Kako bi trebalo da se hranimo u skladu sa krvnom grupom? Fitoterapeut otkriva najbolje kombinacije namirnica
Iste namirnice različito utiču na organizam, u zavisnosti od krvne grupe. Nekim ljudima određena hrana može da prija, dok drugima može stvarati probleme. Kako birati hranu u skladu sa krvnom grupom, savetuje prof. Mileta Manojlović, fitoterapeut.
- Tipične osobine koje nasleđujemo sa krvnom grupom nalaze se u sopstvenim odbranbenim materijama, pre svega u opnama eritrocita, odnosno crvenih krvnih zrnaca. Osnovno obeležje te materije - antigena, koji su detektor "uljeza", stvaraju antitela. Funkcija antitela je da se prilepe uz strane antigene da ih obeleže i na kraju unište. Ti uljezi osim neadekvatne hrane mogu biti virusi, bakterije ili paraziti. To se isto događa i sa različitim krvnim grupama jer različite krvne grupe stvaraju antitela protiv drugih krvnih grupa kao oblik odbrambenih reakcija. Takođe, različiti organizmi različito reaguju na istu hranu. Neka hrana može da bude korisna za ćelije jedne krvne grupe, a da ta ista hrana bude štetna za ćelije druge krvne grupe - kaže prof. Manojlović.
Mnogi antigeni hrane imaju osobine antigena krvne grupe A, odnosno krvne grupe B. Naučnici smatraju da su to lektini, odnosno spojevi belančevina koji u prirodi imaju zadatak da se povežu sa drugim organizmima.
- Kao prirodna lepila, lektini koriste odbrambene materije u telu, ali i bakterije, viruse ili parazite za povezivanje sa drugim organizmima. Oni deluju dvojako, sa jedne strane u žučnim kanalima i na površini jetre pomažu u otklanjanju uzročnika bolesti, a sa druge strane postaju štetni ako se ne slažu sa nekom krvnom grupom. Kada belančevine dospeju u krvotok, počinju da deluju na krvne pločice tako što će ih ili slepiti, uništiti ako su "uljezi", ili će im biti od koristi ako su "prijatelji". Slepljene ćelije dovode do poremećaja apsorpciji i preradi hrane, što ima za posledicu poremećaj metabolizma i manifestuje se u obliku masnih naslaga, sakupljanja vode, odnosno edema. Mnogo su teže posledice koje lektini mogu uzrokovati zapaljenje sluznice i oboljenje jetre ili bubrega.
Lektine nije moguće otkloniti iz namirnica
Tako, navodi prof. Manojlović, uočavamo da je tipično za krvnu grupu A da joj ne odgovara mleko jer ima po sastavu antigen sličan svojstvu krvne grupe B. Tako se dešava da osoba sa krvnom grupom A koja konzumira mleko zbog lepljenja ili tzv. aglutinacije, ima probavnih problema jer će organizam pokušati da ga odbaci, što je potvrda nepodnošenja hrane.
- U konkretnom slučaju lektini iz mleka neopažno prolaze kroz želudac jer njihova kiselina ne oštećuje njihovo lepilo. Razlog tome je što jedan molekul lektina poveže više molekula ćelija. Smatra se da ako pet odsto lektina koju unosimo putem hrane, uspe da pobegne odbrambenom sistemu organizma, pa u dodiru sa eritrocitima i leukocitima, crvenim i belim krvnim zrncima, izazivaju njihovo razaranje. U probavnom sistemu, lektini izazivaju upalu crvene sluznice, a napadaju i nervni sistem.
Lektine nije moguće otkloniti iz namirnica, pa je zato veoma važno da se zna sa kojom se krvnom grupom slažu.
- Tako se, recimo, osobama sa krvnom grupom 0 savetuje da ne jedu pšenične proizvode. Razlog je što u pšenici ima glutena, lepljive materije, koja izaziva nadražaj tankog creva, dok lektini u lima pasulju kod osoba krvne grupe A izazivaju zgrušavanje krvi, a ne smetaju osobama krvne grupe 0 i B. Ovo isto važi i za paradajz, plavi patlidžan i krompir.
Nepravilan izbor namirnica opterećuje organizam
Narodna izreka "Zdravlje usta ulazi" ne može se prihvatiti kao univerzalni princip ukoliko hrana ne omogući nesmetano obavljanje biohemijskih procesa u organizmu. U protivnom, u našem telu će se samo naći prtljag nepotrebnih kalorija.
- Našem organizmu su potrebne hranljive materije kako bi rešile glad, ali nisu sve hranljive materije potrebne uvek u istim količinama. Uneta hrana, dakle, pored potrebe zadovoljavanja gladi, treba da zadovolji i druge funkcije kao što su gradivna, energetska, enzimsko-biohemijska, imunodbrambena i druge funkcije koje će omogućiti regeneraciju ćelija i time omogućiti normalnu produkciju organizma, odnosno održavanje života.
Revolucionarni princip u zadovoljavanju skoro svih komponenata pravilne ishrane, navodi prof. Manojlović, nalazimo i u delu doktora D. Adama koji pruža uverenje o neminovnoj povezanosti između krvnih grupa, ishrane i zdravlja. Dakle, krvna grupa je ključ zdravlja, bolesti, dugovečnosti, fizičke vitalnosti i emocionalne snage.
- Ne postoje iste osobe na svetu koje imaju iste otiske prstiju, liniju usana ili isti glas. Prema tome, pravi jedini način da se održi zdravlje i izleči bolest nalazi se u individualnom pristupu oko izbora hrane za svakog pojedinca. Svedoci smo činjenice da je neka hrana prijatna jednoj osobi i škodljiva za drugu. Te osobenosti prema dr D. Adamu sadržane su u razlikama u metabolizmu, biohemijskim reakcijama, podudarnosti i nepodudarnosti koje se odvijaju na ćelijskom nivou svakog nosioca određene krvne grupe.
- Osobe sa krvnom grupom 0 su mesojedi, imaju izdržljiv digestivni trakt, veoma aktivan imuni sistem.
- Osobe sa krvnom grupom A spadaju u grupu vegetarianaca sa osetljivim digestivnim traktom, tolerantnim imunim sistemom, dobro se adaptiraju na promene u ishrani i smirenije su i otpornije na stres.
- Osobe sa krvnom grupom B, populacija koja bukvalno jede sve, podnose uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, imaju tolerantni digestivni trakt, snažan imuni sistem, veoma su prilagođeni raznim dijetama i otporni su na stres.
- Osobe sa krvnom grupom AB su veoma zagonetne osobe jer poprimaju osobine i A i B krvne grupe. Odlikuje ih veoma osetljiv digestivni trakt, izuzetno snažan imuni sistem, veoma su prilagodljive na sve vidove ishrane, otporne i prilagodljive na stres.
Važno je napomenuti da u odnosu na ove kvalifikacije, korak bliže ka pronalaženju adekvatnih rešenja predstavlja test intolerancije na hranu. On je dokaz da je evolucija nezaustavljiv proces i možda opravdan razlog u našem ubeđenju da su na sceni neke nove krvne grupe.
Kako treba da izgleda ishrana osoba sa određenim krvnim grupama?
Osobe sa 0 krvnom grupom su one koje vole da jedu meso. Ujedno to je i prva i najstarija populacija ljudi, nastala pre oko 40.000 godina, čija se postojbina vezuje za današnju Indiju.
- Otprilike 20.000 godina pre Hrista, pre svega u potrazi za hranom, smatra se da su osobe ove krvne grupe stigle i na područje Evrope. Usled smanjenja lovnog područja, uprkos svim željama i navikama, bili su prinuđeni da za ishranu koriste druge namirnice, plodove, insekte, korenje, a u obalnim područjima i ribe. To je vremenom doprinelo da se pojave i osobe sa drugom krvnom grupom A i B.
Unoseći namirnice koje nisu odgovarajuće za vašu krvnu grupu, uzrokujete da jetra i creva nepotpuno prerađuju belančevine, tj. proteine, što direktno dovodi do stvaranja otrovnih materija u organizmu, odnosno indola.
- Primerenom ishranom pomažete vašem organizmu da iz krvi lakše očiste opasne lepljive materije. Primenjujući urinski test kojim se meri nivo indola, nakon unosa namirnica dobijene su u grupe namirnica korisne, neutralne i štetne za svaku grupu. veoma je važno da korisne i neutralne namirnice polako uvodite u vaš jelovnik kako biste dali vreme organizmu da se navikne na takav primeren način ishrane. Osobe sa 0 krvnom grupom u osnovi mesojedi imaju veoma dobar probavni sistem. Imunološki sistem im je veoma osetljiv na nove uticaje i promene.
Osobe sa krvnom grupom 0 ne podnose mlečne proizvode
Iz ove krvne grupe razvile su se sve ostale krvne grupe A i B, što i objašnjava činjenicu da sve navedene krvne grupe mogu primiti krv osoba sa krvnom grupom 0, a krvna grupa 0 samo svoju.
- Za osobe sa krvnom grupom 0 preporučuje se izbacivanje svih mlečnih i pšeničnih proizvoda iz jelovnika. Uz odgovarajući način ishrane za ovu krvnu grupu, otklonićete i brojne druge probleme kao što su na primer gojaznost, brzi zamor, otečenost itd.
Osobama sa A krvnom grupom preporučuje se dosta voća i povrća
Osobe sa krvnom grupom A spadaju u agrarnu grupu, oni su vegetarijanci. Pojavili su se u Aziji i na Srednjem Istoku između 25.000 i 15.000 pre Hrista.
- Za razliku od osoba prethodne krvne grupe, ljudi ove populacije vezuju se za stalno boravište i počinju da uzgajaju žitarice, a pripitomljena stoka koristila se pretežno u svrhu obrade zemlje, a manje za hranu. Pretežnom upotrebom hrane biljnog porekla dolazi do promene metabolizma. Jednostavan probavni sistem nastao je kao rezultat prilagođavanja vegetarijanskoj hrani kako bi je lakše varili. Znatno su otporni na infekcije jer su živeli u gušćim naseljima dok je probavni sistem gubio sposobnost prerade mesa. Osobe sa krvnom grupom A imaju osetljiv probavni sistem koji teško razlaže belančevine životinjskog porekla i masti. Preporučuje se dosta svežeg povrća i proizvodi od žitarica osim pšenice. Osobe sa ovom krvnom grupom bi trebalo da izbegavaju meso i mleko jer im smanjuju energiju i čine ih tromim.
Krvna grupa B ima snažan probavni sistem
Predstavnici krvne grupe B pojavljaju se od prilike 15.000 do 10.000 godina pre nov ere u planinama zapadnih Himalaja. Ishrana ovih ljudi oslanjala se na stoku, za kojom su kao nomadi išli od mesta do mesta, a posebno na mlečne i poljoprivredne proizvode.
- Dolaskom Mongola u Aziju nastale su dve odvojene grupe, ljudi sa krvnom grupom B, sačinjavali su oni sa stalnim boravištem na jugoistoku i istoku kontinenta, koji su se bavili poljoprivredom, dok su drugu grupu činili nomadski ratnici, koji su prodirali do istoka Evrope. Osobe sa krvnom grupom B imaju snažan probavni sistem. Preporučuje se mešana ishrana, sastavljena od mesa, žitarica, voća i povrća. Osobe sa krvnom grupom B trebalo bi da izbegavaju kombinovanje obroka sa kukuruzom, heljdom, sočivom, susamom i pšeničnim proizvodima.
Glutenski lektini iz pšeničnih klica integralnih proizvoda usporavaju metabolizam kod osoba sa ovom krvnom grupom, što dovodi do stvarne gojaznosti i osećaja premora.
- Lektini iz mišića pernatih životinja su izuzetno štetni za osobe sa krvnom grupom B. Ti lektini napadaju krvotok i mogu biti izazivači moždanog ili srčanog udara ili pak uzrok slabosti imunološkog sistema. Ljude krvne grupe AB čine savremene osobe koje jedu raznovrsnu i mešovitu hranu. Ova grupacija je najmlađa, stara je 1.000 do 1.200 godina, a nastala je mešanjem naroda i plemena krvne grupe A i B. Ove populacije ima oko pet odsto.
Imunološki sistem osoba sa krvnom grupom AB pokazuje neobična svojstva.
- Njihov organizam ima sposobnost stvaranja antitela, protiv bakterijskih uzročnika, tako da retko obolevaju od alergija i imunih bolesti, ali su skloni oboljevanju od raka. Spadaju u populaciju ljudi sa veoma nežnim probavnim sistemom, pa im odgovara tzv. lakša hrana, mešovita i raznovrsna. Osobe sa krvnom grupom AB podnose umerenu, dobru, usklađenu, mešanu hranu. Najpreporučljiviji su meso, riba, proizvodi od mleka, mahunarke, žitarice, voće i povrće. Namirnice koje utiču na gojaznost kod osoba sa AB krvnom grupom su heljda, pasulj, kinoa i lima, kukuruz, orasi, semenke, crveno meso i pšenica. Naročito treba izbaciti iz ishrane meso peradi jer lektini koje ono sadrži slepljuju osobe sa ovom krvnom grupom.
Mileta Manojlović profesor je fizike i filozofije, a racionalnom fitoterapijom bavi se uspešno dugi niz godina. Sertifikovani je fitoterapeut. Bio je predavač na 5. Evropskom kongresu integrativne medicine u septembru 2012. godine u Firenci. Autor je knjige „Narodna medicina u skladu sa krvnom grupom" proglašene za Knjigu godine 2012.
Olivera Marković
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Mogu li tetovaže povećati rizik od raka krvi ili kože? Čak 26 od 75 uzoraka mastila zaraženo bakterijama