Šta jesti ako imate masnu jetru? Nutricionista otkriva 7 zlatnih pravila
Danas se širom sveta obeležava Svetski dan jetre pod sloganom "Hrana je lek", te je prava prilika da se podsetimo koliko ovaj organ tiho, a uporno brine o našem zdravlju.
Premda nije jednako zastupljena u svakodnevnoj konverzaciji kao recimo holesterol, artritis, visok pritisak i problemi sa šećerom, masna jetra, stručno steatoza, je po mnogo čemu nalik na te tegobe. S jedne strane, podjednako je učestala, a s druge strane, od nje primarno obolevaju osobe starije od 50 godina. Ipak, postoji jedna važna stvar - jetra ima sposobnost regeneracije, što znači da dobrim izborom hrane možemo da pomognemo njenom oporavku, kaže za naš portal nutricionista Jovana Srejić Ferluga.
Sledi sedam zlatnih pravila ili smernica za ishranu koje će sačuvati zdravlje i funkciju ovog izuzetno važnog organa.
Dođite do zdrave telesne težine
Jedna od najvažnijih promena koju morate da primenite da biste se hranili zdravije i smanjili telesnu težinu, je da planirajte obroke unapred.
Unosite dovoljno tečnosti
Dovoljno tečnosti podrazumeva osam ili više čaša na dan, u zavisnosti od više faktora, napominje naša sagovonica. Neka to bude voda sa par kapi limuna, sveže ceđeni sokovi, potaži.
Izbegavajte alkohol
Najbolje izbegavajte alkohol ili ograničite unos na dva pića (povremeno, ne svakodnevno).
Preskočite zasićene i trans masnoće
Isključite iz jelovnika hranu koja sadrži zasićene i trans masnoće. Izvori zasićenih masti su crvena mesa i mesne prerađevine, dok se trans masti nalaze u pekarski proizvodima, margarinu, konditorskim proizvodima i mnogim kupovnim dezertima (na deklaraciji su označene kao hidrogenizovane i delimično hidrogenizovane biljne masnoće).
Šećer pod kontrolom
Izbegavajte hranu koja brzo podiže nivo šećera u krvi pre svega šećer i belo brašno (proizvode od belog brašna), savetuje nutricionista.
Bez aditiva
Vrlo je važno da maksimalno smanjte (idealno izbegnete) unos pesticida, hormona, antibiotika i drugih prehrambenih aditiva (onačenih različitim E brojevima) kroz hranu.
- Najjednostavniji način je da izbegavate prerađenu hranu i krenete od osnovnih sirovina, recimo umesto kupovnog sosa za testeninu napravite domaći. Birajte sezonske namirnice, kupite organsku hranu ukoliko vam je dostupna - sugeriše naša sagovornica.
Vlakna na meniju
Osnovna uloga jetre je da eliminiše razne štetne materije. Olakšajte joj posao dovoljnim unosom dijetnih vlakana koji će apsorbovati deo štetnih materija već u crevima. Odlični izvori dijetnih vlakana su sveže povrće i voće, kao i proizvodi od celog zrna žitarica, poručuje Jovana Srejić Ferluga.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Kako ojačati karlično dno i bezbedno vežbati ako imate problem sa bešikom? Evo šta kažu stručnjaci sa Harvarda