Kako se oporaviti posle burnih prazničnih noći? Nutricionista predlaže brzi detoks plan u 5 koraka
Telu je potrebno dosta vode, čajeva, sokova od voća i povrća - prirodno ceđenih, svežih, kao i laganih supa i čorbi.
Proslava Nove godine jeste formalno završena, ali često zna da se produži na još nekoliko dana, ostavljajući za sobom osećaj nadutosti, otežanog varenja, malaksalosti i glavobolje. Ako se i vi tako osećate, pravo je vreme da se što brže vratite u formu i pročistite organizam uz nekoliko jednostavnih koraka, kaže za naš portal nutricionista Branka Mirković.
- Prekomerno uživanje u hrani i piću iscrpljuje organizam, pa je važno pružiti mu odmor i osveženje. U tome će vam pomoći pažljivo odabrane namirnice i lagana ishrana koja doprinosi detoksikaciji, odnosno uklanjanju toksičnih i drugih štetnih materija iz tela - savetuje naša sagovornica.
Detoks bi trebalo da bude uravnotežen i izbalansiran da bi delovao brzo i efikasno, dodaje nutricionista.
- Telu je potrebno dosta vode, čajeva, sokova od voća i povrća - prirodno ceđenih, svežih, kao i laganih supa i čorbi. Ovaj vid čišćenja bi trebalo da traje od tri do sedam dana. Organizujte obroke i prilagodite ih svom načinu života - savetuje.
Brzi detoks plan u pet koraka
Sokovi i smutiji od svežeg voća i povrća
Mozgu su neophodni prirodni šećeri, posebno fruktoza iz celog voća pripremljenog s vodom. Možete da pravite razne kombinacije od svežeg voća, a posebno su zdravi smutiji od svežeg povrća i voća.
- Zeleni smuti od bebi spanaća, štapova celera, kivija, limuna i zelene jabuke brzo će vas osvežiti. Ako dodate malo banane, putera od kikirikija ili badema i malo lanenog semena, ovako pripremljen smuti može da bude odličan glavni obrok – sugeriše nutricionista.
Citrusi bogati vitaminom C
Iscedite jednu pomorandžu, limun i grejpfrut, razblažite s vodom i popijte odmah nakon ceđenja.
Ribanac i rasol
Ribanac i kiseli kupus bogati su vitaminom C i pomažu varenju, jer sadrže probiotičke i prebiotičke kulture, koje su neophodne za dobro varenje i rad creva.
Lagane čorbe od povrća
Čorba od raznog povrća je lekovita. Možete je pasirati kao potaž, blago posoliti ili dodati suvi začin. Dva do tri puta dnevno po 1,5 dl ovako pripremljene čorbe je idealna doza.
Razni kompoti sa suvim šljivama
Skuvajte kompot od jabuka, krušaka ili dunja, uz dodatak suvih šljiva i smokava umesto šećera i kuvajte na umerenoj temperaturi. Kompoti su za varenje i pravilan rad creva, poručuje Branka Mirković.
Pročitajte i nešto više o pet najefikasnijih i najzdravijih dijeta. Branka Mirković savetuje kako da smršate lako i zauvek.
Pogledajte i recept za detoks smuti.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Zašto zimi raste rizik od kamena u bubregu? Dva su najčešća uzroka, a ovo su načini da se zaštitite