Hipotireoza je stanje u kojem štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, što može da dovede do različitih zdravstvenih problema i izazove simptome poput hroničnog umora, povećanja telesne težine i opšte slabosti. Određeni hranljivi sastojci mogu značajno da utiču na funkciju štitne žlezde, dok neka hrana može da ometa apsorpciju hormona koje uzimate kao deo terapije. Upravo zbog toga, pažljiv izbor namirnica je od suštinskog značaja za efikasnost lečenja, kaže nutricionista Jovana Srejić Ferluga i ističe tri mineralia koji najčešće nedostaju ovim osobama.

Jod

Jod je esencijalan mineral za proizvodnju hormona štitne žlezde. Nedostatak joda je najčešći uzrok hipotireoze u svetu, posebno kod onih koji ne koriste jodiranu so ili se pridržavaju veganske ishrane. Ipak, prekomerni unos joda može da bude štetan, posebno kod autoimunog hipotireoidizma, pa je najbolje konsultovati se sa lekarom.

shutterstock-1990401404.jpg
Shutterstock Namirnice u kojima možete da nađete jod

Izvori joda: morske alge, kelp prah, so obogaćena jodom.

Selen

Ovaj mineral je takođe ključan za proizvodnju hormona štitne žlezde i zaštitu od oksidativnog stresa. Nedostatak selena može da bude povezan sa razvojem autoimunih bolesti štitne žlezde, uključujući Hašimoto tireoiditis.

Izvori selena: brazilski orasi, tuna, sardine, jaja, mahunarke.

- Preporučeni unos ne bi trebalo da prelaziti 400 mcg (mikrograma) dnevno, jer prekomeran unos može da izazove toksičnost. Vremenom može da dođe do gubitka kose i noktiju, dijareje, mučnine, kožnog osipa, a nakon duže zloupotrebe do ozbiljnih nuspojava kao što su otkazivanje bubrega, srčani udar, problemi sa disanjem. Upravo zato suplementaciju treba obavezno planirati nakon analiza i konsultacija sa stručnom osobom - opominje naša sagovornica.

Cink

Cink igra značajnu ulogu u proizvodnji tiroidnih hormona, a njegov nedostatak može negativno da utiče na funkciju štitne žlezde.

- Studija iz 2021. godine u kojoj su učesnici uzimali suplemente koji sadrže cink, vitamin A i selen sugeriše da povećanje ovih mikronutrijenata može da poveća proizvodnju tiroidnih hormona kod ljudi sa hipotireozom - navodi nutricionista.

cink-u-hrani-shutterstock-527366722.jpg
Shutterstock Hrana bogata cinkom

Izvori cinka: crveno meso, školjke, mahunarke, orašasti plodovi.

Ostali važni vitamini i minerali

Pored pomenutih minerala koji najčešće nedostaju treba pomenuti i nedostatak sledećih nutrijenata:

  • Vitamin D: Nizak nivo vitamina D može negativno da utiče na funkciju štitne žlezde, pa se često preporučuje suplementacija.
    Vitamin B12: Nedostatak vitamina B12 je čest kod osoba sa hipotireozom, a lekari mogu da preporuče povećan unos hrane bogate ovim vitaminom ili dodatke ishrani.
    Magnezijum: Nedostatak može da doprinese disfunkciji štitne žlezde, pa se preporučuje hrana bogata magnezijumom ili suplementacija.
    Gvožđe: Anemija usled nedostatka gvožđa može da poremeti funkciju štitne žlezde, te je suplementacija često neophodna.

Hrana koju treba izbegavati

Osobe sa hipotireozom trebalo bi da ograniče određene namirnice koje ometaju pravilan rad štitne žlezde:

  • Ultra-prerađena hrana: Ove namirnice mogu da povećaju markere zapaljenja ii negativno utiče na zdravlje štitne žlezde
    Gluten: Ako imate netoleranciju, najbolje je pridržavati se bezglutenske ishrane
    Goitrogeni: Ove supstance, koje se nalaze u soji i kupusnjačama (kupus, prokelj, karfiol, brokoli, kelj, keleraba), mogu da ometaju proizvodnju hormona štitne žlezde

stockphotofreshgreengardencabbageonrusticwoodenbackground380345182.jpg
Shutterstock Kupusnjače nisu na dobrom glasu

Preporučena ishrana

Ako imate hipotireozu, u svoju ishranu uključite sledeće namirnice:

  • Voće: bobičasto voće, jabuke, kruške, citrusi
    Povrće: zeleno povrće, špargle, paprika
    Proteine: nemasna riba, jaja, piletina
    Zdrave masti: maslinovo ulje, avokado, kokosovo ulje
    Cela zrna: smeđi pirinač, kinoa
    Orašaste plodove i semenke: bademi, orasi, semenke bundeve

- Ako ste osetljivi na određene namirnice, kao što su gluten ili mlečni proizvodi, razmislite o njihovom izbegavanju. Saradnja sa registrovanim dijetetičarom može da vam pomogne da razvijete plan ishrane prilagođen vašim potrebama i da uključite sve potrebne hranljive materije - poručuje nutricionista.

Nataša Lazović