Stručnjaci ističi da je sve veći broj mladih koji veoma rano stupaju u seksualne odnose. Iz toga razloga napominju da je važno roditeljima objasniti da se HPV može preneti na različite načine, i da nije moguće potpuno izbeći kontakt s virusom, čak ni uz korišćenje prezervativa. 

HPV se može javiti i na glasnim žicama

Doktor Radomir Aničić, ginekolog-akušer, na svom Instagram profilu objasnio je gde se sve Humani papiloma virus može javiti.

- Ono što je interesantno za nas ginekologe jeste da se zapravo snizila granica kada mladi stupaju seksualne odnose. HPV je skraćenica za humani papiloma virus koji kao i svaki drugi virus napada određene organe u našem organizmu. Što se tiče ženske populacije, najčešće se javlja na vagini, vulvi i cerviksu, a kod muške populacije na glansu penisa. Također HPV može da se nađe i na glasnim žicama i grlu. 

HPV infekcije i kod muškaraca i kod žena je asimptomatska, ali može da dovede do dugoročnih posledica i smrtnog ishoda. Kako navodi Medical Express portal, svake godine više od 340.000 žena umre od raka grlića materice.

hpv-vakcina-1.jpg
Shutterstock, Ilustracija Vakcina protiv HPV dostupna je u Srbiji od juna 2022. godine

Ključni su preventivni pregledi i imunizacija

HPV je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak ginekoloških karcinoma. Prevencija ginekoloških karcinoma, pored redovnih pregleda, obuhvata i imunizaciju protiv HPV-a (humani papiloma virus). Poznato je da je oko 20 odsto svih karcinoma zapravo izazvana infekcijom. Iako infekcija nije jedini faktor, ona je ključna jer bez infekcije ne bi bilo karcinoma.

Povezanost između HPV-a i karcinoma varira u različitim regijama sveta i kreće se od 2 do čak 15.9 odsto.  Ovaj virus nije povezan samo sa karcinomom grlića materice, već i sa drugim karcinomima. Kada govorimo o reproduktivnom zdravlju, to uključuje karcinome vagine i vulve, kao i karcinome koji su povezani sa muškom populacijom.

Vakcina protiv HPV dostupna je u Srbiji od juna 2022. godine za sve devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Poseban fokus za HPV imunizaciju su deca sedmih razreda, jer se u tom periodu obavljaju sistematski pregledi na kojima se pored obaveznih vakcina može primiti i vakcina protiv HPV.

Alarmantni podaci za Srbiju

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji godišnje od karcinoma grlića materice oboli oko 1.100 žena, a premine 447.

 Priredila: O.M.