Slušaj vest

Poslednjih godina sve je više ljudi koji poste svih 40 dana jer posna ishrana, ako se samo malo potrudite, može da bude raznovrsna i ukusna, a svakako je veoma zdrava.

Izbalansirana ishrana

Najvažnije je da ishrana bude izbalansirana i da u organizam unesete sve neophodne nutritivne sastojke. Jela koja vam predstavljamo su upravo takva – lagana, zdrava i posna.

– Pored duhovnog post donosi i fizičko pročišćenje – kaže prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog i koautor knjige „Post put u život: Hrišćanski post u prevenciji i lečenju dijabetesa, ateroskleroze i kancera“.

Hrišćanski post ima dosta karakteristika mediteranske ishrane

Post, objašnjava naša sagovornica, iz jelovnika isključuje namirnice životinjskog porekla, koje kao izvor belančevina i zasićenih masnoća utiču na povišen nivo holesterola i razvoj ateroskleroze.
Ispitivanja su pokazala da osobe koje jedu mahom namirnice životinjskog porekla imaju više hroničnih bolesti od ljudi u čijoj ishrani dominiraju namirnice biljnog porekla.
– Hrišćanski post ima većinu korisnih karakteristika mediteranske ishrane, koja doprinosi sprečavanju gojaznosti, hipertenzije, povišenih masnoća u krvi, metaboličkog sindroma, dijabetesa melitusa tip 2, ateroskleroze, masna jetre, depresije, erektilne disfunkcije i karcinoma - ističe doktorka. 

Posna ishrana u opštem smislu ne predstavlja gladovanje, već se u njoj nalaze namirnice biljnog porekla. To su povrće, voće, žitarice, ulje i orašasti plodovi, a ponekad i riba i morski plodovi.

22.jpg
Shutterstock Riba sme da se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Riba sme da se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja božićnog posta posti se na vodi

Dr Vesna predlaže neki od sledećih zdravih posnih obroka: 

Salata od blanširane šargarepe

Potrebno je
1 kg šargarepe, 3 glavice belog luka, šoljica maslinovog ulja, dve kašike ljutog senfa, veza peršuna, so, biber
Priprema
Očistite šargarepu, isecite je na kolutove i izblanširate. Dok je još vruća, stavite je u činiju, posolite, pobiberite, dodajte seckani ili rendani beli luk, ulje i senf po ukusu. Lagano izmešajte i pospite seckanim peršunom.

Pečeni šaran i humus sa 3 vrste paprike

Ovaj obrok sadrži parče šarana pečenog u rerni, humus, salatu od cvekle sa belim lukom i maslinovim uljem, salatu od pečene crvene paprike sa maslinovim uljem, belim lukom i jabukovim sirćetom, narandžastu papriku iz turšije, malu crvenu ljutu papričicu iz turšije, crveni luk i prepečen tonus hleb. Šaran je masna i hranljiva riba, izvor nezasićenih omega-3- masnih kiselina, proteina, raznih mikroelemenata od kojih najviše ima fosfora.

profimedia0316842909.jpg
Profimedia Kiseli kupus je riznica C vitamina

Vreme je za kiseli kupus

Salata od kiselog kupusa sa alevom paprikom i maslinovim ili suncokretovim uljem, prebranac, pita sa rendanim krompirom, peršun, maslinke i ljuta zelena papričica. Prebranac i pita od krompira su zamena za hleb. 

Salata od tunjevine

Ovaj posan obrok čine tunjevina s seckanim crvenim lukom, žuta paprika iz turšije, bareni brokoli,barena blitva prelivena marinadom od belog luka, maslinovog ulja, limunovog soka, cvekla pečena u rerni iseckana na kolutiće i prelivena maslinovim uljem i belim seckanim lukom.

Obrok sadrži i malo ajvara od crvene paprike i plavog patlidžana koji je pripremljen na ulju od koštica grožđa, uz to idu dve kriške tonus hleba i crvena ljuta papričica iz turšije.

Vitaminski obrok

Pečene sardele, salata od belog luka, crnog luka, peršuna, domaćeg paradajz soka sa limunom i maslinovim uljem. Hleb od celog zrna, pečena cvekla i pečena bundeva.

Violeta Nedeljković