Slušaj vest

Praznici su vreme uživanja u bogatoj trpezi, ali preterivanje u hrani može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje, upozorava primarijus dr Biserka Obradović. Prvi na udaru je želudac, koji se posle posne hrane suočava s trpezom punom mrsnih đakonija.

- Organizam koji se pročistio i nedeljama navikao na posnu hranu doživljava (neprijatno) iznenađenje, jer se neki od enzima potrebnih za varenje proteina životinjskog porekla nisu se lučili tokom posta. Zbog toga je želucu potrebno vreme za prilagođavanje, što može da potraje i do pet dana. Najbolji pristup je postepeno uvoditi mrsnu hranu - prvi obrok bi trebalo da bude lagan, poput kiselog mleka, jogurta ili barenog jajeta, pa tek onda prelaziti na težu hranu - savetuje dr Bisa.

Problemi sa žučnom kesom i pankreasom

Međutim, često se dešava da ljudi umesto toga navale na prasetinu, sarmu i poslastice, što može da izazove ozbiljnije poteškoće.

- Za Božić se tradicionalno priprema bogata trpeza, mnogi jedu pečenje i kaloričnu hranuviše dana zaredom, što može da dovede do problema sa žučnom kesom ili pankreasom. Juče sam, recimo, imala pacijenta s bolovima u žučnoj kesi - otkriva dr Bisa.

kronova-bolest-shutterstock-1886551888.jpg
Od neumerenosti ipak najviše strada želudac Foto: Shutterstock

Najčešći simptomi su, ipak, nadutost i bol u predelu želuca, dodaje naša sagovornica.

- Nakon posta, ljudi često jedu brzo i halapljivo, što dodatno otežava situaciju. Ako bismo jeli polako, informacija o sitosti bi stigla do mozga na vreme i smanjila bismo rizik od prejedanja - objašnjava doktorka.

Piće tokom obroka pogoršava situaciju

Još jedna uobičajena praznična praksa doprinosi problemima - ispijanje pića tokom jela.

- Žestoka pića, naročito na prazan želudac, mogu da suze izlazni deo želuca i uspore varenje. Dodatno, hladni napici, poput piva ili špricera, usporavaju proces varenja, jer hladnoća sužava krvne sudove u želucu, smanjujući dotok krvi koji neophodan za probavu - upozorava dr Bisa.

Kako prepoznati upozoravajuće znake i kada posetiti lekara?

Kombinacija prejedanja i ispijanja hladnih napitaka može da izazove nadutost, loše varenje, kao i bolove u želucu. Ako postoje problemi sa žučnom kesom ili pankreasom, situacija postaje ozbiljnija.

- Bol povezan sa žučnom kesom javlja se ispod desnog rebarnog luka i često se širi ispod desne lopatice. Kod pankreasa, bol je ređi, ali intenzivniji i pojavljuje se u vidu pojasa ispod rebara - objašnjava naša sagovornica.

bol-u-predelu-pupka-shutterstock-2403222651.jpg
Bol izazvan upalom pankreasa je u vidu pojasa ispod rebara Foto: Shutterstock

Ovi bolovi su, kako kaže, vrlo jaki i zahtevaju hitnu pažnju lekara.

- Kod problema sa žučnom kesom, uvođenje lagane dijete može privremeno da olakša simptome. Međutim, ako postoji kamen u žučnoj kesi, ili ako se javi pankreasni bol (akutni pankreatitis), neophodno je odmah potražiti medicinsku pomoć - upozorava.

Osim prekomernog unosa masne hrane i alkohola, akutno zapaljenje pankreasa može da bude posledica i kamenja u žučnoj kesi koje blokira pankreasni kanal. Ako bol prati mučnina, povraćanje ili povišena temperatura, obavezno se odmah obratite lekaru.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Pročitaje i kako pravilno preći s posne na mrsnu ishranu.