Da li je operacija jedini način lečenja endometrioze, na Instagramu je objasnila dr Sara Dunja Pempelfort, ginekolog, ekspert za endometriozu i ginekološku laporaskopiju.

1 od 10 žena ima dijagnozu endometrioze

Endometrioza je bolest u kojoj tkivo slično sluzokoži materice raste izvan nje. Nije uvek lako prepoznati je, zbog čega mnoge žene godinama žive sa ovim stanjem bez tačne dijagnoze, upozoravaju stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije.

- Važno je da znamo da trenutno nemamo lek za endometriozu. Jedina mogućnosti da se ti endometriozni čvorovi, bez obzira da li su to endometriozne ciste, ili su to duboki čvorovi na površini creva, ili je to endometrioza materice, otklone je operativna metod - kaže dr Pempelfort.

endometrioza-profimedia0316885614.jpg
Profimedia Endometrioza dovodi do neplodnosti u čak do 50 % slučajeva.

Procenjuje se da endometrioza dovodi do neplodnosti u čak do 50 % slučajeva.

- Ne postoje lek koji može da smanji jedan čvor, postoje lek koji može da inaktivira te ćelije, jer se one aktiviraju samim tim kako naš ciklus funkcioniše i kako se naši hormoni razvijaju. Kako raste sluzokoža materice, tako isto rastuju ti čvorovi, zato uglavnom kreću problemi već par dana u oči samog ciklusa - objašnjava ona.

Progesteron se koristi u terapiju kako bi se bolest konstolisala.

- Progesteron koji imamo trenutno kao monoterapiju, ali isto i kao terapiju u smislu anti-baby pilula, zajedno sa estrogenom, je jedna od terapija koje su vrlo važne u kontroli endometrioze i endometrioznih ćelija, zato što sprečavaju njihov dalji rast. Na taj način možemo da kontrolišemo bolest - zaključuje dr Pempelfort.

adenomioza-shutterstock-1254094441.jpg
Shutterstock Veoma bolne menstruacije mogu biti znak endometrioze

Simptomi koji najčešće otkrivaju da žena ima ovu bolest su:

  • veoma bolne menstruacije
  • bol u donjem delu stomaka ili leđima, neposredno pre ili tokom menstruacije
  • depresija i anksioznost
  • nadimanje i mučnina
  • umor
  • pojačano krvarenje tokom ciklusa ili krvarenje između dva ciklusa
  • problemi sa začećem
  • grčevi u nogama i bol u karlici koji počinju pre menstruacije i nastavljaju se nakon prestanka menstruacije
  • bol tokom ili posle seksa
  • bol tokom mokrenja ili defekacije

Doktorka Pempelfort specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva završila je u Centru za endometriozu u državnoj bolnici Villach, fokusirajući se na hiruršku ginekologiju u endometriozi. Članica je Austrijskog društva za ginekologiju i akušerstvo, kao i Austrijskog društva za sterilitet, plodnost i endokrinologiju.

Dr Sara Dunja Pempelfort profesor je na Privatnom medicinskom univerzitetu Sigmund Freud SFU u Beču. U oktobru 2022. godine, osvojila je Distriktnu medicinsku nagradu za posebne doprinose u zdravstvenom sektoru. Poseduje međunarodno radno iskustvo u Brazilu, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Priredila: O.M.