Vežbe poput planka, čučnjeva i trbušnjaka, uz visoko intenzivni intervalni trening (HIIT), mogu da vam pomognu da sagorete masti, povećate snagu i poboljšate kondiciju bez dugih i napornih treninga, kaže master prof. sporta i fizičke kulture i fitnes trener Milan Zarić i savetuje kako da na efikasan način pokrenete celo telo i održite volju za vežbanjem.

- Set osnovnih, bazičnih vežbi koje bi trebalo da upražnjavamo tokom cele godine uključuje razne varijante vežbe poznate kao plenk (izdržaj u gornjoj poziciji skleka), različite varijacije čučnjeva i trbušnjaka. One angažuju velike grupe mišića, uključujući leđa i stomak, što je posebno važno ne samo zbog njihovog jačanja, već i zbog pravilnog držanja - navodi naš sagovornik. 

Tokom jednog treninga treba uraditi set od šest vežbi sa 10-20 ponavljanja, a aktivnost treba da traje 30 minuta dnevno, minimum tri puta nedeljno.

plank-novi.jpg
Shutterstock Plank je jedna od bazičnih vežbi

- Ukoliko želite da ubrzate ceo proces probajte takozvani visoko intenzivan intervani trenig (eng. HIIT) koji brzo podiže puls i ostale parametre kondicije. To može da bude brzo trčanje u mestu, visoki skok (skip), obično preskakanje vijače, naizmenično smenjivanje skleka, čučnja i skoka, trčanje sa naglim, kratkim promenma pravca, kao “muva bez glave”, izbačaj tegova… - sugeriše Milan Zarić.

Na koji način funkcioniše? 

Suština ovog treninga je da pokreće što više mišića, da se radi ekstremno visokim intenzitetom od 2-20 minuta (svakog dana) i da se za to vreme preznojite do maksimuma, što znači da ste sagoreli mnogo masti, dodaje.

vijaca shutterstock_678682921.jpg
Shutterstock I obična vijača je intenzivan trening

- U isto vreme, povećaćete mišićnu izdržljivost, snagu i kondiciju za veoma kratko vreme, što je odlično kod početnika i onih koji lako gube volju za vežbanjem - poručuje trener.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.