NAKON DVE DIJAGNOZE RAKA VIŠE NEMAM STRAH: Za dojkom sam brzo otpatila, plašila sam se da ne OSTANEM BEZ GLASA
Foto: Privatna Arhiva

teuta asllani, operska diva

NAKON DVE DIJAGNOZE RAKA VIŠE NEMAM STRAH: Za dojkom sam brzo otpatila, plašila sam se da ne OSTANEM BEZ GLASA

Tvoja priča -

Teuta Asllani, operska diva, predivni sopran, oduševila je ponovo publiku koja je imala priliku da je sluša na humanitarnom koncertu u Atrijumu Narodnog muzeja. Lepa, vedra i nasmejana, nijednog trenutka nije odavala ženu iza koje je mučna borba s karcinomom dojke, a potom i rakom štitne žlezde. Upravo sve to što je ova mlada žena prošla prethodnih nekoliko godina razlog je održavanja sada već tradicionalnog "ružičastog" koncerta, a povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke.

Teuta je uz svoje prijatelje iz Udruženja „Budimo zajedno“ ovim koncertom pre svega želela da skrene pažnju na poražavajuću statistiku raka dojke u Srbiji, a poruka večeri bila je - sve te bolesne žene nisu samo broj, one imaju ime, prezime, emocije, porodicu...

One su nečije mame, ćerke, prijateljice, supruge...

Nisam broj, ja sam Teuta

- Nisam samo broj. Imam ime. Ja sam Teuta - rekla je naša operska diva otvarajući koncert podrške ženama obolelim od raka dojke.

Na ovaj simboličan način, ona je skrenula pažnju i na važnost preventivnih pregleda i pozvala sve žene da što pre zakažu kontrolni pregled.

Vodim se devizom „nije sve tako crno“

Dres kod te koncertne večeri bio je u duhu ovog meseca – sve je bilo ružičasto. Kako je Teuta na početku istakla želela je da izbegne da se već deo publike pojavi u crnim i tamnim odevnim kombinacijama, kako se obično odlazi na koncerte klasične muzike. Ona je plenila u lepršavoj haljini boje jorgovana.

- Vodim se devizom „nije sve tako crno“. Ja sam za ove tri godine upoznala jako puno ljudi koji imaju potpuno druge probleme i kada svakodnevno razmišljamo „šta je to najgore što može da mi se desi“ to je gotovo uvek pomisao na kancer. Međutim, kada sada pogledam, shvatam da postoje i neke mnogo gore stvari koje mogu da se dese čoveku.

Uvek se vodim devizom 'nije sve tako crno'
Uvek se vodim devizom "nije sve tako crno" foto: Privatna Arhiva

Napipala sam kvržicu, ali nisam ni slutila da je rak

Njen borba počela je u martu 2020. godine, u toku pandemije i lokdauna, kada je samopregledom napipala kvržicu na dojci koja joj je bila signal da ode na pregled. Seća se kakve su bile njene reakcije i prve misli:

- Kroz glavu mi je samo prolazila jedna reč: "beningno". Molila sam se da bude nešto bezazleno, mislila sam da ništa nisam zgrešila da bih bila tako surovo kažnjena. Ali bio je to karcinom....

Iako je pandemija usporila preglede i lečenje mnogih pacijenata a naročito onkoloških, Teuta kaže da je imala sreće i da se u njenom slučaju sve odugralo brzo i u najboljem redu.

- To je onaj pravi primer "sreće u nesreći", jer sam imala Jelenu – moju dobru vilu, ranije zaposlenu na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, koja mi je momentalno zakazala pregled kod vrhunskog onkohirurga dr Marka Jevrića. Zahvaljujući njemu i Jeleni, brzo sam prolazila početne dijagnostičke procedure, tako da je u mom slučaju pandemija čudnim spletom okolnosti ubrzala ceo proces mog izlečenja.

Razmišljala sam samo o deci, da su tako mali, da bih ja otišla i ostavila ih
Razmišljala sam samo o deci, da su tako mali, da bih ja otišla i ostavila ihfoto: Privatna Arhiva

Napraviću bolje i lepše dojke, mislila sam

Usledila je hemioterapija koju je Teuta dobro podnosila, ali i mastektomija koju, priznaje, nije lako podnela.

- Bila je to duboka patnja, ali nije dugo trajalo, par dana, jer prosto nisam imala taj luksuz, a i napraviću bolje i lepše, mislila sam. Imam još zilion stvari koje moram da uradim, zašto gubiti vreme na sumanutu patnju koja zapravo nikome ne koristi.

Ni gubitak kose joj nije teško pao, jer je još od perioda srednje škole imala želju da obrije glavu. Idol joj je tada u vizuelnom smislu bila Šinejd O'Konor, ali nikada se nije okuražila na to.

Pre mastektomije, ova divna dama, mama dečaka blizanaca, poželela da za sebe zabeleži kako je njeno telo izgledalo pre ovog strašnog saznanja i svega onog što je potom usledilo.

- Slikala sam se pre nego što mi je urađena mastektomija jer sam želela da zabeležim kako mi je izgledalo telo „u prethodnom životu“, kako ja to volim da kažem.

Hvala kanceru što više nemam strah

Teuta je u ranijim intervjuima u kojima je govorila o svojoj borbi, priznala da je u toku primanja hemio terapije bez prekida radila svoj posao kao profesor solo pevanja u muzičkoj školi „Petar Stojanović“ na Ubu, jer joj pričinjava zadovoljstvo, i da bolovanje u njenom slučaju nije bila opcija.

- Kada se ta dijagnoza već dogodi, čovek treba da se uhvati negeča što voli najviše da radi ili za nešto što je oduvek želeo, a nije smeo. Ja sada, posle ove borbe imam utisak kao da više nemam strah, tako da hvala kanceru na tome, jer su mi se otvorile neke nove mogućnosti. Jer kada dobijete kancer, nemate više šta da izgubite. Onda grizeš svako jutro da ukradeš što više od svakog dana. I da, baš tako, ne čekaš ništa da ti dođe, već „kradeš“.

Nakon raka dojke dobila sam rak štitne žlezde

Posle izlečenja od raka dojke, usledio je novi izazov i nova, još žešća borba. Teuti je ustanovljen rak štitne žlezde, pa je ponovo prošla kroz operativni proces. Ovog puta, strah je bio usmeren na gubitak onoga što je njen posao i njen život - na glasne žice. Srećom, ponovo je sve prošlo u najboljem redu.

- Meni je iskustvo sa rakom štitne žlezde bilo posebno traumatično kada sam saznala da moram biti operisana, upravo zbog glasnica koje mogu biti oštećene tokom operacije. Glasnice su moj život, a znala sam da se često dešava da ljudima nakon ovakve operacije može da nastane trajno oštećenje.

Želim da moje iskustvo nekome bude vodilja

Teuta koristi svaku priliku da skrene pažnju na važnost preventivnih pregleda jer, kako kaže, ni rak dojke, ni rak štitne žlezde nisu isključivo rizik samo za stariju populaciju.

- Situacija je alarmantna jer, nažalost, sve mlađe žene obolevaju ne samo od raka dojke već i od raka štitne žlezde, čak i tinejdžeri. Tako da bi u cilju prevencije žene trebalo da bar jednom godišnje idu i na jedan i na drugi ultrtazvuk.

Ova divna dama svojim božanstvenim glasom publici pokazuje na koji način živi uprkos borbama kroz koje je prošla: strastveno, veselo, uvek u vedim bojama i sa osmehom na licu. Mada priznaje da je nakon bolesti usporila, zastala i postavila sebi nove ciljeve, koji su sada njena životna misija, a to je da svojim iskustvom, a kroz ono što najbolje zna da radi, pevanje i muziku, doprinese nečijem boljitku.

- Drugačije sam postavila ciljeve i prioritete u odnosu na prethodni period života. Shvatila sam da nam Bog svima da onoliko koliko možemo da podnesemo.

Olivera Marković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track