KATARINA ČOČOVIĆ O BORBI SA MELANOMOM: Zbog čežnje za preplanulim tenom imam samo doživotnu terapiju na Institutu za ONKOLOGIJU
Do sada je imala nekoliko operacija iza kojih je ostalo bezbroj ožiljaka, Foto: privatna arhiva

PORUKA KOJU SVI MORAJU DA ČUJU

KATARINA ČOČOVIĆ O BORBI SA MELANOMOM: Zbog čežnje za preplanulim tenom imam samo doživotnu terapiju na Institutu za ONKOLOGIJU

Tvoja priča -

Katarina Čočović (36) iz Valjeva već osam godina živi sa dijagnozom malignog melanoma u četvrtom stadijumu. Prema sopstvenom priznanju glavni krivac za njenu strašnu bolest jesu česti odlasci u solarijum i višesatna “prženja” na suncu.

Katarina danas zbog melanoma ima metastaze na udaljenim organima, a kako su sve mogućnosti lečenja u našoj zemlji iscrpljene, savetovano joj je da ode na terapiju u Izrael. U izralesku kliniku, međutim, nije uspela da stigne jer joj je na putu prema aerodromu pozlilo.

Sa Katarinom smo pričali nakon što se posle višenedeljnog boravka u beogradskoj bolnici, gde su lekari pokušali da joj povrate snagu, vratila kući u Valjevo. Danas je, nažalost, ponovo završila u bolnicu jer joj se zdravstveno stanje pogoršalo.

- Obavljeno je 10 zračnih terapija glave, primila sam i dva ciklusa kombinovane imunoterapije, a imam još dva. Za dalje se ništa ne zna, neizvesno je šta će ova terapija postići. Osećam se slabo, ali ne gubim nadu – kaže Katarina za Zdravlje.Kurir.rs.

Katarina Čočović
foto: privatna arhiva

Status invalidskog penzionera dobila sam u 32. godini života

Sada, uz svu svoju muku i stalne terapije, Katarina koristi svaki slobodni trenutak da druge upozori na štetnost sunčanja.

- Zbog svojevremeno lične čežnje za preplanulim tenom, omogućila sam sebi sledeće tretmane - neznani broj hirurških operacija uz odstranjivanje pojedinih organa, doživotnu terapiju jednom mesečno na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, status invalidskog penzionera u svojoj 32. godini života, sprovođenje tri puta GAMA noža, tronedeljnjni svakodnevni odlazak na X nož (X nož je linearni akcelerator koristi X zrake za promene u celom telu.) Zapravo sam odlazeći u solarijum i izlagajući se štetnim UV zracima u periodu od 11 do 16 sati obezbedila sebi šestogodišnji „ful aranžman“ zvani MALIGNI MELANOM - IV faza. Ukoliko vam je primamljiv ovaj aranžman izvolite u solarijum, ali ja danas da mogu avansno bih odabrala "aranžman" BEO TEN i DEBELI HLAD, ali sam zakasnila za FRST MINUT ponudu – napisala je juče Katarina na svom Instagram profilu.

Kao tinejdžerka počela sa solarijumom

Katarina je u solarijum odlazila od svoje 18 godine. Tada, kaže, niko nije govorio o tome koliko je solarijum štetan, u trendu je bio preplanuo ten.

- Svakog proleća bih tako počela pripreme za leto, uz preporuku zaposlenih da je mnogo bezbolnije ići u solarijum, nego se direktno izlagati suncu. Moja greška je što sam ih slušala, pa sada plaćam jezivu cenu – priča Katarina, koja je, kao medicinska sestra po obrazovanju, u to vreme radila u jednom kozmetičkom salonu.

Njena borba sa bolešću počinje nakon prvog letovanja sa starijim sinom, koji je tada imao samo osam meseci.

– Neki čudan mladež primetila sam usred postojećih, više od stotinu njih, ali mi je tada bilo važnije da uživam na suncu sa suprugom i sinom. Proslavili smo sinovljev rođendan, pa sam tek onda otišla da mi lekari pogledaju taj čudni mladež. Preporuka je bila da se mladež skine, poslušala sam i bezbrižno otišla kući ne sluteći da agonija tek počinje…

A šta je sve ova mlada žena prošla najbolje opisuje njen današnji post na Instagramu. I njega treba da pročitaju svi koji su ikada pomislili da je preplanuli ten važniji od zdravlja.

Violeta Nedeljković

Bonus video:

05:22

Besplatni pregledi na melanom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track