KAKO MI JE JEDAN POGLED U OGLEDALO SPASIO ŽIVOT: Moja ŠTITASTA ŽLEZDA izgledala je čudno, ultrazvuk je pokazao da imam RAK
Foto: Profimedia

ISPOVEST DOKTORKE

KAKO MI JE JEDAN POGLED U OGLEDALO SPASIO ŽIVOT: Moja ŠTITASTA ŽLEZDA izgledala je čudno, ultrazvuk je pokazao da imam RAK

Tvoja priča -

Pre izlaska iz kuće svako od nas ujutru pogleda u ogledalo, a ta navika je jednoj ženi spasila život. Dok se spremala za posao dr Erin Kobetz, sa Instituta za istraživanje kancera Univerziteta u Majamiju, primetila je nešto čudno na svom vratu u odrazu u ogledalu

- Ne postoji pravi način da se to objasni, osim što mi je vrat izgledao čudno. Bila sam malo uznemirena, pa sam odmah zakazala pregled kod svog lekara opšte prakse, koji se složio da mi vrat izgleda malo neprirodno, ali nije mogao da kaže zašto – objašnjava Erin.

Nakon rođenja sina Erin je dobila Hašimoto tiroiditis, što je autoimuno stanje koje može učiniti da štitna žlezda izgleda kvrgavo. Međutim, Erin je osećala da je nešto drugo u pitanju.

štitna žlezda
foto: Profimedia

- Srećom, moja doktorka veruje da ponekad pacijenti zaista poznaju svoja tela, i verovala je mojoj intuiciji da nešto jednostavno nije izgledalo ili se osećalo kako treba – kaže Erin.

Iako je rizik od raka povećan kod pacijenata sa Hašimotovim tiroiditisom, to je izuzetno retka komplikacija. Dr Kobetz je bila izuzetak: ultrazvuk vrata otkrio je da je njena štitna žlezda kancerogena, a njen medicinski tim je započeo protokol lečenja – potpuno uklanjanje štitne žlezde zajedno sa limfnim čvorovima na vratu i tretman radioaktivnim jodom.

Lečenje je bilo brzo i efikasno i dovelo je do remisije bolesti. Ali celo iskustvo ostavilo je neizbrisiv trag na njeno emocionalno stanje.

- Kada neko doživi događaj koji mu iz korena promeni život, kao što je rak, imate pojačan osećaj svesti o nedostatku kontrole. Kako bih povratila osećaj kontrole nad svojim telom postala sam izuzetno fizički aktivna i počela sam da se hranim veoma zdravo. Ne možete preživeti dijagnozu raka i ne postati svesni sopstvene smrtnosti na dnevnoj bazi – objašnjava Erin.

Rak štitne žlezde ima izuzetno visoku stopu izlečenja ukoliko se otkrije na vreme i pacijent prima odgovarajuću terapiju.

Štitna žlezda je mali organ u prednjem delu grla, blizu osnove vrata. U obliku je leptira i ima dva režnja. Pomaže telu da reguliše osnovne funkcije – metabolizam, krvni pritisak, otkucaje srca i temperaturu oslobađanjem proteina zvanih hormoni, koji deluju na druge delove tela.

Izvor: The Healthy

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track