Imate problem sa želudačnom kiselinom? Nutricionista savetuje koje namirnice bi trebalo izbegavati i predlaže jelovnik za jedan dan
Tokom praznika često zaboravimo na meru kada je hrana u pitanju. Tada se mogu javiti problemi sa varenjem, a osobe koje inače imaju pojačano lućenje želudačne kiseline mogu imati dodatne tegove.
Razgovarali smo sa Jovanom Živić, nutricionistom, o tome na koji načim možemo sebi pomoći pravilnim izborom namirnica, i koje od njih bi trebalo da izbegavamo.
- Najčešće greške u ishrani koje pogoršavaju simptome refluksa i pojačanog lučenja želudačne kiseline su prejedanje, unos masne, pržene i začinjene hrane, kao i citrusa, gaziranih napitaka, alkohola i kofeina. Konzumiranje velikih porcija hrane može izazvati preopterećenje želuca i usmeriti pritisak na donji mišićni prsten koji se nalazi na spoju jednjaka (ezofagusa) i želuca (ezofagealni sfinkter), što može dovesti do refluksa.
Takođe, masna hrana se sporiji vare i može opustiti prsten između jednjaka i želuca, omogućavajući želudačnoj kiselini da dospe u jednjak. Začini poput čili paprike, ljutih paprika i drugih pikantnih sastojaka mogu iritirati želudac i jednjak, pogoršavajući simptome refluksa, kao i gazirani napici koji povećavaju pritisak u želucu. Alkohol i kofein mogu opustiti donji mišićni prsten, što olakšava vraćanje kiseline iz želuca u jednjak. Takođe, citrusi su kiseli i mogu iritirati želudac i jednjak, izazivajući simptome refluksa - ističe nutricionista, koja i preko svog Instagram naloga svoje pratioce edukuje o zanimljivim i korisnim temama iz oblasti ishrane i zdravog života.
Kako biste izbegli ove tegobe tokom praznika, nutricionista savetuje da se pridržavate ovih saveta:
• Jedite manje obroke, ali češće: Preporučljivo je jesti manje obroke tokom dana, kako bi se smanjio pritisak na želudac. Praznična jela mogu biti bogata i teška, pa je bolje jesti u manjim količinama.
• Izbegavajte teška, masna jela: Umesto prženih i masnih jela, birajte pečena, kuvana ili grilovana jela. Pripremite obroke s više povrća, integralnih žitarica i nemasnog mesa.
• Smanjite unos alkohola i gaziranih napitaka: Iako su praznici vreme za opuštanje, preporučljivo je ograničiti unos alkohola i gaziranih pića, koji mogu pogoršati simptome refluksa.
• Smanjite unos kafe i začinjene hrane: Kafa i začinjena hrana su poznati okidači za refluks, pa je bolje izbegavati ove namirnice tokom prazničnih obroka.
• Uzimajte dovoljno tečnosti, ali ne uz obrok: Umesto da pijete puno tečnosti tokom obroka, najbolje je piti vodu ili biljne čajeve između obroka kako bi se smanjio pritisak na želudac.
- Namirnice koje su sigurne za jelo i koje mogu da pomognu ukoliko imate problem sa refluksom su banane koje su bogate kalijumom i alkalne, pa mogu smiriti želudac i sprečiti pojavu refluksa. Zatim, zobene pahuljice koje su takođe blage za želudac i mogu pomoći u smanjenju kiseline. Povrće poput krompira, brokolija, šargarepe, tikvica je sigurno i blago za želudac kao i nemasno meso poput piletine ili ribe pripremljeno na zdrav način može biti dobro za osobe sa refluksom - navodi Živić.
Kod ovog problema od pomoći mogu biti i blagi napici.
- Biljni čajevi od kamilice, đumbira i peperminta mogu imati umirujući efekat na želudac i pomoći u smanjenju simptoma refluksa, kao i alkalne tečnosti - voda s malo soli, kao i alkalne biljne infuzije, mogu pomoći da se smanji kiselost u želucu.
Važno je da budete oprezni i ukoliko ste ljubitelj kafe i volite da u jelima koristite začine.
- Oštri začini, poput čilija, crnog bibera, kvasca, i ponekad čak i senfa, mogu povećati lučenje želudačne kiseline i iritirati želudac i jednjak, dok kafa može povećati proizvodnju kiseline i opustiti donji ezofagealni sfinkter, što doprinosi refluksu.
Pored pravilnog izbora namirnica, važan je i način pripreme hrane.
- Prženje povećava sadržaj masti, što može usporiti probavu i izazvati refluks. S druge strane, priprema hrane kuvanjem ili pečenjem je blaža za želudac i obično manje izaziva simptome refluksa. Ovo je bolja opcija od pržene hrane, posebno kada su u pitanju proteini.
Vreme obroka kao i broj i veličina porcija takođe imaju uticaj na pojavu želudačne kiseline.
- Bolje je jesti manje obroke četiri do pet puta dnevno nego imati nekoliko velikih obroka. To smanjuje pritisak na želudac. Velike porcije mogu izazvati opterećenje želuca i povećati pritisak na donji mišićni prsten, pa je bolje birati manje porcije - savetuje nutricionista.
Kasna večera, naročito ako se odmah ležemo, može povećati rizik od refluksa. Preporučuje se da poslednji obrok bude najmanje 2-3 sata pre nego što legnemo.
Primer jelovnika za jedan dan:
Dručak:
• Kuvana jaja sa integralnim tostom – Kuvana jaja su lako probavljiva i ne izazivaju nadimanje, dok je integralni hleb bogat vlaknima.
• Čaj od kamilice ili nane – Ovi čajevi imaju smirujući efekat na želudac i mogu pomoći u smanjenju kiseline.
Užina:
• Par šaka oraha ili badema – Ovi orašasti plodovi su bogati zdravim mastima i vlaknima, a nisu previše masni za osobe sa refluksom.
• Kruška ili jabuka – Ova voća su blaža i alkalnija, pa mogu biti dobra opcija za užinu.
Ručak:
• Grilovana piletina ili ćuretina sa kuvanim povrćem (krompir, šargarepa, tikvice) – Ova jela su lagana, hranljiva i lako probavljiva.
• Integralni pirinač – Bogat je vlaknima i pomaže u smanjenju kiselosti.
Užina:
• Jogurt sa niskim sadržajem masti i malo meda – Jogurt može pomoći u smanjenju kiselosti u želucu, ali obavezno birajte verziju sa niskim udelom masti kako biste izbegli pogoršanje simptoma.
• Breskva ili šljiva – Ove voćke su uglavnom blage i neće izazvati iritaciju.
Večera:
• Pečena riba (losos, oslić, brancin) sa pirinčem i kuvanim povrćem (brokoli, šargarepa) – Riba je dobar izvor proteina, dok pirinač i povrće ne opterećuju želudac.
• Biljni čaj od kamilice ili đumbira – Ovi čajevi imaju umirujući efekat i pomažu u smanjenju kiselosti.
Neke od kaša koje su dobre za doručak:
Ovsena kaša sa bobičastim voćem:
Skuvajte ovsene pahuljice u vodi ili nemasnom mleku (ukoliko nmate intoleranciju na mlečne proizvode) dok ne postanu mekane. Dodajte malo meda za prirodni zaslađivač i pospite sveže ili smrznuto bobičasto voće poput borovnica, jagoda ili malina.
Zašto je dobra?
Ovsena kaša je bogata vlaknima i lako se vari. Bobičasto voće je bogato antioksidansima i nije previše kiselo, pa je sigurno za osobe sa refluksom.
Kaša od kinoe sa jogurtom i medom
Priprema:
Skuvajte kinou (kinoa je bogata vlaknima i proteinima) i pomešaj je sa malo nemasnog jogurta. Dodajte kašičicu meda za prirodni zaslađivač i nekoliko semena bundeve za hrskavost i zdravu dozu minerala.
Zašto je dobra?
Kinoa je bogata proteinima i vlaknima, a jogurt s niskim sadržajem masti pomaže u smanjenju kiselosti i podržava zdravlje probave. Med je prirodni umirivač.
9 kućnih tretmana za refluks kiseline: Za početak zaboravite na ovih 10 namirnica
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Da li trzanje oka može biti znak moždanog udara? Ako primetite ovih 5 simptoma, odmah se obratite lekaru