što su kolači, slatkiši, torte i sladoled
    Prerađeno meso poput viršli, parizera, pašteta, kobasica
    Grickalice, uključujući krekere, čips, flips, smoki
    Hrana pripremljena u dubokom ulju, najčešće u fritezi: pomfrit, pohovano meso, pa i pohovane npr. banane

- U početku može izgledati da je izbegavanje sve hrane koja doprinosi zapaljenskim procesima izuzetno komplikovano i skoro nemoguće, ali vremenom se male promene mogu pretvoriti u trajne zdrave navike - objašnjava naša sagovornica i poručuje: 

- Iako nijedna hrana direktno ne smanjuje upalu, izgradnja zdravog obrasca ishrane može pomoći da se smanji rizik od upalnih bolesti i transformiše zdravlje.

Nataša Lazović