02:04

TEODORA SE SUSRELA SA SEKUNDARNIM STERILITETOM: Evo šta to znači i kako da besplatno dobijete vantelesnu od Grada Beograda

KURIR TELEVIZIJA

TEODORA SE SUSRELA SA SEKUNDARNIM STERILITETOM: Evo šta to znači i kako da besplatno dobijete vantelesnu od Grada Beograda

Tvoja priča -

Neplodnost je sve češća pojava među mladim ljudima. U cilju borbe protiv ovog problema, Udruženje "Šansa za roditeljstvo" pozvalo je parove koji se suočavaju sa sekundarnim sterilitetom da se do 17. septembra jave na poziv za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju o trošku Grada Beograda.

Inače, sekundarni sterilitet podrazumeva nemogućnost začetka drugog deteta kod onih koji su se jednom već ostvarili u ulozi roditelja.

Upravo to se dogodilo Teodori i njenom suprugu, koji, kako kažu, maštaju o tome da imaju puno dece.

"Sa prvim detetom sam brzo zatrudnela i sve sam to lepo iznela. Ali kada smo ponovo pokušali da ostanem u drugom stanju, nije nam išlo glatko kao prvog puta, dugo smo pokušavali i posle par kontrola smo saznali da imamo taj sekundarni sterilitet. Nadam se da će nam vantelesna oplodnja pomoći u tom našem, da ga tako nazovem - cilju", navela je ona.

sterilitet
foto: Kurir TV

Da bi što više parova pobedilo sekundarnu neplodnost, Gradski sekretarijat za zdravstvo raspisao je javni poziv za ostvarivanje prava na besplatnu vantelesnu oplodnju. Poslednji rok za prijavu je 17. septembar, a pored toga što žena koja se prijavljuje ne sme biti starija od 42 godine, parovi moraju ispuniti još neke uslove. Sandra Jovanović, predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" kaže da su to mahom parovi koji već imaju jedno dete dobijeno seksualnim putem, dakle prirodno začeto, a nakon toga više od četiri godine ne mogu da dobiju drugo dete i imaju medicinsku indikaciju za ovaj problem.

"Znači da već imaju od specijaliste neki izveštaj da postoji lečenje steriliteta unazad već četiri godine. Znači, to može da bude problem sa spermogramom, problem sa jajovodima, može da bude problem hormonske prirode. Pozivamo sve njih da se što veći broj prijavi, jer 100 parova jeste malo za grad Beograd, ali ja mislim da je vrlo važno da svi čuju za ovaj konkurs", objasnila je ona.

sterilitet
foto: Kurir TV

Iz uprave Grada poručuju da je podrška porodici strateški prioritet Beograda. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da je grad u 2021. godini za ove svrhe opredelio 30 miliona dinara.

"Cilj nam je da pomognemo parovima koji žele da prošire svoju porodicu, a imaju problem sa začećem. Podrška porodici je jedan od strateških prioriteta Grada i siguran sam da ćemo i na ovaj način bar jednim delom uspeti u tome", podvukao je gradonačlenik.

sterilitet
foto: Kurir TV

Glavni grad nije jedini koji parovima nudi ovaj vid podrške. Preko 50 lokalnih samouprava takođe ima programe finansiranja dodatnih pokušaja vantelesne oplodnje, ali je često problem to što parovi nisu upoznati sa njihovim postojanjem.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:54

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track