Slušaj vest

Kod naglog prelaska s posne na mrsnu hranu sačekaće vas nadutost, mučnina, bol u stomaku, pa čak i dijareja. Bez obzira da li ste postili pun post, ili nešto kraći period - dve do tri nedelje treba biti obazriv i veoma umeren prilikom uvođenja mrsnih namirnica, kaže nutricionista Branka Mirković

- Božić je dan kada se završava post i tradicionalno se pravi pečenje i kalorična mrsna hrana. Priprema se bogata trpeza - gibanica, suvo meso, kajmak, sir, sarma i dosta poslastica. Organizam koji se pročistio i nedeljama navikao na posnu hranu doživljava pravi šok - objašnjava nutricionista.

Telesne promene

U telu se tokom posta obustavlja lučnje enzima potrebnih za varenje proteina životinjkog porekla. Prilogođavanje mrsnom načinu ishrane je individualno, ali se procenjuje da je potrebno najmanje nedelju dana umerene proteinske ishrane, kako u količini tako i u njihovoj raznovrsnosti.

umor malaksalost shutterstock_2214632651.jpg
Nemojte preterivati da ne biste završili u krevetu Foto: Shutterstock

- Želudac i enzimi koji olakšavaju varenje nisu se u potpunosti aktivirali (s prestankom posta) i hrana životinjskog porekla se veoma teško vari. Često ostaje u želudcu mnogo duže nego inače. Pritom dolazi do nadimanja, a veoma često nedovoljno svarena hrana nastavlja put do creva izazivajući takođe nadutost. Često dolazi i do dijareje, jer je organizam nije spreman na mrsnu hranu - naglašava Branka.

Prva nedelja

Prve nedelje nakon posta jedite umereno. Odlučite se za manje količine hrane, kombinujte je s dosta svežeg povrća u vidu salate, kao i turšije i salate od kiselog kupusa koje su odličana pomoć pri varenju. Uzmite po malo, ali zaista po malo od svega. Počnite s dobrom kiselom čorbom, a od tradicionalnog pečenja uzmite malo parče

profimedia0316842909.jpg
Kiseli kupus je odličan za varenje Foto: Profimedia

- Pravilno je uvoditi postupno proteine (životinjskog porekla) bez obzira koliko ste se uželeli takve hrane. Neka jedan, najviše dva proteinska obroka u toku dana budu skromnih količina, a ostali obroci neka budu biljnog porekla. Toplo preporučujem dosta svežeg voća i povrća - bilo za voćne uzine ili kao prilog jelima - savetuje nutricionista.

Na tanjiru

Prve nedelje nakon posta za doručak pripremajte ovsenu kašu na mešavini mleka i vode (50:50), dodajte rendanu jabuku i zaleđene jagode, kupine, maline i borovnice. Pravite šejkove i smutije od mleka, jogurta i voća. Za ručak skuvajte potaž od povrća, dodajte malo mesa i povrće kao prilog (u srazmeri 1:3). Za večeru spremite salatu sa barenim jajima ili nekom nemasnom šunkom.

smuti od bundeve shutterstock_2054282819.jpg
Smutiji će vam dobrodoći u prelaznom periodu Foto: Shuttersttock

- Posebno budite obazrivi sa jajima. Četiri jaja nedeljno je dovoljno, i to ne više od dva jaja dnevno. Tu se ubrajaju i jaja u različitim salatama, u majonezu i poslasticama - upozorava Branka.

Ako ipak preterate

Kod teskoća s varenjem popijete dobar raso, razne čajeve, posebno kamilicu i nanu. Čaj od đumbiraodlično reguliše varenje.

- Preporučujem prirodna pomoćna sredstva i ako baš morate da koristite tablete koje će vam pomoći da svarite hranu znajte da ste napravili grešku - organizam je doživeo traumu izazvanu neumerenošću - poručuje nutricionista.

Pročitajte i kako se oporaviti posle praznika - brzi detoks plan u 5 koraka

Nataša Lazović 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.