Šta jesti kada imate dijabetes? Nutricionista otkriva navike koje drže šećer pod kontrolom
Dijabetes je često shvaćen kao samo visok šećer u krvi i gojaznost, uz potrebu za terapijom i smanjenjem slatkiša. Međutim, uzrok nije uvek jednostavan, a pravi problem leži u nepravilnim navikama koje vode do ove bolesti.
Kada neko spomene dijabetes odmah je svima jasno da ta osoba ima "jako" visok šećer u krvi i da je uglavnom gojazna, te da će taj problem rešiti odgovarajućom terapijom, mršavljenjem, "bušenjem kašike" i izbacivanjem slatkiša. Ovo je donekle istina, jer se zaboravlja i ne posmatra uzrok problema, zašto je došlo do tako visokog šećera u krvi, kao i do gojaznosti, kaže za naš portal nutricionista Dijana Radetić.
- Glavni uzrok ovog problema su nepravilne navike i nije problem samo u slatkišima. Da bi osoba izbegla dijabetes, ali i kada već ima dijagnozu, mora da uspostavi pravilne navike u ishrani, ukoliko je potrebno da smrša, povede računa o fizičkoj aktivnosti i bioritmu, gde noć služi za odmor a dan za rad, te kanalisanju stresa kroz opuštajuće aktivnosti (čitanje, hodanje, ples ili bilo koji drugi hobi). Sigurna sam da imate barem jednu osobu pored sebe koja ima visok šećer na nervnoj osnovi - kaže naša sagovornica.
Šta jesti?
Kada je reč o ishrani, ona treba da se zasniva na namirnicama koje su najpribližnije svom izvornom obliku. Kada god je to moguće birajte ih sezonski i lokalno. Budite umereni u hrani i piću, te gledajte da namirnice budu raznovrsne. Ono na šta bi posebno trebalo da obratite pažnju je da unosite više svežeg sirovog povrća u vidu salata.
- Ovo bi podrazumevalo fokusiranje na sveže voće i povrće, orašasto voće, mahunarke, proizvode od celog zrna žita, nemasno meso, mlečne proizvode od obranog mleka i ribu kada god je to moguće. Imajte na umu da je ajvar, urnebes salata i tome slično samo dodatak obroku.
Šta izbegavati?
Izbegavajte višestruko prerađene prehrambene proizvode, kao što su pekarski proizvodi, slatkiši i grickalice, brza, pržena i pohovana hrana. Ukoliko i pojedete nešto od ovoga neka sledeći obrok bude bolje planiran od navedenih namirnica.
- Ništa nije sto posto zdravo niti sto posto nezdravo. Ključ se nalazi u umerenosti, kako u ishrani tako i u ponašanju. Šta to znači? Ne preskačite obroke, uz svaki slani obrok pojedite činiju salate, barem pola sata hodajte brzo, idite stepenicama, kada se iznervirate dišite duboko i ne čekajte ponoć da biste otišli na spavanje - navodi naša sagovornica.
Takođe ne zaboravite da jednom godišnje uradite analizu krvi i odete kod lekara opšte prakse, poručuje nutricionista.
Nataša Lazović
Sezona polena je završena, niste prehlađeni, a grebuckanje u grlu i kašalj nikako da prođu? Možda ste alergični na buđ i grinje