Anemija najčešće nastaje zbog gubitka krvi, oštećenja crvenih krvnih zrnaca ili nesposobnosti organizma da ih proizvede u dovoljnoj meri. Postoji više tipova anemije, ali najčešći je onaj koji je povezan sa ishranom, odnosno nedostatkom gvožđa. Kako ističe nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga, pored suplemenata, crveno meso je najbolji izbor za rešavanje ovog problema.

- Gvožđe se u hrani nalazi u dva oblika: hem i ne-hem. Hem gvožđe se nalazi u mišićima i krvi, dok se ne-hem najviše nalazi u namirnicama biljnog porekla. Postoji jedna velika razlika između ova dva oblika, a to je stopa apsorpcije. Stopa apsorpcije hem gvožđa je oko 23 odsto i stabilna je, odnosno ne menja se pod uticajem drugih sastojaka prisutnih u hrani. Sa druge strane, stopa apsorpcije ne-hem gvožđa je mnogo manja i zavisi od brojnih faktora – objašanjava Jovana Srejić Ferluga.

hrana gvozdje shutterstock_1566183187.jpg
Shutterstock Gvožđe se u hrani nalazi u dva oblika: hem i ne-hem

Najbolj izvor hem gvožđa je crveno meso (svinjsko, junetina, govedina, jagnjetina ), iznutrice (svinjska, goveđa i teleća džigerica), dok piletina, ćuretina i riba sadrže manju količinu ovog minerala.

- Ne-hem gvožđe se nalazi u žitaricama (pšenicne pahuljice, ovsene pahuljice, graham hleb, ražani hleb), povrću (blitva, spanać, kopriva, zelje, soja), semenkama i jezgrastom voću (indijski orah, pistaći, seme suncokreta, badem), mahunarkama (pasulj, grašak, sočivo) – dodaje naša sagovornica.

Koje namirnice treba preskočiti?

Mlečni proizvodi i jaja su, sa druge strane, vrlo loši izvori gvožđa i ne samo to...

- Kazeini iz mleka i određeni oblici kalcijuma sprečavaju apsorpciju gvožđa. Pored toga, osobe koje su alergične na kravlje mleko mogu da budu posebno podložne gubicima u crevima zbog nadražujućeg dejstva mlečnih proizvoda na sluznicu creva, što dodatno smanjuje mogućnost apsorbovanja potrebnih materija iz hrane. Čini se da jaja, a posebno žumance, takođe negativno utiču na apsorpciju gvožđa – navodi nutricionista.

U kombinaciji s voćem

Zanimljivo je da voće i povrće pomažu apsorpciji ne-hem gvožđa, odnosno sadrže vitamin C i organske kiseline (na primer limunsku) koje povećavaju iskorišćavanje ne-hem gvožđa kada se uzimaju u istom obroku.

smuti shutterstock_498573559.jpg
Shutterstock Vitamini C i A pomažu u apsorpciji gvožđa

- Vitamin A i karotenoidi takođe pojačavaju apsorpciju gvožđa i to na vrlo interesantan način. Ovi nutrijenti nadjačavaju negativan uticaj polifenola i fitata (koji se nalaze recimo u celom zrnu žita) na iskoristivost gvožđa. Takođe je pokazano da dodavanje suplementata vitamina A, zajedno sa preparatom gvožđa, daje bolje rezultate u lečenju anemije nego kada se unosi sam preparat. Važno je takođe znati da se nedostatak gvožđa (nutritivna anemija) ne može lečiti samo ishranom - neophodna je suplementacija koju će vam prepisati vaš lekar – podseća naša sagovornica.

Čaj, kafa, alkohol

Čaj, kafu i kakao ne treba piti uz obroke ako imate niži nivo gvožđa, jer polifenoli u ovim napicima smanjuju apsorpciju ne-hem gvožđa. Čini se da crni čaj ima najsnažniji efekat, navodi nutricionista. 

caj-shutterstock-2142503261.jpg
Shutterstock Preskočite i crni čaj

- Unos alkohola pojačava apsorpciju gvožđa, ali ga ne treba koristiti kao sredstvo za regulisanje ovog minerala. Ukoliko osoba pije više od dva alkoholna pića na dan, može da dođe do preopterećenja gvožđem, što je potencijalno štetnije od blagog smanjenja nivoa – smatra Jovana Srejić Ferluga.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.