Šta jesti ako ste skloni upalama? Nutricionista otkriva najbolje i najgore namirnice
Upala je jedan od načina na koji naš organizam pokušava da se zaštiti od infekcije, bolesti ili povreda. Međutim, hronična upala je štetna jer postepeno oštećuje zdrave ćelije, tkiva i organe.
Dok upala pomaže u procesu izlečenja tela, hronična upala je zapravo faktor rizika za brojne zdravstvene probleme, kaže nutricionista Jovana Srejić Ferluga. Na sreću, postoji mnogo stvari koje možete učiniti da smanjite upalu i poboljšate svoje opšte zdravlje.
Mnoga istraživanja pokazuju da hronični upalni procesi povećavaju rizik od razvoja bolesti, kao što su:
- Gojaznost
Metabolički sindrom
Predijabetes (insulinska rezistencija)
Dijabetes tipa 2
Bolesti srca
Inflamatorna bolest creva, uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis
Neki oblici raka
Artritis
Alchajmerova bolest
Ono što je manje poznato jeste da i određene životne navike, kao i ono što jedemo, direktno utiče na nivo upale, navodi nutriconista.
Anti-inflamatorna hrana
Anti-inflamatorna dijeta se obično zasniva na svežim celim namirnicama, odnosno na hrani bogatoj hranljivim materijama koja sadrži antioksidante. Najsnažniji antioksidanti su vitamin C, vitamin E, beta kroten, selen, cink.
- Antioksidanti su izuzetno važni jer smanjuju nivo slobodnih radikala, koji su reaktivni molekuli i koji mogu izazvati upalu kada se ne drže pod kontrolom - opominje naša sagovornica.
Neke antiinflamatorne namirnice koje bi trebalo uključiti u ishranu su:
- Povrće, kao što su brokoli, kelj, paprike, prokelj, kupus i karfiol
Voće, posebno intenzivno obojeno voće (biljni pigmenti su snažni antioksidansi), kao što su borovnice, šipak, grožđe i trešnje
Voće sa visokim sadržajem masti, kao što su avokado i masline
Zdrave masti poput maslinovog ulja i ulja avokada
Masne vrste riba, kao što su losos, sardine, haringe, skuša i inćuni
Orašasto voće, kao što su bademi i drugi orasi
Tamna čokolada
Začini, kao što su kurkuma, piskavica i cimet
Zeleni čaj
Crveno vino, jer jedinjenje koje se zove resveratrol u vinu može imati antiinflamatorna svojstva
Namirnice koje sadrže probiotske bakterije, kao što su biološki pripremljena turšija (kiselenje samo korišćenjem soli), kefir, jogurt
- Antiinflamatorna dijeta treba da obezbedi zdravu ravnotežu proteina, ugljenih hidrata i masti u svakom obroku. Međutim, za zdravlje je još važnije staviti fokus na unos mikronutrijeata, tj. paziti da ishranom zadovoljimo potrebe tela za vitaminima, mineralima, fitonutrijentima, vlaknima i vodom - savetuje Jovana.
Hrana koju treba izbegavati
Određene navike u ishrani mogu izazvati upalu, što uključuje:
- Velike količine šećera i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze
Rafinisane ugljene hidrate (belo brašno)
Trans masti, koje se često na deklaraciji proivoda nalaze kao hidrogenizovane i delimičnohidrogenizovane biljne masnoće ili margarin. Ovaj naštetniji oblik masnoća se nalazi i u kokicama predviđenim za pripremu u mikrotalasnoj rerni, dodacima za kafu koji ne sadrže mlečne komponente
Alkohol
Crveno meso i njegove prerađevine
Konkretne namirnice su povezane sa povećanim rizikom od hronične upale su:
- Slatka pića, kao što su gazirani napici, voćni sokovi, ali čak i neki neki hladni čajevi i sportska pića
Pekarski i konditorski proizvodi od rafinisanih ugljenih hidrata, poput belog hleba i bele testenine, keks
Deserti, kao što su kolači, slatkiši, torte i sladoled
Prerađeno meso poput viršli, parizera, pašteta, kobasica
Grickalice, uključujući krekere, čips, flips, smoki
Hrana pripremljena u dubokom ulju, najčešće u fritezi: pomfrit, pohovano meso, pa i pohovane npr. banane
- U početku može izgledati da je izbegavanje sve hrane koja doprinosi zapaljenskim procesima izuzetno komplikovano i skoro nemoguće, ali vremenom se male promene mogu pretvoriti u trajne zdrave navike - objašnjava naša sagovornica i poručuje:
- Iako nijedna hrana direktno ne smanjuje upalu, izgradnja zdravog obrasca ishrane može pomoći da se smanji rizik od upalnih bolesti i transformiše zdravlje.
Nataša Lazović
Stomak vam krči kasno uveče? Jedite ove namirnice i topite kilograme dok spavate