Slušaj vest

Razgovarali smo sa Jovanom Živić, nutricionistom, o tome na koji načim možemo sebi pomoći pravilnim izborom namirnica, i koje od njih bi trebalo da izbegavamo. 

- Najčešće greške u ishrani koje pogoršavaju simptome refluksa i pojačanog lučenja želudačne kiseline su prejedanje, unos masne, pržene i začinjene hrane, kao i citrusa, gaziranih napitaka, alkohola i kofeina. Konzumiranje velikih porcija hrane može izazvati preopterećenje želuca i usmeriti pritisak na donji mišićni prsten koji se nalazi na spoju jednjaka (ezofagusa) i želuca (ezofagealni sfinkter), što može dovesti do refluksa. 

Takođe, masna hrana se sporiji vare i može opustiti prsten između jednjaka i želuca, omogućavajući želudačnoj kiselini da dospe u jednjak. Začini poput čili paprike, ljutih paprika i drugih pikantnih sastojaka mogu iritirati želudac i jednjak, pogoršavajući simptome refluksa, kao i gazirani napici koji povećavaju pritisak u želucu. Alkohol i kofein mogu opustiti donji mišićni prsten, što olakšava vraćanje kiseline iz želuca u jednjak. Takođe, citrusi su kiseli i mogu iritirati želudac i jednjak, izazivajući simptome refluksa - ističe nutricionista, koja i preko svog Instagram naloga svoje pratioce edukuje o zanimljivim i korisnim temama iz oblasti ishrane i zdravog života. 

refluks-kiseline-shutterstock-2281114879.jpg
Ako osećate kiseli ukus u ustima ili kao da se mala količina hrane vraća u jednjak, moguće je da imate refluks Foto: Shutterstock

Kako biste izbegli ove tegobe tokom praznika, nutricionista savetuje da se pridržavate ovih saveta: 

Jedite manje obroke, ali češće: Preporučljivo je jesti manje obroke tokom dana, kako bi se smanjio pritisak na želudac. Praznična jela mogu biti bogata i teška, pa je bolje jesti u manjim količinama.
Izbegavajte teška, masna jela: Umesto prženih i masnih jela, birajte pečena, kuvana ili grilovana jela. Pripremite obroke s više povrća, integralnih žitarica i nemasnog mesa.
Smanjite unos alkohola i gaziranih napitaka: Iako su praznici vreme za opuštanje, preporučljivo je ograničiti unos alkohola i gaziranih pića, koji mogu pogoršati simptome refluksa.
Smanjite unos kafe i začinjene hrane: Kafa i začinjena hrana su poznati okidači za refluks, pa je bolje izbegavati ove namirnice tokom prazničnih obroka.
Uzimajte dovoljno tečnosti, ali ne uz obrok: Umesto da pijete puno tečnosti tokom obroka, najbolje je piti vodu ili biljne čajeve između obroka kako bi se smanjio pritisak na želudac.

Namirnice koje bi trebalo potpuno izbegavati:

• Citrusno voće: Limun, narandže, grejpfrut i drugi citrusni plodovi su kiseli i mogu izazvati iritaciju želuca.

Mlečni proizvodi (ako izazivaju probleme): Mleko i proizvodi sa visokim sadržajem masti mogu izazvati pogoršanje simptoma kod nekih osoba, naročito kod osoba sa netolerancijom na laktozu.

Masna i pržena jela: Brza hrana, pržena piletina, pomfrit i slična jela mogu biti teško probavljiva i pogoršavaju simptome refluksa.

• Začinjena hrana: Začini poput čilija, crnog bibera, ljutih paprika mogu iritirati želudac.

• Gazirani napici i kafa: I gazirani napici i kafa opuštaju donji ezofagealni sfinkter i povećavaju rizik od refluksa.

- Namirnice koje su sigurne za jelo i koje mogu da pomognu ukoliko imate problem sa refluksom su banane koje su bogate kalijumom i alkalne, pa mogu smiriti želudac i sprečiti pojavu refluksa. Zatim, zobene pahuljice koje su takođe blage za želudac i mogu pomoći u smanjenju kiseline. Povrće poput krompira, brokolija, šargarepe, tikvica je sigurno i blago za želudac kao i nemasno meso poput piletine ili ribe pripremljeno na zdrav način može biti dobro za osobe sa refluksom - navodi Živić. 

jovana-zivic.jpg
Nutricionista ističe da su citrusi mogu iritirati želudac i jednjak, pa je važno da birate blaže voće koje neće izazvati stvaranje dodatne kiseline Foto: Privatna Arhiva

Kod ovog problema od pomoći mogu biti i blagi napici. 

- Biljni čajevi od kamilice, đumbira i peperminta mogu imati umirujući efekat na želudac i pomoći u smanjenju simptoma refluksa, kao i alkalne tečnosti - voda s malo soli, kao i alkalne biljne infuzije, mogu pomoći da se smanji kiselost u želucu.

Važno je da budete oprezni i ukoliko ste ljubitelj kafe i volite da u jelima koristite začine. 

- Oštri začini, poput čilija, crnog bibera, kvasca, i ponekad čak i senfa, mogu povećati lučenje želudačne kiseline i iritirati želudac i jednjak, dok kafa može povećati proizvodnju kiseline i opustiti donji ezofagealni sfinkter, što doprinosi refluksu.

Simptomi refluksa

Pored klasične žgaravice i nadimanja, postoje i drugim simptomi na koje treba obratiti pažnju, posebno ako potraju. Ako ste osetili kiseli ukus u ustima, gasove ili osećaj kao da se mala količina hrane vratila iz želuca nakon jela, možda patite od refluksa ili gastroezofagealne refluksne bolesti. 

Pored pravilnog izbora namirnica, važan je i način pripreme hrane. 

- Prženje povećava sadržaj masti, što može usporiti probavu i izazvati refluks. S druge strane, priprema hrane kuvanjem ili pečenjem je blaža za želudac i obično manje izaziva simptome refluksa. Ovo je bolja opcija od pržene hrane, posebno kada su u pitanju proteini.

Vreme obroka kao i broj i veličina porcija takođe imaju uticaj na pojavu želudačne kiseline. 

- Bolje je jesti manje obroke četiri do pet puta dnevno nego imati nekoliko velikih obroka. To smanjuje pritisak na želudac. Velike porcije mogu izazvati opterećenje želuca i povećati pritisak na donji mišićni prsten, pa je bolje birati manje porcije - savetuje nutricionista. 

Kasna večera, naročito ako se odmah ležemo, može povećati rizik od refluksa. Preporučuje se da poslednji obrok bude najmanje 2-3 sata pre nego što legnemo.

caj-od-kamilice-i-hajducke-trave-shutterstock-203240134.jpg
Čaj od kamilice ima umirujući efekat na želudac Foto: Shutterstock

Primer jelovnika za jedan dan:

Dručak:

Kuvana jaja sa integralnim tostom – Kuvana jaja su lako probavljiva i ne izazivaju nadimanje, dok je integralni hleb bogat vlaknima.
Čaj od kamilice ili nane – Ovi čajevi imaju smirujući efekat na želudac i mogu pomoći u smanjenju kiseline.

Užina:

Par šaka oraha ili badema – Ovi orašasti plodovi su bogati zdravim mastima i vlaknima, a nisu previše masni za osobe sa refluksom.
Kruška ili jabuka – Ova voća su blaža i alkalnija, pa mogu biti dobra opcija za užinu.

Ručak:

Grilovana piletina ili ćuretina sa kuvanim povrćem (krompir, šargarepa, tikvice) – Ova jela su lagana, hranljiva i lako probavljiva.
Integralni pirinač – Bogat je vlaknima i pomaže u smanjenju kiselosti.

Užina:

• Jogurt sa niskim sadržajem masti i malo meda Jogurt može pomoći u smanjenju kiselosti u želucu, ali obavezno birajte verziju sa niskim udelom masti kako biste izbegli pogoršanje simptoma.
Breskva ili šljiva – Ove voćke su uglavnom blage i neće izazvati iritaciju.

povrće sa ribom shutterstock_1020475729.jpg
Riba je dobar izvor proteina, a povrće ne opterećuju želudac Foto: Shutterstock

Večera:

Pečena riba (losos, oslić, brancin) sa pirinčem i kuvanim povrćem (brokoli, šargarepa) – Riba je dobar izvor proteina, dok pirinač i povrće ne opterećuju želudac.
Biljni čaj od kamilice ili đumbira – Ovi čajevi imaju umirujući efekat i pomažu u smanjenju kiselosti.

Neke od kaša koje su dobre za doručak:

Ovsena kaša sa bobičastim voćem:

Skuvajte ovsene pahuljice u vodi ili nemasnom mleku (ukoliko nmate intoleranciju na mlečne proizvode) dok ne postanu mekane. Dodajte malo meda za prirodni zaslađivač i pospite sveže ili smrznuto bobičasto voće poput borovnica, jagoda ili malina.

Zašto je dobra?

Ovsena kaša je bogata vlaknima i lako se vari. Bobičasto voće je bogato antioksidansima i nije previše kiselo, pa je sigurno za osobe sa refluksom.

shutterstock-2025946097.jpg
Ovsena kaša je bogata vlaknima i lako se vari Foto: Shutterstock

Kaša od kinoe sa jogurtom i medom

Priprema:

Skuvajte kinou (kinoa je bogata vlaknima i proteinima) i pomešaj je sa malo nemasnog jogurta. Dodajte kašičicu meda za prirodni zaslađivač i nekoliko semena bundeve za hrskavost i zdravu dozu minerala.

Zašto je dobra?

Kinoa je bogata proteinima i vlaknima, a jogurt s niskim sadržajem masti pomaže u smanjenju kiselosti i podržava zdravlje probave. Med je prirodni umirivač.

9 kućnih tretmana za refluks kiseline: Za početak zaboravite na ovih 10 namirnica

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.