PETAR IZ BEOGRADA JE MISLIO DA PUCA OD ZDRAVLJA: A onda je na sistematskom pregledu saznao da će dobiti TROSTRUKI BAJPAS
Foto: Privatna Arhiva

ISPOVEST

PETAR IZ BEOGRADA JE MISLIO DA PUCA OD ZDRAVLJA: A onda je na sistematskom pregledu saznao da će dobiti TROSTRUKI BAJPAS

Tvoja priča -

Petar Šumonja (61), inženjer računarskih tehnologija iz Beograda, nekoliko meseci unazad osećao se umornijim nego obično. Nikakvih drugih simptoma da s njegovim zdravljem nešto nije u redu - nije imao. A onda je otišao na sistematski pregled i saznao da će morati na operaciju srca. Pre sedam dana uspešno je operisan u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" gde mu je zbog zakrčenja krvnih sudova ugrađen - trostruki bajpas.

Do pre dva meseca Petar je vodio prilično aktivan život - vozio je bicikl i rolere, svakodnevno šetao, ponekad trčao...Ništa nije ukazivalo da ima bilo kakav zdravstveni problem, a kamoli ozbiljan problem sa srcem.

- Imao sam mnogo sreće što sam otišao na sistematski pregled, jer da nisam ko zna kako bi se sve završilo. Drugih simptoma osim zamaranja nisam imao. Test opterećenja i koronarografija, međutim, pokazali su da postoji zakrčenje koronarne arterije i da ću morati da dobijem tri bajpasa. I tako je i bilo...Operisan sam pre sedam dana - ispričao nam je juče Petar dok je čekao otpusnu listu, srećan što će uskoro da ide kući gde ga čekaju supruga i sin.

operacija srca
foto: Privatna Arhiva

Operacija je odlično prošla.

- Operisao me je kardiohirurg ass. dr sci. med Miroslav Miličić, a sa intenzivne nege izašao sam već sutradan. I mogu vam reći da se s obzirom šta je iza mene osećam prilično dobro.

Za osoblje i komplentan tretman koji je imao u Institutu "Dedinje" Petar ima samo reči hvale.

- Institut "Dedinje" je izuzetna ustanova, savršeno organizovana i tu svako zna svoj posao. Sve je bilo odlično i na Odeljenju za preoperativnu negu, i na intenzivnoj, i sada na poluintenzivnoj nezi - kaže Petar i svima poručuje da jednom godišnje odu na preventivni pregled srca kako bi sprečili ozbiljnije posledice.

Stres ću da izbegavam jer je opasan po zdravlje

Kad izađe iz bolnice Petar polanira da mnogo toga promeni u svom životu.

- Na prvom mestu gledaću da koliko god je to moguće smanjim stres koji je najpogubniji po zdravlje srca. Još više ću voditi računa o ishrani. Naravno, čim ojačam nastaviću da se bavim umerenom fizičkom aktivnošću. I da - slušaću sve preporuke i savete lekara.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track