ZBOG ULOGE SE UGOJILA 20 KILOGRAMA, A ONDA JE OBOLELA OD DEPRESIJE: Probudim se i samo bih jela, bukvalno sam gurala hranu u usta
Foto: Profimedia

Glumica Šarliz Teron

ZBOG ULOGE SE UGOJILA 20 KILOGRAMA, A ONDA JE OBOLELA OD DEPRESIJE: Probudim se i samo bih jela, bukvalno sam gurala hranu u usta

Tvoja priča -

Mnogi veliki glumci za značajne uloge morali su da se dosta fizički transformišu, da izgube ili dobiju na teržini. Glumica Šarliz Teron u dva filma, koja je snimila 20023. i 2018. godine, takođe je imala isti izazov koji ju je odveo u drugi problem, depresiju.

Glumica Šarliz Teron, jedno od najpopularinij imena Holivuda, a u toku pripreme za ulogu u fimu „Čudovište“ koji je snimljen 2003. i za koju za koju je nagrađena Oskarom, ugojila se 15 kilograma.

"Dobila sam prilično težak udarac u lice od depresije"

Petnaest godina kasnije, spremajući se za ulogu u filmu „Tully“ o prezaposlenoj majci, takođe je morala da se ugoji oko 20 kilograma i tada se suočila i sa drugom stranom nezdrave ishrane i prekomerne težine – depresijom.

- Želela sam da osetim ono što je osećala ta žena i mislim da je to bio način da joj se približim i uđem u taj način razmišljanja. Bilo je to veliko iznenađenje za mene. Dobila sam prilično težak udarac u lice od depresije - rekla je Teron za Entertainment Tonight.

"Osećala sam se kao dete u prodavnici slatkiša"

Glumica je imala nešto više od tri meseca da dobije na težini. Kaže da joj je u početku proces bio zabavan.

- U početku se osćaš kao dete u prodavnici slatkiša. Bilo je zabavno otići i doručkovati u In-N-Out i popiti dva milkšejka - priznaje.

Tri nedelje nakon procesa, Teron je rekla da je počela da jelo oseća kao neku vrstu obaveze i posla, samo po sebi. Otišla je u ekstreme da nastavila da se goji. Čak je i usred noći postavljala alarme da jede hladne makarone i sir koje je držala pored kreveta.

- Probudila bih se i samo bih je jela... Samo bih gurala hranu u usta - rekla je za Entertainment Tonight.

Šarliz Teron
foto: Profimedia

Veće količine prerađene hrane - 58 % veći rizik od depresije

Glumica je jela više prerađene hrane i pila više napitaka sa šećerom nego tokom celog života do tada, što je, po njenom mišljenju, doprinelo njenom raspoloženju.

Kako se ispostavilo, Teronova pretpostavka je i te kako istinita. Prerađena hrana i šećer su povezani sa depresijom i promenama raspoloženja. Studija iz 2017. objavljena u Scientific Reports otkrila je da su hrana i pića sa dodatkom šećera povezani sa simptomima depresije. Druga studija objavljena u British Journal of Psychiatry otkrila je da su učesnici koji su u ishrani imali veće količine prerađene hrane imali 58% veći rizik od depresije od onih koji su jeli vrlo malo prerađene hrane.

Depresija usled dobijanja na težini naučno dokazana

Njena borba sa depresijom kao rezultatom dobijanja na težini takođe je naučno potkrepljena. Mnoge studije, uključujući pregled 15 studija objavljenih u Arhivu opšte psihijatrije, povezuju povećanje telesne težine sa depresijom, i obrnuto.

Šarliz Teron
foto: Profimedia

Gubljenje kilograma bilo je pravi pakao

Koliko god da je Teron bilo teško da dobije na težini, rekla je da je gubitak težine bio još teži. Trebalo joj je godinu i po da se vrati na svoju težinu pre "Tulli", a taj proces nazvala je - "pakao". Ponekad se, kaže, brinula da možda nikada neće izgubiti kilograme.

- U "Monstrumu" jednostavno nisam grickala pet dana i bila sam dobro. Znate da je vaše telo sa 27 godina malo drugačije od vašeg tela sa 43, i moj doktor se pobrinuo da me stalno podseća na to. "Imaš 42 godine", govorio mi je. "Smiri se, ne umireš, sve je u redu" - rekla je ona za Entertainment Tonight.

Teron je stoga morala da radi više nego ranije da bi smršala nego, jer je uobičajeno da ljudi imaju više poteškoća u održavanju i gubitku težine kako stare zbog faktora kao što su sporiji metabolizam i manje fizičke aktivnosti.

(kurir.rs/insider.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track