DIJETA MI JE NAPRAVILA HAOS U ORGANIZMU: U želji da pobedim HAŠIMOTO zaradila sam ŽELUDAČNU KILU
Vanesa Marčeta, Foto: Privatna Arhiva

ISPOVEST

DIJETA MI JE NAPRAVILA HAOS U ORGANIZMU: U želji da pobedim HAŠIMOTO zaradila sam ŽELUDAČNU KILU

Tvoja priča -

Hašimoto, oboljenje štitne žlezde dobila sam 2018. godine i od tada se borim sa kilažom. Stalno. Nekada ja vodim, a nekad naiđe period kada mi Hašimoto zada teške udarce. A fluktuacije u kilaži su ponekad drastične. Sa istom ishranom očas posla dobijem ili skinem 10 kilograma. Jednostavno nema pravila, počinje svoju priču za naš portal Vanesa Marčeta, PR menadžer i novinar.

Zbog toga je, kaže, 2020. godine uz Hašimoto dobila i insulinsku rezistenciju. I endokrinolog joj je tada prepisao lek koji svi koji se bore sa ovim oboljenjem piju.

- I, s obzirom da sam veoma poslušan pacijent, pila sam terapiju kao što mi je prepisana. Bio je to period pandemije što je u mom slučaju bila olakšavajuća okolnost. Meni je taj lek napravio užasne probleme sa digestivnim traktom, takve da je tokom prvih 15 dana terapije bilo dana kada nisam mogla da ustanem iz kreveta od bolova u stomaku, crevima i nogama. Od prijateljica koje se takođe bore sa insulinskom rezistencijom sam dobila savet da pokušam sa keto dijetom, jer je njima pomogla da zaleče problem. Pre nego sam krenula sa ovim načinom ishrane, konsultovala sam se sa endokrinologom koja se složila da mi prepisana terapija daje neizdržive neželjene posledice, i da bi trebalo da probamo nešto drugo. Keto dijeta je bila dobra ideja, uz savet da smem samo mesec dana da je držim.

Osećala sam ukus banana, jagoda, narandži...

Keto dijeta je (za one koji ne znaju) ishrana koja podrazumeva izbegavanje ugljenih hidrata i šećera.

- Ne mogu da kažem da mi nije bilo teško. Sve mi je nedostajalo. Ali sam za testa našla zamenu u nekim zdravijim brašnima i korišćenjem drugih namirnica kao zamene. Sa šećerom mi nije bio toliki problem, jer nisam neki ljubitelj slatkiša. Ali mi je voće izuzetno nedostajalo, toliko da sam, kao najgori zavisnik, osećala ukus banana, jagoda i narandži u ustima. Ne znajući da moj organizam kuka za voćem iz nekog drugog razloga, svoju želju sam gasila čajem na bazi voća. I uspevala sam da nekako bar na trenutak zamaskiram želju za voćem.

dijeta
foto: Privatna Arhiva

A onda su se javili prvi simptomi nove bolesti...

Malo pre nego [to je isteklo mesec dana od pridržavanja keto načina ishrane, kod Vanese su se pojavili prvi simptomi nove bolesti.

- Po počinku sam osetila jaku gorušicu i stezanje u predelu srca, koji su bili toliko jaki da nisam uspevala da dođem do vazduha. Simptomi su bili malo slabiji ako bih bila u sedećem položaju, pa sam tu noć prespavala u fotelji. Isti problem mi se javio sledeću noć pa sam treći dan otišla kod lekara jer mi je dr Gugle rekao da mi preti infarkt. Osim gorušice i stezanja, imala sam jako lupanje srca, toliko jako da sam imala utisak da hoće da iskoči iz grudi. Naredne dve nedelje mi je dom zdravlja bio glavna destinacija.

EKG, međutim, nije pokazivao da Vanesa ima bilo kakvih problema sa srcem.

- Nakon odrađenog EKG-a koji nije pokazao ništa, jer mi se problem nije javio u trenutku pregleda, doktorka mi je dala upute za sve što bi moglo da uzrokuje simptome, pa sam završila i na pregledu želudca i jednjaka, koji ni malo nije prijatan.

Ustanovili su da imam kilu na želucu

I kao što to biva po Marfijevim zakonima, poslednji pregled je pronašao gde je problem.

- Ustanovili smo da ima kilu na želucu koja se pojavljuje samo kada ležim. A otkud mi se odjednom stvorila mi je objasnio endokrinolog. S obzirom da sam zagazila u petu deceniju moj metabolizam nije više kao u devojke od 20, 30 godina, već mu je bila potrebna pomoć. Ta pomoć obično dolazi iz voća, koje treba redovno da konzumiramo kako bi se stvorila želudačna kiselina koja vari hranu u želucu. S obzirom da sam ja svoj organizam lišila voća skoro mesec dana, došlo je do problema sa metabolizmom, odnosno varenjem, pa je i nastala kila. Iako sam ja drugačije zamišljala kilu na želucu, doktorka je objasnila da dođe do proširenja želuca koji podigne dijafragmu. I iako mislimo da su svi organi nagurani u našim telima, srce nije naviklo da ga nešto dodiruje, pa ga ta podignuta dijafragma koja se naslanja na njega kada se pojavi kila izbezumi i ono poče da lupa kao ludo.

Kilu koju imam nije moguće operisati

Vanesa je odmah nakon saznanja da ima želudačnu kilu prestala sa dijetama i restrikcijama, i zajedno sa doktorima ustanovila novu terapiju kako bih obuzdala insulinsku rezistenciju.

- Uz pomoć nutricioniste napravili smo plan ishrane koja sada pokriva oba problema, kako sebi ne bih napravila nove muke. Ali je meni kila ostala za života, jer ovu koja se ponekad samo pojavljuje, u određenim položajima i uslovima, nije moguće operisati. Tako da sam na dva trajna oboljenja dodala i treće. Srećom, sva tri mogu da se drže pod kontrolom sa redovnom terapijom i malim izmenama u ishrani. A za kilažu me baš briga. Ipak sam zagazila u petu deceniju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track