Tromboza predstavlja stvaranje krvnog ugruška u krvnom sudu, arterijama ili venama i može da bude jako opasna, jer ugrušci mogu da blokiraju protok krvi do vitalnih organa, kaže za naš portal vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

Postoji mnogo različitih vrsta tromboze, ali neke od najčešćih uključuju:

  • Duboku vensku trombozu: koja predstavlja krvni ugrušak koji se formira u dubokoj veni, obično u nozi ili butini
    ️Plućnu emboliju: koja nastaje kada krvni ugrušak stigne iz vene u telu do pluća
    ️Infarkt miokarda odnosno srčani udar: nastaje kada krvni ugrušak blokira koronarnu arteriju koja snabdeva srce krvlju
    Moždani udar: nastaje kada krvni ugrušak blokira krvni sud u mozgu

- Najčešće vrste su duboka venska tromboza (DVT), a potom i arterijska tromboza. Prva se javlja u dubokim venama, najčešće u nogama, a simptomi uključuju otok, bol i crvenilo. Arterijska tromboza pogađa arterije i može da dovede do ozbiljnih stanja poput infarkta miokarda ili moždanog udara, dok simptomi zavise od zahvaćenog organa - navodi dr Jocić.

vene-shutterstock-2470821253.jpg
Shutterstock Otok, bol i crvenilo su prvi znaci venske tromboze

Rani znaci koji ukazuju na trombozu su otok, bol i crvenilo, najčešće u nogama.

- Takođe, važno je obratiti pažnju na neobične bolove, posebno ako su praćeni oticanjem ili promenom boje kože. Kratak dah i bol u grudima mogu da budu znakovi plućne embolije, što zahteva hitnu medicinsku pomoć - opominje doktor.

Ko je u riziku

Rizične grupe podložnije stvaranju ugrušaka su starije osobe, ljudi sa prethodnom istorijom tromboze, osobe sa poremećajima koagulacije, trudnice, gojazne osobe, pušači, kao i oni koji koriste hormonsku terapiju ili kontraceptivne pilule.

Kako se leči

Lečenje uključuje primenu antikoagulanasa, trombolitičke terapije i, u nekim slučajevima, hiruršku intervenciju, dodaje doktor.

lekovi-shutterstock-2369165017.jpg
Shutterstock Ako ne pomogu lekovi, tu je hirurška intervencija

- Tromboza je opasna iz mnogo razloga jer može da dovede do ozbiljnih komplikacija, uključujući oštećenje organa i smrt. Zato ako sumnjate iz određenog razloga da imate krvni ugrušak, važno je da odmah potražite medicinsku pomoć - naglašava dr Jocić.

Mere prevencije

Hodanje je jedna od najboljih aktivnosti za zdravlje vena u jesen. Umerene temperature i svež vazduh idealni su za svakodnevne šetnje, koje poboljšavaju cirkulacijuu nogama i pomažu venskom protoku krvi prema srcu.

setnja-shutterstock-2356379765.jpg
Shutterstock Šetajte svakodnevno

- Nosite udobnu obuću i kompresivne čarape, ako vam je preporučeno, za dodatnu podršku venama. Osim toga, redovno podižite noge nakon aktivnosti kako biste poboljšali cirkulaciju i rastertili vene u nogama - poručuje doktor. 

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.