- Proces na zubu ili periapikalni peridontitis je inflamatorna ili zapaljinska promena na vrhu korena zuba. Nastaje kao posledica bakterijske infekcije usled dubokog karijesa ili frakture zuba. Sve ove situacije omogućavaju prodor bakterija do nerva zuba. Jednom, kada se nerv inficira, dolazi do njegove nekroze. Infekcija se dalje širi kroz kanal korena zuba i preko njegovog vrha, dolazi do kosti. Tada nastaje periapikalni peridontitis. Dijagnoza se postavlja isključivo RTG snimkom - kaže dr Lazić. 

krvarenje-desni-shutterstock-2250391619.jpg
Shutterstock Najčešće se javlja pulsirajući, intenzivan bol koji je lokalizovan u predelu inficiranog zuba

Koji simptomi se javljaju kod pacijenata, a koji mogu da ih navedu na sumnju da postoji ovaj problem na zubu?

- Simptomi periapikalne infekcije variraju u zavisnosti od stepena infekcije, ali najčešći su:

  • Zubobolja - Najčešće se javlja pulsirajući, intenzivan bol koji je lokalizovan u predelu inficiranog zuba, koji može i da se širi ka vilici ili uhu.
  • Osetljivost zuba - Zub postaje osetljiv na toplu ili hladnu hranu i napitke, kao i pri zagrižaju, odnosno žvakanju.
  • Otok - Može da bude lociran lokalno, oko zuba, na desnima ili čak da zahvati i pola lica, obraz i oko.
  • Fistula - otvor na desnima kroz koji se prazni gnojni sadržaj, nastao kao posledica upalnog procesa i predstavlja komunikaciju gnojne kesice sa spoljašnjom sredinom.
  • Trizmus - U težim slučajevima može doći do trizmusa – stanja koje karakteriše otežano do potpuno onemogućeno otvaranja usta.
  • Oticanje - Pojava otoka okolnih limfnih čvorova u predelu vrata ili ispod donje vilice.

shutterstock-1893553321.jpg
Shutterstock Ako se ovakvi procesi ne leče može doći do širenja infekcije na susedno tkivo

Na koji način se ovaj problem leči tj. sanira?

-Terapija periapikalnog procesa, pre svega, treba da eliminiše izvor infekcije i da ukloni simptome. Vrsta terapije koja će se primeniti, zavisi od ozbiljnosti infekcije i stanja samog zuba - objašnjava naša sagovornica. Terapija obuhvata sledeće postupke:

  • Endodonski tretman je najčešća terapija ovakvog procesa. Podrazumeva uklanjanje nerva iz kanala korena zuba. Nakon uklanjanja ostatka živca, kanal se puni biokompatilnim silerom ili punjenjem. Cilj ovog postupka je uklanjanje infekcije.
  • Antibiotici su obavezan deo terapije kako bi se kontrolisala infekcija i sprečilo njeno širenje
  • Vađenje zuba
  • Inciziju na desnima (rez na desnima kako bi očistio zaraženo tkivo) da bi se drenirao nakupljeni gnoj, čime se smanjuje pritisak i popušta bol pacijentu.

Koje su posledice po zub ukoliko se proces ne otkrije i ne leči na vreme?

- Ukoliko se ovakvi procesi ne leče, može doći do ozbiljnijih komplikacija, u smislu širenja infekcije na susedno tkivo, zube, pa čak i krvotok - zaključuje dr Lazić. 

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.