Nutricionista otkriva zdravstvene koristi đumbira: Evo kako da pripremite čaj idealan za osećaj nelagode u želucu
Đumbir se od davnina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i poznat je po svojim blagotvornim efektima na opšte zdravlje i vitalnost. O njegovin pozitivnim efektima na organizam, govori Aleksandra Lišanin, nutricionista.
- Đumbir nije samo ukusan začin. Đinđerol (gingerol), prirodni sastojak korena đumbira, poboljšava crevnu pokretljivost. Konzumiranje đumbira podstiče efikasnu probavu.
Đumbir doprinosi olakšanju od mučnine
- Đumbir može ublažiti mučninu nakon tretmana hemoterapije, a bez nuspojava koje imaju lekovi protiv mučnine. Takođe, genertacijama su žene hvalile moć đumbira u ublažavaju jutarnje mučnine i drugih nelagodnosti povezanih sa trudnoćom.
Đumbir je efikasan i protiv nadimanja i gasova. Konzumiranje đumbira može smanjiti fermentaciju, zatvor i druge uzroke nadimanja i gasova - objašnjava nutricionista Lišanin.
Đumbir takođe sadrži i antioksidanse
- Oni pomažu neutralizaciju slobodnih radikala koju mogu da oštete ćelije. Đumbir takođe deluje protivupalno (antiinflamatorno).
Portal Medical News Today navodi da dve kašičice đumbira obezbeđuju samo četiri kalorije. Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra da je koren đumbira generalno bezbedan uz odobrenu preporuku dnevnog unosa do 4 g.
Kako da pripremite čaj od đumbira?
Ukoliko osećate mučninu, pomoći će vam čaj od đumbira koji neutrališe osećaj nelagode u želucu i doprinosi celokupnom zdravlju organizma.
Potrebno je:
- 2 komada đumbira 5 cm debljine
- 1/2 l vode
- med
- limun
Priprema
Stavite oljušteni đumbir u pola litra provrele vode i kuvajte ga na laganoj vatri 20 minuta. Čaj procedite i po želji dodajte med i limun.
"Smrznuto rame" može ukazivati na dijabetes ili moždani udar: Ovo su najčešći simptomi i načini lečenja