Za ljude koji su doživeli srčani udar postoji plan vraćanja u formu koji treba slediti, a jedno od najčešćih pitanje je kada krenuti, pa onda kojim intenzitetom i koja aktivnost je preporučena, kaže u susret Svetskom danu srca za naš portal master prof. sporta i fizičke kulture i fitnes trener Milan Zarić.

- Održavanje fizičke aktivnosti važno je za vaše srce i opšte zdravlje. To će ubrzati vašu sposobnost da se vratite normalnim aktivnostima, smanjiti šanse da dobijete još jedan srčani udar i pomoći će vam da se osećate zdravije i imate više energije. Dakle, srčani udar ne znači zauvek prestanak vežbanja – naglašava naš sagovornik.

rad-srca-stetoskop-shutterstock-1844879092.jpg
Shutterstock Vežbanje mora da bude pod kontrolom kardiologa

Svaki naučni rad nam sugeriše da je fizička aktivnost nakon srčanog udara fenomenalna stvar, dodaje, ali uz stručni nadzor, pravilno dozirana i uz konstantan monitoring, odnosno procenu napretka.

- Zaista je važno da ne žurite ili imate nerealna očekivanja od sebe što se tiče treninga. Ne preterujte, jer ćete se na kraju osećati gore, odložiti oporavak i potencijalno dodatno ugroziti zdravlje - opominje profesor.

Krenite sa šetnjom

Ukoliko oporavak teče dobro i dobijete dozvolu lekara, sa laganom fizičkom aktivnošću možete krenuti već nakon šeste nedelje, što je prosečno vreme vraćanja osoba kojima oporavak teče po planu.

setnja shutterstock_2420523151.jpg
Shutterstock Sa šetnjom možete krenuti već nakon šeste nedelje

- Kada govorimo o intenzitetu, on je svakako minimalan u samom početku uz postepenu progresiju iz dana u dan. Iz mog iskustva šetnja je aktivnost koja u samom početku naviše prija i nudi mogućnost adekvatnog doziranja. Preporuka je da teren gde se šeta u samom početku bude ravan, dakle bez uzbrdica i nizbrdica da bi puls bio što konstantniji - savetuje.

Puls najbolji kontrolor

Kada je već reč o srčanom ritmu, važno je znati da je puls kod ovih osoba najvažniji parametar intenzita treninga, jer nam daje vrednost opterećenja rada srca u realnom vremenu uz visoku tačnost, dodaje profesor.

merenje-pulsa-shutterstock-2082351505.jpg
Shutterstock Srčani ritm je najvažniji parametar intenzita treninga

- Moja preporuka je da krenete sa laganom šetnjom po ravnom terenu 10 minuta dnevno i da svake nedelje povećate trajanje za 1-2 minuta, u zavisnosti kako se osećate i kako sam oporavak teče. Nakon mesec dana može se uvoditi intervalna aktivnost koja do 10 odsto podiže puls u odnosu na intenzitet šetnje.

Sva dalja povećanja intenziteta direktno zavise od oporavka, trenutnog stanja vežbača, ali i njegove istorije bavljenja sportom pre srčanog udara, poručuje Milan Zarić.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.