Kako da ublažite gorušicu? Nutricionista svetuje koje namirnice moramo izbegavati i kako je najbolje spremati hranu
Gorušica je osećaj pečenja u grudima koji se javlja odmah iza grudne kosti. Bol je često jači posle jela, uveče, kada ležite ili se saginjete. Povremena gorušica je česta i nije razlog za zabrinutost. Većina ljudi može sama da ublaži nelagodnost gorušice promenama načina života.
Međutim, gorušica koja se javlja češće ili ometa vašu svakodnevnu rutinu može biti simptom ozbiljnijeg stanja koje zahteva pregled lekara.
Razgovarali smo sa Jovanom Živić, nutricionistom, o tome na koje načine možemo pomoći sebi ukoliko imamo problem sa vraćanjem želudačne kiseline i gorušicom, koje namirnice bi trebalo da biramo, a koje da izbegavamo.
- Najčešće greške u ishrani koje pogoršavaju simptome refluksa i pojačanog lučenja želudačne kiseline su prejedanje, unos masne, pržene i začinjene hrane, kao i citrusa, gaziranih napitaka, alkohola i kofeina. Konzumiranje velikih porcija hrane može izazvati preopterećenje želuca i usmeriti pritisak na donji mišićni prsten koji se nalazi na spoju jednjaka (ezofagusa) i želuca (ezofagealni sfinkter), što može dovesti do refluksa - objašnjava Živić.
S druge strane, masna hrana se sporiji vari i može opustiti prsten između jednjaka i želuca, omogućavajući želudačnoj kiselini da dospe u jednjak.
- Začini poput čili paprike, ljutih paprika i drugih pikantnih sastojaka mogu iritirati želudac i jednjak, pogoršavajući simptome refluksa, kao i gazirani napici koji povećavaju pritisak u želucu. Alkohol i kofein mogu opustiti donji mišićni prsten, što olakšava vraćanje kiseline iz želuca u jednjak. Takođe, citrusi su kiseli i mogu iritirati želudac i jednjak, izazivajući simptome refluksa - ističe nutricionista, koja i preko svog Instagram naloga svoje pratioce edukuje o zanimljivim i korisnim temama iz oblasti ishrane i zdravog života.
Naša sagovornica savetuje da se pridržavate ovih saveta kako biste izbegliili ublažili ove tegobe:
• Jedite manje obroke, ali češće: Preporučljivo je jesti manje obroke tokom dana, kako bi se smanjio pritisak na želudac.
• Izbegavajte teška, masna jela: Umesto prženih i masnih jela, birajte pečena, kuvana ili grilovana jela. Pripremite obroke s više povrća, integralnih žitarica i nemasnog mesa.
• Smanjite unos alkohola i gaziranih napitaka: Iako su praznici vreme za opuštanje, preporučljivo je ograničiti unos alkohola i gaziranih pića, koji mogu pogoršati simptome refluksa.
• Smanjite unos kafe i začinjene hrane: Kafa i začinjena hrana su poznati okidači za refluks, pa je bolje izbegavati ove namirnice.
• Uzimajte dovoljno tečnosti, ali ne uz obrok: Umesto da pijete puno tečnosti tokom obroka, najbolje je piti vodu ili biljne čajeve između obroka kako bi se smanjio pritisak na želudac.
Ove namirnice trebalo bi da izbegavate u potpnunosti:
• Citrusno voće: Limun, narandže, grejpfrut i drugi citrusni plodovi su kiseli i mogu izazvati iritaciju želuca.
• Mlečni proizvodi (ako izazivaju probleme): Mleko i proizvodi sa visokim sadržajem masti mogu izazvati pogoršanje simptoma kod nekih osoba, naročito kod osoba sa netolerancijom na laktozu.
• Masna i pržena jela: Brza hrana, pržena piletina, pomfrit i slična jela mogu biti teško probavljiva i pogoršavaju simptome refluksa.
• Začinjena hrana:Začini poput čilija, crnog bibera, ljutih paprika mogu iritirati želudac.
• Gazirani napici i kafa: I gazirani napici i kafa opuštaju donji ezofagealni sfinkter i povećavaju rizik od refluksa.
Blagi biljni napici mogu pomoći kod ovog problema.
Biljni čajeviod kamilice, đumbira i peperminta mogu imati umirujući efekat na želudac i pomoći u smanjenju simptoma refluksa, kao i alkalne tečnosti - voda s malo soli, kao i alkalne biljne infuzije, mogu pomoći da se smanji kiselost u želucu.
Pored pravilnog izbora namirnica, važan je i način pripreme hrane.
- Prženje povećava sadržaj masti, što može usporiti probavu i izazvati refluks. S druge strane, priprema hrane kuvanjem ili pečenjem je blaža za želudac i obično manje izaziva simptome refluksa. Ovo je bolja opcija od pržene hrane, posebno kada su u pitanju proteini.
Vreme obroka kao i broj i veličina porcija takođe imaju uticaj na pojavu želudačne kiseline.
- Bolje je jesti manje obroke četiri do pet puta dnevno nego imati nekoliko velikih obroka. To smanjuje pritisak na želudac. Velike porcije mogu izazvati opterećenje želuca i povećati pritisak na donji mišićni prsten, pa je bolje birati manje porcije - savetuje nutricionista.
Takođe, kasna večera, naročito ako se odmah ležemo, može povećati rizik od refluksa. Preporučuje se da poslednji obrok bude najmanje 2-3 sata pre nego što legnemo.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
9 kućnih tretmana za refluks kiseline: Za početak zaboravite na ovih 10 namirnica
Napravite zdrav sladoled od samo tri sastojka: Ukusan je i povoljno utiče na probavu