Slušaj vest

- Istraživanja pokazuju da se mikrobiom menja u zavisnosti od dostupne hrane. Tokom zime, kada su jela često masna i teška, a namirnice siromašnije vlaknima, dolazi do smanjenja korisnih bakterija u crevima. Sa prolećem dolazi različito sveže povrće, voće i bilje koje podstiče raznovrsnost mikrobioma i podržava njegovu ravnotežu - kaže Tatjana Popović, healthcoach i nutricionista i dodaje: 

- Baš zato, u narednom periodu, imajte na umu sledeće:  

Uvođenje sezonskih namirnica

Zelena salata, špargla, spanać, rotkvice i mladi luk su samo neke od prolećnih namirnica koje pomažu u razmnožavanju dobrih bakterija. Takođe, fermentisane namirnice poput miso paste, prolećne turšije (kratko fermentisane) ilikefira, odličan su način da obogatite ishranu korisnim probiotskim bakterijama.

stockphotobunchoffreshasparagusonwoodentable396442531.jpg
Špargla je izvor vitamina E, bitnog antioksidansa, ako se priprema sa maslinovim uljem, organizam usvaja više ovog vitamina rastvorljivog u mastima. Tako dobijamo i zdravo ulje i vitamin E. Foto: Shutterstock
Kako se čuva špargla?

Skladištite je u frižideru, u fioci za povrće. Ako je prethodno zavijete u vlažnu krpu, može ostati sveža tri do četiri dana. A možete namočiti izdanke u hladnoj vodi, ili potopiti u čašu vode, i čuvati ih 24 sata, izvan frižidera.

Pravilno čuvanje hrane

Sveže povrće i voće brzo gube nutritivne vrednosti ako se ne čuvaju pravilno. Čuvajte ih u frižideru, u odgovarajućim posudama ili papirnim kesama koje omogućavaju cirkulaciju vazduha.

cuvanje-hrane-voce-povrce.jpg
Sveže povrće i voće čuvajte u frižideru, u odgovarajućim posudama ili papirnim kesama koje omogućavaju cirkulaciju vazduha. Foto: Shutterstock


Kuvanje na pari

Umesto da povrće kuvate na visokoj temperaturi ili pržite, probajte da ga kuvate na pari. Na taj način čuvaju se hranljive materije, enzimi i vlakna, koja su neophodna zazdravlje creva. Povrće zadržava svoju prirodnu strukturu i lako se vari, što dodatno doprinosi boljem radu digestivnog sistema.

Raznolikost u tanjiru

I za kraj, što je ishrana raznovrsnija, to će i creva imati više različitih korisnih bakterija koje podržavaju imunitet i varenje. Kombinujte sveže i manje termički obrađeno povrće, sveže voće, kuvane integralne žitarice i mahunarke, kao i orašaste plodove, kako biste obezbedili širok spektar hranljivih materija koje hrane mikrobiom i čuvaju vaše zdravlje.

Muče vas gasovi u stomaku? Nutricionista otkriva 5 najčešćih razloga i kako da ih se rešite