Slušaj vest

- Istražujući neke srodne teme, povezala sam da bi mediteranski način ishrane mogao direktno da utiče na insulinsku rezistenciju. To sam i pronašla u jednoj studiji od prošle godine koja je rađena na Department of Health Sciences, University “Magna Græcia” of Catanzaro, Italy - rekla je na svom blogu, Dajana Švraka Milutinović, magistar farmacije i master ishrane i suplementacije u oblasti vantelesne oplodnje (VTO),

Kako mediteranska ishrana utiče na insulinsku rezistenciju?

Insulinska rezistencija (IR), odnosno smanjena osetljivost tkiva na delovanje insulina, predstavlja ključni patofiziološki faktor gojaznosti i dijabetesa tipa 2, a povezana je i sa brojnim drugim zdravstvenim poremećajima, kao što su:

Kod gojaznosti, neuravnotežena proizvodnja pro- i antiinflamatornih adipocitokina može dovesti do razvoja IR i s njim povezanih metaboličkih komplikacija, koje su potencijalno reverzibilne kroz programe za smanjenje telesne težine.

doktor meri obim struka osobi veće telesne težine,ženskog pola
Kod gojaznosti, disbalans adipocitokina može dovesti do razvoja insulinske rezistencije Foto: New Africa/Shutterstock

Mediteranska prehrana, koju karakteriše velika potrošnja ekstra devičanskog maslinovog ulja, orasi, crno vino, povrće i drugi elementi bogati polifenolima, pokazala se povezana s većim poboljšanjem IR kod gojaznih osoba, u poređenju na druge nutritivne intervencije.

Uticaj mediteranske ishrane i flavonoida na insulinsku rezistenciju 

- Ova studija je istraživala mediteransku ishranu i kao deo hipokaloričnog režima. Pokazalo se da je mediteranska ishrana povezana sa većim poboljšanjem IR kod gojaznih osoba u poređenju sa drugim niskoenergetskim pristupima ishrani, čak i nakon blagog smanjenja telesne težine za manje više od 5 odsto.

Takođe, veoma važnu ulogu imaju flavonodi (heterogena grupa polifenola) kojima namirnice zastupljenje u mediteranskoj ishrani obiluju kao što su voće, žitarice, povrće, orašasti plodovi, kakao, čaj, semenke...

- Nedavno je meta-analiza prospektivnih kohortnih studija rađena na velikoj grupi ljudi pokazala da grupa sa najvećim unosom ukupnih flavonoida (33,2 do 1452,3 mg/dan) bila je povezana sa 11 odsto smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2 tokom praćenja. Dodatno, analiza doze-odgovora sugeriše smanjenje rizika od dijabetesa tip 2 za 5 odsto za svakih 300 mg/dan povećanja ukupnog unosa flavonoida.

Ključne komponente pravilne ishrane 

Budući da se zasniva pretežno na biljnim namirnicama, mediteranska ishrana karakteriše se svakodnevnim unosom obilja povrća, mahunarki, integralnog hleba i drugih žitarica, orašastih plodova i semenki. Takođe, uobičajen je unos svežeg voća kao glavnog deserta, dok je ekstra devičansko maslinovo ulje glavni izvor masti. Ishranu odlikuje niska do umerena konzumacija mlečnih proizvoda, ribe, živine i jaja, kao i nizak unos crvenog mesa.

shutterstock-2472659935.jpg
Mediteranska ishrana je biljno-orijentisan stil ishrane bogat povrćem, voćem, integralnim žitaricama i maslinovim uljem Foto: Shutterstock

Kao posledica toga, ovaj način ishrane ima malo zasićenih masti (~ 10% energije), a bogat je i sa nekoliko manjih funkcionalnih komponenti, uključujući vitamine, karotenoide, nezasićene masne kiseline i različita bioaktivna biljna fenolna jedinjenja, prikazane antioksidativnim i protivupalnim svojstvima, trenutno u centru interesovanja za istraživanje.

Zdravlje počinje u umerenosti

Ovaj tip ishrane nije klasična dijeta, već stil života koji možemo da zaključimo treba da prilagodimo našem stanju. Pa tako npr. birajte voće sa nižim glikemijskim indeksom ( GI ispod 5o, npr. borovnica, malina, jabuka, breskva…), ali ga nemojte u potpunosti isključiti.

- Kao i uvek moj zaključak na kraju je da budemo umereni u svemu, a da ovaj način ishrane nam bude kao dobra smernica koja će olakšati izbor namirnica.

Izvor: Dashinasuperhrana.rs/Zdravlje.Kurir.rs

Hormonski balans za žene sa PCOS i insulinskom rezistencijom, nutricionista otkriva ključne suplemente i namirnice